Šta vas sve čeka kada odete u Ameriku

Odlučili ste da se prijavite na Work and Travel program? Rešili ste da iskoristite jedinstvenu šansu da posetite Ameriku dok još studirate? Ali niste sigurni da li ste spremni na taj korak? Ne brinite, niste jedini koji se preispituju da li su u stanju da se upuste u ovu avanturu.  Da bismo vam malo olakšali u donošenju odluke, navodimo najčešće probleme sa kojima se studenti tokom Work and Travel programa suočavaju, kao i sugestije na koji način da te probleme prevaziđete.

Jezik

Od učesnika Work and Travel programa se očekuje da poseduju osnovno poznavanje engleskog jezika. To često dovede do nesigurnosti studenata, jer se boje da se neće dobro snaći .

Međutim, treba imati na umu da se od vas ne očekuje da znate engleski jezik kao maternji. Jer i poslodavac zna da niste iz Amerike, samim tim ne može očekivati od vas perfektno znanje. Naravno, dobre komunikacijske veštine su prednost, posebno kada je reč o poslovima koji zahtevaju stalan kontakt sa klijentima.

Ako ste nesigurni u svoje znanje engeskog, savetujemo vam da pre nego što odete u Ameriku jedno vreme komunicirate na ovom jeziku. Dogovorite se sa društvom da se dopisujete i pričate na engleskom. Na taj način ćete prevazići jezičku barijeru, obnovićete neke reči i shvatićete da nije toliko strašno ukoliko ne stavite glagol u tačno vreme – sagovornici će vas u svakom slučaju razumeti.

Nostalgija

Ukoliko niste bili u prilici da se na duže vreme odvajate od svojih najdražih, odlazak na pet meseci u daleku Ameriku nije laka odluka. Najveći broj studenata koji prođu kroz Work and Travel program priznaju da su imali trenutke krize. Ogromna udaljenost, velika vremenska razlika i umor često su okidač za preispitivanje da li je odlazak bio dobra odluka.

Međutim, iako su faze nesigurnosti prirodne, ne treba da dozvolite da vas to u potpunosti obuzme. Uvek budite svesni svih prednosti koje su vam omogućene odlaskom u Ameriku. Pored toga, sigrno ćete imati osobu sa kojom ste najbliskiji, i zbog toga se ne ustručavajte da podelite svoju muku. Izađite, prošetajte, a već sledećeg dana problem nostalgije neće biti toliko veliki.

Takođe, ako imate mogućnost, prijavite se na Work and Travel program zajedno sa svojim društvom. Već poznati ljudi vam mogu lakše pomoći da prevaziđete problem, a istovremeno će biti na neki način veza sa vašom zemljom. Detaljnije o Work and Travel programu možete se informisati ovde.

Hrana

Sigurno ste čuli od onih koji su bili u Americi loše komentare na račun hrane. I to je uglavnom tačno. Jer, najveći broj Amerikanaca živi na brzoj hrani i mesu koje je, po našim standardima, lošeg kvaliteta. Naravno, hrana u boljim rastoranima je drugačija, ali je zato i skuplja. Zbog toga vam savetujemo da, barem na početku, imate svoje zalihe hrane koje će vam pomoći da „zavarate“ svoj želudac dok se ne naviknete na američku hranu. I neka vam „svetlo na kraju tunela“ bude mamina sarma, ili pasulj koji će vas čekati kad se vratite.

Način života

Studenti koji dođu u Ameriku preko Work and Travel programa najčešće borave u turističkim mestima. Upravo zbog toga, sam način života je mnogo drugačiji u odnosu na većinu naših gradova. Jednostavno, tamo je sve podređeno turizmu. I iako to na početku deluje malo čudno i neobično, studenti se brzo naviknu. U najgorem slučaju, shvate taj tempo života onog trenutka kada se sami posvete putovanjima.

I ma koliko imali strah od odlaska u nepoznato, verujte, minimalne su šanse da se pokajete što ste otišli u Ameriku. Jer, iskustvo koje tamo steknete, ljude koje upoznate i mesta koje posetite učiniće da sve loše strane ovog jedinstvenog putovanja zaboravite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *