Greške koje pravimo prilikom renoviranja stana

Zbog svih silnih detalja renoviranje stana nije tako lak i jednostavan posao kako se na prvi pogled čini. Puno je krupnih detalja na koje je neophodno obratiti pažnju. Ukoliko želite da sve bude na svom mestu ne smete dozvoliti da vam nešto promakne. Mi smo svi ljudi, grešimo, ali ne dozvolite da vas te greške obeshrabre.
Dobro je ukoliko odmah primetite da nešto nije baš onako kao što ste zamislili, jer će te na taj način uštedeti vreme, novac, ali i prekopotrebnu energiju, koje biste mogli da redirektujete za neku drugu fazu renoviranja. Zbog toga trebate obratiti posebnu pažnju na adaptaciju stana i na greške koje se vrlo lako mogu potkrasti. Ukoliko imate na umu kako funcioniše renoviranje, uspešno možete izbeći greške.
Najbolja odluka za renoviranje vašeg doma može biti i ukoliko pozovete profesionalne vodoinstalatere, električare ili druge majstore. Zato se ne libite da zatražite pomoć ili savet prefesionalaca.

Dokumentacija – nezaobilazni detalj koji moramo ispoštovati

Nadležni organi će vam u pojedinačnim slučajevima i za renoviranje stana tražiti dozvolu. Za radove kao što su zamena i instalacija centralnog grejanja, popravka krovne konstrukcije, popravka stolarije neophodna je dozvola. Ukoliko istu ne pribavite može se desiti da vas sama kazna ispadne viša i od samog renoviranja. Ljudi često previde, ili zaborave na potrebnu papirologiju, što njihovo renoviranje može veoma skupo koštati.
Za neke popravke i radove kao što su unutrašnje krečenje stambene površine, farbanje sve stolarije, ugradnja podnog grejanja, zamena sanitarija, zamena roletni, neće vam biti potrebna posebna dozvola. Jedino što možete da uradite, kao akt dobre volje, jeste da radove prijavite stanarima, kako sa njima ne biste imali konflikte i kako bi oni bili sigurni da ćete ispoštovati kućni red.

Napravite neophodnu kalkulaciju

Pre početka renoviranja moramo da znamo sa kolikim budžetom raspolažemo. Budite realni i stavite na papir sa koliko novca raspolažete, koliki su troškovi, i napravite kalkulaciju. Razmislite o stvarima koje će vam biti potrebne, gde bi ste mogli da potrošite veći deo budžeta. Ne zalećite se, trošite racionalno, pa zato ostavite jedan deo novca i za sitnice. Prilikom renoviranja često se zaboravi na sitnice što može biti dodatan atak na već istrošeni budžet. Dobar savet je da se posavetujete sa nekim ko je skoro renovirao stan. Na taj način ćete imati bolji uvid u neophodne troškove, jer vas može posavetovati koliko će vam novca trebati.

Izaberite kvalitetan građevinski materijal

Kad se kaže da izaberete pravi, kvalitetan građevinski materijal misli se na posledice koje može doneti nekvalitetan, polovan građevinski materijal. On je često znatno jeftiniji, ali i koji sa sobom nosi dve potencijalne pretnje – ne znamo poreklo i kvalitet materijala. Zato je topla preporuka da ukoliko ne poznajete baš najbolje takvu vrstu materijala odlučiti se za kvalitetnije građevinske materijale kako ne biste imli još jedno, potpuno nepotrebno renoviranje.

Bitan faktor – izbor i ugradnja rasvete

Prilikom renoviranja stana ne smemo da zaboravimo i na rasvetu. Kakva rasveta treba vašem domu? Na to opet utiču drugi faktori kao što su nameštaj, veličina prostorije, uglove pod kojim pada svetlost. Tek nakon toga, trebalo bi da izaberete odgovarajuće osvetljenje. Informišite se pre kupovine na forumima, pitajte poznanike i rođake za iskustva, pitajte prodavca. Veoma je važno da dobro sagledate celokupnu ponudu pre nego što donesete odluku o kupovini. Poslednjih godina veoma popularna je LED rasveta. LED svetiljke, LED plafonjerke, LED trake su sve traženije.

Ne preterujte u detaljima

Nekada se može desiti da se pretera usled velike želje. Puno želja, nedostatak vremena može dovesti do kiča, nesklada i preterivanja u detaljima. Previše stvari na jednom mestu može uticati i na vaše raspoloženjje. Jeste da treba da iskoristite moć detalja koje pojedini predmeti imaju, ali nikako ne treba preterivati. Pokušajte da napravite dobar i pravilan raspored u celom domu. Spavaća soba predstavlja prostoriju u kojoj treba da se opuštate i relaksirate, pa je rasteretite koliko je to god moguće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *