Državni ili privatni vrtići: koje su razlike

U medijima se stalno skreće pažnja na nedovoljan broj državnih vrtića, posebno u većim gradovima, kao i na činjenicu da mnogim roditeljima privatni vrtići moraju postati izbor broj 1 kako nema mesta za njihovu decu u državnim, i pored toga što su se na vreme prijavili, predali svu dokumentaciju i ispunili sve formulare.

Ali i pored svega toga, roditelji se gotovo redovno stavljaju i pred dilemu da li su bolji državni ili privatni vrtići i koje su, uopšte, njihove razlike, kako bi svom detetu omogućili najbolje za veselo i pravilno odrastanje.

Koncept programa

Sam koncept programa može biti po čemu se, pre svega, privatni vrtići razlikuju od državnih. Naime, svi državni vrtići imaju jedan program koji je ustanovljen u Ministarstvu prosvete i kog se svi pridržavaju, bez obzira na grad i/ili područje naše zemlje.

Međutim, privatni vrtići mogu se izdvojiti po tome što će u njihov koncept rada biti uključeni posebni programi, kakav je, recimo, Montesori program učenja kroz igru koji se primenjuje i u mnogim privatnim osnovnim školama.

Takođe, privatni vrtići mogu se orijentisati i prema, primera radi, odrastanju i učenju u prirodi, ukoliko im okolina to dozvoljava, uključiti u svoj program i razvijanje posebnih veština, koje su prilagođene uzrastu deteta i slično.

Ovo je, u početku, i bilo jedino što po čemu su se privatni vrtići odvajali od državnih i razlog zbog kog su se roditelji za njih odlučivali.

Dodatni časovi

Dodatni časovi engleskog, glume, fiskulture i sličnih aktivnosti i učenja jezika ili veština se u državnim vrtićima i dodatno naplaćuju, dok se privatni vrtići drže koncepta po kom su isti sastavni deo programa i za koje nema dodatnog naplaćivanja.

Svakako, danas se časovi engleskog podrazumevaju kao gotovo obavezni, te ovo unapred morate uključiti u svoju odluku ako, kao roditelj, računate da li će vam više državni ili privatni vrtići uticati na kućni budžet i zdravo odrastanje deteta.

Državni ili privatni vrtići: cena

Kada je u pitanju cena, opšte je poznato da su privatni vrtići skuplji i do dva puta u odnosu na državne.

Međutim, dobra vest je da, ukoliko vas odbiju u državnom vrtiću zbog popunjenih kapaciteta, vi sa odbijenicom i ostalim potrebnim dokumentima možete dobiti subvencionisanje troškova od grada.

To uglavnom znači da se privatni vrtići mogu, dakle, platiti iz budžeta grada, gde na vama može eventualno ostati da platite razliku, čiji će iznos, ponovo, zavisiti od same cene privatnog vrtića za kog ste se odlučili.

Radno vreme, vaspitači i broj dece u grupama

Državni i privatni vrtići ne razlikuju se po radnom vremenu, koje obično počinje u 6, ali se može desiti da pojedini privatni nude i brigu o deci vikendom, za razliku od državnih.

Sa druge strane, privatni vrtići u velikom broju slučajeva poštuju preporuku pedagoga da deca do 4 godine budu u grupama od po osmoro, odnosno ona preko 4 godine u grupama od po dvanaestoro dece.

Državni vrtići često prenebregavaju ovu činjenicu zbog popunjenosti, gde su grupe i do duplo veće, što je samim tim manje zahvalno za rad i igru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *