Dnevna soba kao vaš savršen kutak za odmor i uživanje

Kada uređujemo stan, nekako najviše vremena i pažnje posvetimo sređivanju dnevnog boravka. To ne treba da čudi. Ovo je svakako prostorija u kojoj provodimo najviše vremena, sami ili sa svojim gostima. Posebno je bitno da ova soba odiše toplinom i udobnošću kako bi svima koji u njoj borave duže ili kraće bilo prijatno.

Vodite računa o dimenzijama prostorije

Pri uređenju dnevne sobe i izbora nameštaja prvenstveno se morate voditi veličinom same prostorije. Ukoliko je vaš dnevni boravak manje kvadrature, ne možete birati glomazan i nefunkcionalan nameštaj koji vam se možda estetski sviđa, ali koji će zauzeti previše prostora, tako da čak ne možete ni slobodno i opušteno da se krećete. Još zamislite situacije kada vam dođu gosti… Ipak, kada je u pitanju manji prostor, obično se pažljivo pristupa odabiru neophodnih komada nameštaja, a uvek je moguće angažovati i stručnjaka koji će vam ukazati na to šta je u ovakvom slučaju najfunkcionalnije i najprihvatljivije. Pronađite sebi odgovarajući nameštaj klikom na ovaj link.

Odredite namenu dnevne sobe

Pitanje možda zvuči čudno, jer nam je prva asocijacija na dnevni boravak upravo to da je to soba u kojoj danju boravimo najviše. Međutim, često se dešava, pogotovo u manjim stanovima, da je dnevna soba istovremeno i spavaća, kao i da je povezana sa kuhinjom i trpezarijom. U takvim slučajevima morate voditi računa da sve uskladite po boji i dezenu, ali i da svaki deo dnevnog boravka na neki način bude priča za sebe.

Izaberite boje za svoj dnevni boravak

Bez obzira što vam je generalno dozvoljeno da se igrate i eksperimentišete s bojama, naš savet je da se opredelite za svetlije nijanse koje će uneti prozračnost u vaš dnevni boravak, delovati opuštajuće, a, uz to, ukoliko zidove okrečite u neutralnije boje, možete izabrati efektan šareni tepih, prekrivač ili neki drugi detalj u sobi kao kontrast. Takođe, često se ljudi odluče i za belu boju, s tim što je tada dobro, da prostorija ne bi izgledala suviše sterilno, izabrati jedan zid i obojiti ga u neku jaču boju ili se odlučiti za tapete na njemu. Sve u svemu, koju god varijantu da odaberete, najbitnije je da kupite kvalitetne boje koje se lako održavaju i dugo traju.

Odaberite funkcionalan i udoban nameštaj

Centralni deo sakog dnevnog boravka jeste prostor za sedenje, bilo da je to ugaona garnitura ili sofa i fotelje. Kada birate između ove dve varijante, najpre treba da razmislite kakve su navike vaših ukućana i da li svako voli da ima svoj poseban prostor za sedenje i opuštanje ili svi volite da se ušuškate jedni pored drugih. Pri izboru vodite računa i o kvalitetu i udobnosti ugaone garniture, odnosno sofa i fotelja, jer ćete na njima provoditi puno vremena. Često se ugaona garnitura koja se razvlači i može pretvoriti i u krevet za spavanje pokaže kao najpraktičnije rešenje. Neizostavni element u svakoj dnevnoj sobi je i manji stočić, a nekada to mogu biti i dva raspoređena pored prostora za sedenje. Komoda i police se podrazumevaju.

Detalji kao vaš lični pečat

Detalji su ono što će razlikovati vašu dnevnu sobu od drugih, oni su odraz vaše ličnosti, vašeg ukusa i afiniteta. Svako od ukućana treba ovoj prostoriji da da neki svoj lični pečat, a to se upravo najbolje postiže odabirom odgovarajućih detalja, bilo da su u pitanju ukrasi, vaze, dekorativne figure, ramovi, neobične police, umetničke slike, sobne biljke i dr.

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *