Tri načina kako da vratite prirodnu boju vašim zubima

Težnja belom i blistavom osmehu postoji skoro oduvek. Ljudi su se uvek trudili i tražili načine kako da najlakše moguće svoje zube učine što beljim i atraktivnijim. Naravno da je održavanje oralne higijene na prvom mestu, međutim, postoje situacije kada naši beli zube vremenom izgube svoju boju, zbog različiti faktora. Među najčešćim navode se konzumacija cigareta i određene vrste hrane, koja nepovoljno utiče, kako na boju tako i na kvalitet naših zuba.

Naravno da ne možemo o svim tim stvarima da razmišljamo, jer bismo onda morali da se odreknemo svih zadovoljstava, tako da se onda trudimo i tražimo načine da ispravimo ono što svesno kvarimo. Postoje dva prirodna načina kako da izbelite svoje zube, ali i jedan zbog koje ćete morati da posetite stomatolosku ordinaciju.

Prirodni način – soda bikarbona

Jedan od najprirodnijih načina da izbelite svoje zube, odnosno da im vratite njihovu malo bolju boju, jeste da koristite sodu bikarbonu. Vrlo je važno da i pored upotrebe sode bikarbone koristite i pastu za zube, konac, sredstva za ispiranje. Preporučuje se da nakon svakog pranja zuba, koristite sodu bikarbonu. Naime, prvo četkicom za zube i pastom operete zube, a zatim isti postupak ponovite i sa sodom bikarbonom. Stavite malo sode bikarone na vašu četkicu i trljate, pravilno, baš onako kao što to radite i sa pastom. Najmanje bi ovaj postupak trebalo da uradite dva puta dnevno – ujutru pre doručka i uveče nakon večere ili pred spavanje. Možete i eventualno posle ručka. Međutim, za više korišćenje sode bikarbone trebalo bi da se nakon odlaska kod vašeg zubara u stomatološku ordinaciju, konsultujte sa njim da li je to u redu.

Prirodni način 2 – kurkuma

Kurkuma je veoma zdrava i ima mnogo korisnih sastojaka, koji pomažu vašem zdravljem. Preporučuje se da je konzumirate i u vašoj ishrani, jer na taj način možete da poboljšate vaše zdravlje. I za izbeljivanje kamenca kurkuma je odlična. Pored toga što ćete da je koristite u ishrani, možete da probate i da vratite svoju prirodnu boju ili čak izbelite vaše zube za dve do tri nijanse. Postupak je sličan kao i sa korišćenjem sode bikarbone, s tim što postoji jedna mala razlika. Nakon nanošenja kurkume četkicom na vaše zube, trebalo bi da malo ostavite da to odstoji, kako bi kurkuma imala svoje dejstvo. Nakon određenog vremena je potrebno da isperete vaša usta vodom. Ovaj postupak bi trebalo da primenjujete jednom dnevno, jer je kurkuma inače prilično jaka. Pored toga što može da izbeli vaš zube, kurkuma može da doprinese lečenju određenih ranica u vašim zubima i ostalih sitnih problema.

Skidanje kamenca kod stomatologa

U stomatološkim ordinacijama danas možemo dobiti sve vrste stomatoloških usluga, skoro svaka od njih praćena je najsavremenijim softverskim rešenjima, pa tako recimo današnje krunice za zube i fasete prave se sa većom preciznošću. Materijali u implantologiji daleko su savremeniji pa omogućavaju da zubni implanti i njihova izrada bude bude kvalitetnija i skoro identična prirodnom zubu i još mnogo toga. Međutim neki postupci izbeljivanja zuba u stomatološkim ordinacijama mogu da budu vrlo intenzivni i da oštete prirodnu gleđ vaših zuba. To je naravno nešto što nikako ne želite, jer nije poenta da svoje prirodne zube uništite, već da poboljšate njihov kvalitet i da im vratite onu boju koju su imali pre konzumiranja cigarate i hrane. Stomatoloske ordinacije imaju svoje mehanizme kako da najbolje vrate prirodnu boju vašim zubima, a skidanje kamenca može da bude samo jedan od njih ili put do zdravijih zuba. Skidanje kamenca može biti takođe jedan od načina da vratite prirodnu boju vašim zubima. Morate imati u vidu da nakon izlaska iz stomatološke ordinacije nećete imati utisak da se dogodila neka znatna promena, međutim, nakon tog postupka vaši zubi će biti zdraviji i biće skinute određene naslage, koje su stvarale tu sivkasto-žutu boju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *