Da li audio kasete ponovo postaju popularne?

audio-kaseta

Prva audio kaseta napravljena je sada već davne 1962. godine u kompaniji Filips, a sve od ranih sedamdesetih godina prošlog, pa do početka 21. veka, audio kasete su, najpre uz LP ploče, a kasnije uz kompakt diskove, predstavljale jedan od dva vodeća nosača zvuka. Tokom devedesetih godina, one su bile pravi bum i nezaobilazan deo muzičke industrije. Danas se, sve uglavnom svodi na jednostavnu copy/paste razmenu linkova sa muzikom, a nekada je sve u muzičkoj industriji bilo dosta komplikovanije, u čemu i jeste bila čar.

Nešto stariji čitaoci ovog članka verovatno se sećaju sa koliko entuzijazma su mladi osamdesetih godina slušali radio programe i strpljivo čekali da krene njihova omiljena pesma kako bi je snimili na audio kasetu. Tako su pravil svoje kompilacije na koje su bili ponosni. A u to vreme je u Jugoslaviji muzička industrija prosto cvetala, snimljene su mnoge kvalitetne pesme čija popularnost još uvek ne jenjava.  U svetu su audio kasete devedesetih godina bile nosilac muzičke industrije. Međutim, razvojem tehnologije, kasete se otišle u skoro potpuni zaborav tokom prve decenije ovog veka. Sada, krajem druge dekade, stvari se izgleda ipak mijenjaju.

audio-kaseta

Drastičan rast prodaje audio kaseta u 2017. godini

Statistika iz prethodne godine pokazuje da kasete kreću u veliki come back. Potražnja je veća nego što skroman broj kompanija koje se još uvek bave proizvodnjom kaseta mogu da proizvedu.

Neka poznata imena iz sveta muzike, poput Džastina Bibera, Eminema ili benda Metalika, nedavno su uradili kasetna reizdanja starijih albuma, a soundtrack za muziku iz filmskog serijala „Čuvari galaksije“ najprodavanija je audio kaseta u prošloj godini. Prodaja audio kaseta ubrzano raste i u 2017. godini bila je na najvišem nivou u poslednjih deset godina.

Prema rečima Alana Vilijamsa, upravnika kompanije „Tapeline“, danas jedinog proizvođača audio kaseta u Velikoj Britaniji, prodaja je u prethodnoj godini porasla za oko 20 procenata. „U pitanju je uglavnom nostalgija, ali obzirom na drastičan rast potražnje, kupovina audio kaseta vrlo brzo može ponovo da postane trend“ – kaže Vilijams.

U SAD je prošle godine prodato 174.000 audio kaseta, što je rast od 35% u odnosu na 129.000 kaseta, koliko je prodato 2016. godine. Muzika iz tri dela filma „Čuvari galaksije“ predstavlja tri najprodavanije audio kasete, i čini čak 22% ukupne prodaje. Takođe, popularni su neki stari albumi koji su reizdati na kasetama, recimo: Nirvana – „Nevermind“; Eminem – „The Eminem Show“; Kanye West – „Yeezus“ itd. Puno je bendova koji su uradili reizdanja svojih starih albuma, poput The White Stripes, čija su prva tri albuma 2017. godine po prvi put snimljena na audio kaseti.

Zašto su kasete ponovo u trendu?

Oživljavanje muzike na audio kasetama mnogi su dočekali sa oduševljenjem. Istraživanja ispitanika koji su tokom devedesetih godina bili tinejdžeri kažu da mnogi od njih još uvek rado puštaju kompilacije na kasetama koje su dobijali na poklon od svojih prijatelja. Dobiti kasetu na poklon je svakako mnogo bolji osećaj nego kada vam neko jednostavno prosledi link do snimka neke pesme na netu.

„Apsolutni sam obožavalc audio kaseta“, kaže jedan od ispitanika, Trevor Nelson, soul DJ, autor popularnog muzičkog programa na Britanskom nacionalnom radiju. „One su mi dale slobodu. Sećam se kada sam kao 15-to godišnjak dobio svoj prvi walkman na kome sam napravio svoje prve miksove i plejliste pesama. To je bilo presudno u mojoj kasnijoj odluci da postanem DJ“ – dodao je Nelson.

Inovativna tehnologija proizvodnje audio kaseta

Eksperti komapanije National Audio, jednog jedinog proizvođača audio kaseta trenutno u SAD, planiraju da u narednom periodu pokrenu prvu viskokvalitetnu proizvodnu traku audio kaseta kako bi se stvorili kapaciteti koji će zadovoljiti potražnju na tržištu, koja iz godine u godinu sve više raste.

Stručnjaci ove kompanije već nekoliko meseci rade na usavršavanju tehnologije za priozvodnju magnetne trake za audio kasete uz pomoć materijala koji se već koristi za izradu magnetnih traka na kreditnim karticama. Tako će se kvalitet audio kaseta višestruko poboljšati, a sam proces proizvodnje će biti značajno brži. Kako je ranije najavljeno, prve audio kasete izrađene ovom inovativnom tehnologijom izaći će sa proizvodne trake baš ovih dana, najkasnije do kraja januara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *