Bez rizika nema uspeha

Svima je dobro poznato da bez rizika nema uspeha. Pa, da li je baš tako? Možda je ipak bolje reći da bez pametnog rizika nema uspeha. A od sopstvene želje zavisi da li će neko uspeti. Kad se malo bolje razmisli, ova filozofija bi se mogla primeniti na sve sfere života.

Stavite prst na čelo i zapitajte se koliko ste samo puta u životu rizikovali. Koliko ste odluka doneli pod pritiskom?

Kako ste se ponašali u nepredviđenim situacijama i koliko ste uspešno sve stresne događaje uspeli da prevaziđete? Nekada čovek ne može da donese pravu odluku u tenutku, ali ono što može jeste da se koncentriše na pravi cilj, a odluka i postupci će doći sami od sebe.

Prijemni za srednju školu, prijemni za fakultet, polaganje vožnje, brojni kursevi, ispiti i pritisak da li će se to sve realizovati uspešno? Nije li bilo u životu mnogo takvih situacija? I na kraju se sve završi be mnogo muke na ovaj ili onaj način.

Hladnom glavom do uspeha

A kako ostati smiren i staložen? Svako od nas je posebna priča i jedan savet nije primenjiv na sve, ali sigurno je da svako treba da pronađe kako na najbolji i sebi svojstven način da prevaziđe nervozu i stres i stigne do uspeha. Neko se mnogo bolje snalazi u teoriji, nekome je praksa ipak jača strana, a sve to zavisi od ličnih sposobnosti.

Međutim, ima u životu i nekih uslovno rečeno prijemnih koji zahtevaju da se i teorija i praksa pokažu na delu. A onda kud’ puklo da puklo ili što bi se reklo kom’ opanci, a kom’ obojci. U ovu kategoriju prijemnih ispita svakako treba uvrstiti i polaganje vožnje, jer nije samo važno naučiti teorijski deo, već itekako treba biti snalažljiv i u praksi. A taj praktični deo, odnosno sama vožnja često donosi muku.

Polaganje vožnje – teorija u praksi ili nešto više?

Sigurno bi se neko usaglasio sa mnom i rekao kako je polaganje teorijskog dela prosto kao pasulj, ali da je praktični deo neuporedivo teži. Kada je teorijski deo u pitanju, reklo bi se da je to jednostavno, jer treba samo zagrejati stolicu i naučiti, a da ipak polagaje vožnje zahteva, ne samo primenu teorije u praksi, već i snalažljivost, sposobnost u trenutku, sreću i smirenost.

Da li je zaista polaganje vožnje toliki bauk? Naravno da nije, jer časovi vožnje omogućavaju dovoljno vremena za sticanje bar malo rutine i upoznavanje saobraćaja, ali i tačnih ruta kojima će se voziti na samom polaganju. Naravno da se i polaganje vožnje razlikuje od grada do grada, jer je u manjim gradovima neuporedivo lakše savladati osnovne tehnike vožnje, jer je gužva u saobraćaju manja, jednostavnije su rute za polaganje, nema mnogo saobraćajnih traka, a kružni tok se može smatrati nešto komplikovanijom situacijom u manjem gradu.

Bez obzira da li se polaganje vožnje dešava u manjem ili većem gradu, saobraćajni propisi su za sve isti i nema izuzetaka. Naravno da polaganje vožnje iz prvog puta ne znači da je neko bolji vozač od onoga koji je polagao tri, četiri, pa i više puta, jer se rutina i vozačko iskustvo stiču tek nakon dobijanja vozačke dozvole.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *