Blistav osmeh zlata vredi

Da bi osmeh bio blistav i očaravajući, preduslov su zdravi i lepi beli zubi. A da bi zubi bili lepi i beli, neophodni su redovni stomatološki pregledi. Reč stručnjaka je reč stručnjaka, tako da se njegovom mišljenju ne treba protiviti, jer ipak nije on toliko godina studirao, učio, usavršavao se da bismo mi laici mogli ipak bolje da znamo od njega. A šta redovni pregledi mogu da nam donesu?

Za početak poznanstvo sa doktorom koji je možda i prilika za širenje novih veza i poznanstava. Međutim, kada je reč o zdravlju zuba, ovi pregledi će svakako doprineti da se preduprede pojave mnogih oboljenja usne duplje, ali i bolesti zuba koje je lakše suzbiti u ranom stadijumu nego kada već odmakne i zahvati čitav zub. Nekada baš i nije lako kročiti u stomatološku ordinaciju. Zbog čega toliki strah uliva stomatolog? Mnogi svoj strah ne mogu da objasne, neko tvrdi da je u pitanju miris ordinacije koji je veoma specifičan, pojedni su doživeli trauma tokom intervencije još kao deca i onda im je svaki novi odlazak traumatičan.

Zato je poželjno da ambijent u kome se nalaze ordinacije bude prijatan i opuštajući, jer će i pacijenti moći da se opuste. Jedna od beogradskih stomatoloških ordinacija Vuković trudi se da svakom pacijentu pristupi posvećeno i izgradi prijateljski odnos, kroz razgovor, kako bi se došlo do najboljeg rešenja.

Naravno, ima i onih koji svoj strah reše pomoću anestezije. Ni ne čekaju da ih doktor pita da li žele anesteziju, već insistiraju na tome, kako ne bi osetili ništa tokom same intervencije.

Anestezija – rešenje za bol

U svakom slučaju, postoje neke intervencije koje zahtevaju anesteziju i bez koje ne bi bilo moguće uraditi neki zavata. Recimo, ako je u pitanju nadogradnja bezmetalne krunice ili igradnja implanta, anestezija je veoma važna. Imajući u vidu da su implanti veštački koreni zuba, da bi se pričvrštili za viličnu kost potrebna je spretnost i sposobnost lekara, ali i izdržljivost pacijenta. Brojne upalne desni, oboljenja usne duplje takože mogu biti uzrokovana neadekvatno urađenim procesima, pa ako su bezmetalne krunice vaša želja, a ipak vam usna duplja nije otpuno zdrava, najpre zalečite vaše zubno tkivo, pa se tek onda uspustite u druge intervencije.

Posavetujte se sa stručnjacima

Svakako, stručnjak će vam naglasiti da li su bezmetalne krunice pravo rešenje za vaš problem i da li je moguće ugraditi na neki zub, jer ako postoje uslovi za njihovu ugradnju, onda sigurno intervencija neće izostati. Takođe, bezmetalne krunice nekada nisu najpogodnije rešenje, pa ako ste mislili da su bezmetalne krunice odlično rešenje samo zato što su lepe na oko, posavetujete se sa onim ko se razume u stomatlogiju, jer će vam on i dati najbolji savet. Iako je prokletstvo našeg naroda da se u sve razumemo, neke stvari treba prepustit stručnjacima. Da svi sve znamo, onda nam niko na svetu ne bi bio potreban i mogli bismo sami da živimo potpuno izolovano od svih ljudi. A ipak je opštepoznato da je čovek društveno biće i da niko ne zna sve.

Sveznajući Srbi mnoge probleme rešavaju na alternativne načine, mnoga oboljenja zaleče narodnom medicinom, drže se saveta baka i deka, koji nekada zaista mogu da pomognu, ali važno je voditi računa o sopstvenom zdravlju. Ne kaže se slučajno u našem narodu da te niko drugi neće čuvati ako se sam ne čuvaš!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *