Kako da pobedite strah od provalnika i krađa?

Verovali ili ne, ovaj strah je vrlo često prisutan kod mnogih ljudi. On može biti prouzrokovan zbog nekih kritičnih situacija koje su se dogodile, ali ne mora da znači. Pre svega ovaj strah se javlja kod onih osoba čiji su stanovi bili opljačkani i koji  su se susretali sa ovakvim situacijama. Takođe, može da se javi i ukoliko ste čuli da su vašem komšiji, rođaku, prijatelju obili stan i na taj način i vi ćete se osetiti nebezbedno.

Strah može da se javi bez da vam se to dogodilo ili da ste čuli da se nekome vama bliskom to dogodilo. Nekada zapravo ne postoji objašnjenje za to, ali te osobe treba razumeti i pružiti im podršku.

Prvi korak – pokušajte da strah pobedite sami

Važno je nekada razgovarati sa sobom i uvideti u čemu je tačno problem i čega se tačno plašite i da li je taj vaš strah opravdan. Onda zapitajte sebe da li je u redu da celog života živite sa tim strahom i na taj način otežavate sebi. Svesni ste valjda da ukoliko će se provala desiti, ona će se desiti bez obzira da li se vi plašili ili ne. Ovako, samo opterećujete sebe nepotrebnim strahovima i panikama, i samim tim vam je teže. Ovo važi za sve one osobe koje nisu doživele provalu i kojima se iznenada javio strah zbog toga što možda žive u prizemlju i slično.

Drugi korak – osigurajte stan ili kuću

Ako vam se već dogodila provala, onda ćete sigurno pokušati na razne načine da osigurate vaš stan. Onog trenutka kada ga i fizički osigurate, osećaćete se mirnije i spokojnije. Dobra stvar može biti i ugradnja sigurnosnih vrata. Sigurnosna vrata pored toga što su vrlo funkcionalna, kvalitetna i nemoguća da se obiju, pružaju vama jednu dozu sigurnosti. Naime, sigurnosna vrata će vas štititi kada ste u stanu i nećete imati problem da ostajete sami i slično.

Zatim, sigurnosna vrata odvraćaju provalnike i sve potencijalne lopove. U onom trenutku kada shvate da imate sigurnosna vrata, vi više verovatno nećete biti njihova meta, ako ste do sada i bili. Zatim, pored sigurnosnih vrata, možete da ugradite roletne, rešetke na prozorima i slično. To su već drastičnije mere, ali ako će se na taj način vaš strah smanjiti onda je to okej.

Treći korak – zatražite stručnu pomoć

Samo vi znate kako vam je da se borite sa tim strahom. I nekada je teško, jer vas drugi ljudi ne razumeju, ne žele da vas saslušaju, pa čak  i zbijaju šale na račun vašeg straha. To vama nikako ne olakšava situaciju i kada ste sami vi znate koliko vam je zapravo teško. Moguće je da se javljaju i momenti panike, da krenete da plačete, jer mislite šta ako se sada desi provala. Ako vam ovaj strah ne nestaje čak i kada imate rešetke na prozorima i kada imate i sigurnosna vrata i na mnoge druge načine ste se obezbedili, onda je vreme da porazgovarate sa psihologom o tome. Jednostavno, niti jedan čovek ne treba da trpi bilo kakvu bol, kako fizičku, tako ni onu unutrašnju bol. Što pre potražite stručnu pomoć, to će vam biti lakše.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *