Spoj istorije, kulture i tradicije

Jeste li znali da je prvo romansko naselje na prostoru Mađarske zabeleženo još 89. godine pre nove ere? Trebalo je da prođe skoro 18 vekova kako bi se stvorio moderni grad kao što je današnja Budimpešta, a nastao je tako što su spojeni gradovi Budim, Pešta i Stari Budim. Grad sa 2,5 miliona stanovnika danas je često glavna stanica na mapi turista. Pogled na Dunav, pikantna hrana i dobro vino samo su neke od stvari koji se nikako ne smeju propustiti prilikom posete glavnog grada Mađarske.

Na samo 378 kilomatara od Beograda udaljena je ova evropska metropola, a za pristupačnu cenu aranžmana može se krenuti u njen obilazak. Međutim, ukoliko se odlučite da idete o sopstvenom aranžmanu, svakako neki od načina da stignete do Budimpešte, pored svog auta jeste i kombi prevoz. Bez mnogo muke uz brojne ponude kombi prevoznika stići ćete na željenu adresu. Ono što je važno jeste da je kombi prevoz do Budimpešte dobar zamena za sopstvenu vožnju, imajući u vidu da da preuzima putnike na kućnoj adresi i da ih vozi do tačnog odredišta. Takođe, ovako nećete imati mnogo briga niti razloga za premišljanje da li smete da popijete neki alkohol, jer vas drugi vozi i vraća kući.

Budimpešta – spoj istorije, kulture i tradicije

A šta je to što treba prvo videti u glavnom gradu Mađarske? Barok i neoklasicizam su glavni spoj u arhitekturi ovog grada, koji svojom lepotom i neobičnošću mami turiste, a kao početno mesto odakle treba krenuti svoje putešestvije kroz ovu evropsku prestonicu jeste upravo zgrada Parlamenta. Napravljena još za nekadašnju Ugarsku, danas ova velelepna građevina svojim jedinstvenim izgledom izdvaja se od ostalih zgrada.

Svi oni koji Budimpeštu obilaze u sopstvenom aranžmanu, savetuje se da obavezno posete Trg heroja, koji se zapravo može smatrati pravim muzejom na otvorenom. Upravo na ovom trgu prikazana je mađarska istorija, a svaki polukružni stub koji se ovde nalazi ima bistu nekog znamenitog Mađara, a u centru ovog polukruga izdvaja se stub na čijem vrhu se nalazi arhanđel Gavrilo.

Razgledanje treba nastaviti duž glavne pešačke zone, odnosno duž Ulice Vaci koja i predstavlja samo srce grada. Suveniri, menjačnice, ogromne radnje poznatih svetskih modnih brendova, restorani, kafići, kao i brojni ulični prodavci namamiće vas da kupite bar neki magnet i razglednicu ili slatkiše kao uspomenu na ovu evropsku metropolu.

Za hedoniste tu su i brojni restorani i kafići, pa oni mogu uživati uz brojne mađarske specijalitete, ali se i opustiti uz njihovo vino i čardaš. Ponuda ima raznih, a cene su pristupačne za sve.

Grad velelepnih mostova i zadivljujućeg pogleda

Da li ste znali da Budimpešta ima devet mostova koji se prostiru duž Dunava. Most slobode, Margaritin most, Eržebet, ne zna se koji je od kojeg lepši, ali najlepšim se smatra Lančani most, koji je otvoren još davne 1849. godine i spaja Budim i Peštu. Nikako ne smete propustiti da bacite pogled sa tvrđava koje su smeštene na Budimu. Očaraće vas pogled na Dunav sa Ribarskog bastiona, a ne bi trebalo da zaobiđete ni ostale budimske tvrđave poput Citadele, a obavezno obiđite i Budimski dvorac.

Kažu da su putovanja pravi lek za dušu, a da čovek kroz putovanja upoznaje sebe, tako da imajte to na umu sledeći put kada se budete premišljali da li želite negde da otputujete, pa makar to bilo i na dan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *