Operacija kile (bruha)

Kila (bruh) nastaje izlaskom trbušnog ili masnog tkiva kroz oslabljeno mesto trbušnog zida. Kao rezultat toga dolazi do vidljivog potkožnog ispupčenja, a pritisak tkiva koje prolazi kroz slabe tačke trbušnog tkiva izaziva nelagodnost i bol.

Najveća opasnost kod svih pacijenata koji imaju kilu je moguće uklještenje trbušnih organa, pa ovakvo stanje ne treba shvatati olako. Bruh se neće izlečiti sam od sebe, a tokom vremena se samo može povećavati, praviti smetnje i postati pretnja čak i za život pacijenta.

Ako se sada pitate «Kako lečiti kilu?», moramo da budemo jasni i bez ikakvog uvijanja kažemo, da je operacija kile jedino ispravno rešenje za ovaj problem. A ožiljak koji ostaje nakon toga može se ukloniti plastičnom hirurgijom.

Uzroci nastanka kile (bruha)

Široko je rasprostranjeno mišljenje da je bruh posledica dizanja tereta. No, jedan od glavnih uzroka za pojavu kile je smanjenja snaga pojedinih delova trbušnog zida, koja je postepeno nastajala mnogo pre nego sama kila (bruh). Hernija (medicinski naziv za kilu) može se javiti i kod muškaraca i kod žena.

Uslovi koji izazivaju povećano opterećenje na trbušnom zidu spadaju u faktore rizika:

  • Gojaznost;
  • Trudnoća;
  • Težak fizički rad;
  • Bolesti povezane s hroničnim kašljem;
  • Često kijanje, na primer, kod bolesnika s alergijskim rinitisom.

Sa druge strane, nasledni faktor ovde takodje ima bitan uticaj, jer ponekad i kod dece trbušni zid može biti oslabljen već u prvim godinama života, što je uzrokovano genetskom predispozicijom.

Vrste hernije (kile)

Postoji nekoliko vrsta ili tipova hernije (kile), a njihova podela je prema lokalizaciji:

  • Ingvinalna hernija (preponska kila) – Najčešći tip, lokalizovana u predelu prepona. Kod muškaraca se nalazi čak 25 puta češće nego kod žena.
  • Epigastrična hernija – Druga po učestalosti, koja je takodje češća kod muškaraca nego kod žena. Ova vrsta kile pojavljuje se iznad pupka u gornjem abdomenu.
  • Femoralna hernija – Češća je kod žena i lokalizovana ispod preponskog ligamenta, uglavnom nastaje kao rezultat trudnoće ili porođaja.
  • Umbilikalna hernija (pupčana kila) – Javlja se na pupku i to kod muškaraca, žena i dece.

Postoje i takozvane postoperativne kile koje nastaju nakon hirurških zahvata na trbušnim organima. Ova vrsta hernije može se formirati u području reza (ožiljka) kod osoba koje su imale neku operaciju abdomena – nekoliko nedelja, meseci, pa čak i godina, posle operacije.

Operacija kile kao jedini način

Bez obzira na to da li osećate tegobe ili ne, ukoliko znate ili iz nekog razloga pretpostavljate da imate kilu, vrlo je važno da odmah posetite stručnjaka, pa nakon detaljnog pregleda i postavljanja dijagnoze zajednički napravite plan daljnjeg lečenja.

Pa ako zaista imate kilu, kao što smo već na samom početku i rekli, jedini način da se rešite ovog problema je operacija.

Iako svaka operacija sa sobom nosi pojedine rizike, kod operacije kile ne biste trebali da imate mnogo razloga za strah, jer je hernioplastika (hirurško lečenje kile) danas najčešća operacija na svetu.

Najnovije hirurške tehnologije i metode sve moguće rizike operacije svode na minimum. A sve to odnosi se i na bol i nelagodnosti u postoperativnom periodu.

Operacija kile može biti klasična ili laparoskopska, sa ili bez ugradjivanja mrežice.

Mrežica je posebna vrsta protetskog materijala, specijalno namenjena za ovakve vrste operacija. U toku operacije postavlja se u trbušni zid, kako bi zatvorila hernijsku anomaliju iznutra. Ova metoda hernioplastike se naročito preporučuje radno sposobnim pacijentima, koji se trebaju brzo vratiti aktivnom životu i fizičkom radu. Dakle, ugradjivanje mrežice olakšava oporavak nakon operacije i znatno smanjuje rizik od recidiva (ponovnog pojavljivanja kile).

U Atlas opštoj bolnici uspešno se obavlja najsavremenija hernioplastika (hirurgija kile). Tu spada: bezbedno uklanjanje preponskih (ingvinalnih i femoralnih kila), kao i ventralnih (epigastričnih, pupčanih, spigelovih, malih i srednjih postoperativnih kila).

Zato nemojte dopustiti da pored današnje visoke tehnologije, savremene medicine i iskusnih hirurga, kila utiče na kvalitet i bezbednost vašeg života. Zanemarena kila vas može dovesti do pretećih komplikacija, što vam zaista nije potrebno. Operacija će vam pružiti priliku da se brzo vratite punom životu i zaboravite na predjašnje tegobe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *