KOMBUHA GLJIVA KAO ELIKSIR DUGOVEČNOSTI

Kombuha napitak, slika: https://pixabay.com

Pristalica ste zdrave ishrane i alternativne medicine? Ako zdravstvene tegobe rešavate na prirodan način, onda ste sigurno već čuli za kombuha gljivu i njenu lekovitost.

To je lagani fermentisan napitak koji je postigao zavidno mesto na lestvici zdravih čajeva.

Svako ko ga pije poboljšava imunološki sistem, a pomaže organizmu pri gubitku telesne težine. Kombuha napitak se može upotrebiti kao terapija bilo koje bolesti, pa čak promoviše i dugovečnost.

Ali, pre nego što probate svoju prvu šoljicu čajne gljive, potrebno je upoznati se sa njom. Saznajte za šta je sve dobra kombuha gljiva i kako da je pripremite kod vaše kuće…

ŠTA JE KOMBUHA?

Japanska gljiva kao prirodni napitak sastoji se od čaja, šećera, čiste vode i veze bakterija i kvasca. Šećer hrani bakterije i kvasac, te na taj način stvara debeli gljivični sloj koji leži na vrhu kombuhe.

Ova tvorevina je kiselkastog ukusa koja potiče fermentaciju (vrenje) i na taj način stvara brojne zdravstvene prednosti.

Čajna gljiva sadrži malu količinu alkohola (od 0,3 – 0,5 odsto). Postotak alkohola zavisi ponajviše od vrenja.

Rezultirajući napitak kombuhinog čaja sadrži karboksilnu, mlečnu,  sirćetnu kiselinu, vitamin B. Prisutne su i neke supstance koje obeshrabruju bakterije u vašem organizmu.

Većina korisnika opisuje ukus  kombuhe kao sodu sa blagim dodatkom sirćeta. Pri tom oblikom i veličinom podseća na tanjirić kafe.

Što se tiče njenog porekla povezuju je sa Azijom i Kinom još u III veku. Zatim su je počeli  koristi u Rusiji, Indiji, Japanu, a i danas je poznata u mnogim kulturama.

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI ČAJNE GLJIVE

Kombuha gljiva povezana je sa dugim popisom zdravstvenih prednosti. Sadrži enzime, aminokiseline, antioksidante i polifenole.

 • Kombuha je probiotički napitak sa korisnim bakterijama koje podržavaju probavu i imunološki sistem. U sebi ima enzima  koji su neophodni za dobro varenje.
 • Dobar izvor oksidanata pomaže u usporavanju starenja. Ublažava druge hronične bolesti kao što je rak, kardiovaskularne i disfunkcije mozga.
 • Čvrst nivo probiotika, korisni mikroorganizmi koji se nalaze u crevima pomažu održavanju zdravog crevnog sistema.
 • Kvalitetan izbor karboksilne kiseline pomaže u detoksikaciji jetre i ostalih metaboličkih otrova.
 • Solidan izvor glikozima koji je neophodan u izgradnji hrskavice, poboljšanju zdravlja i zglobova.
 • Vitamin B pomaže telu da proizvede energiju iz hrane. Pomaže u rešavanju stresa i depresije.

Upotrebom kombuha čajnog napitka možete se rešiti niza zdravstvenih problema:

 • poboljšava varenje,
 • jača imuni sistem,
 • održava probiotske vrednosti,
 • čisti organizam od toksina,
 • pomaže u gubitaku težine,
 • povećava energiju.

KAKO SE PRAVI KOMBUHA NAPITAK

Japanska gljiva je prirodno fermentisani čajni sok bogat enzimima, probioticima i korisnim kiselinama.

Ako želite  sami napraviti čajnu gljivu,

Potrebno Vam je:

– staklena posuda (oko 2 litre),
–  filter za fermentaciju (filter za kafu ili gaza),
–  gljiva kombuha,
– 100 g šećera,
– zeleni ili crni čaj (rifuza ili kesica).

Priprema slatkog čaja:

U litru prokuvane vode dodajte 2 kesice čaja (zeleni ili crni, izbor je na vama) i 100g šećera – organskog.

Neki stavljaju sirov med, što ne preporučujemo, jer može uticati na gljivine klice.

Napitak ostavite, i ohladite  na sobnoj temperaturi. Kada je skroz hladan uspite ga u staklenu posudu (ako ste koristili rifuzni čaj, onda ga procedite).

Posuda, ruke i radni prostor moraju biti sterilizovani.

U staklenku sa čajnim napitkom dodajte klice gljive kombuhe. Može se potopiti, a takođe i  plutati. Pokrijte teglu sa poklopcem za fermentaciju ili filterom za kafu ( šta već imate, može i gaza) i učvrstite gumicom.

Kada ste završili, posudu sa čajnim napitkom gljive kombuhe stavite u toplu prostoriju, ali ne  na direktnu svetlost ( polusenka). Od 7-10 dana treba odstajati (dužina vremena može  varirati u zavisnosti od temperature gde se nalazi).

Posle nekog vremena probajte sok, treba biti blago kiseo i pitak. Ako je dobijeni kombuha napitak jako kiseo, nije bistar ili ima malo buđi, ne bi ga trebali konzumirati.

DOZIRANJE I UPOTREBA ČAJA OD KOMBUHE

Ne treba preterivati sa upotrebom. Pijte kombuhin čaj tri puta dnevno. Uz njega konzumirajte što više vode. Tako izbacujete još efikasnije toksine iz organizma, a ujedno ćete izbeći i potencijalne neželjene reakcije.

Posle tri nedelje, napravirte pauzu najmanje sedam dana. Kada se kombuha ponovo sme piti. Sa svakom novom upotrebom prirodnog napitka, organizam najpre treba odmoriti.

 

Iskustvo korisnice sa čajem od kombuhe:

“ Lekoviti napitak kombuhe pila sam pre više od 5 godina, tada sam bila baš bolešljiva. Imunitet mi je oslabio i često sam imala bronhitis. Čajna gljiva mi je mnogo pomogla u tom periodu. Trenutno je nemam, ali ću definitino ponovo da se aktiviram da je nabavm. Sve preporuke od mene.

Jana, Beograd

 

NEŽELJENA DEJSTVA I MERE OPREZA

Kombuha gljiva se promoviše kao lek za brojna veoma ozbiljna zdravstvena stanja. U njih ubrajamo rak, autonomne bolesti i Alchajmer, ali za to ne postoje čvrsti dokazi.

Postoje, međutim dokazi za nuspojave čaja od kombuhe.

Acidoza kao neželjeni efekat kombuhe – Abnormalna količina kiselosti u organizmu izaziva acidozu. Ako ste preterali sa korišćenjem čajne gljive može vam se pojaviti ova bolest.

Oštećenje jetreje još jedan sporedni efekat povezan sa konzumiranjem čajne gljive. Simptomi koji se javljaju kod oštećenja jetre su žutica ( koža, oči i nokti počinju da žute).

Trovanje olovomje isto rizik od konzumiranja gljivinog napitka kao leka. Zbog načina na koji se priprema. Naročito ako je u posudama od olova ili keramike u boji. Kiseli čaj će apsorbovati toksine iz posude. Trovanje olovom ima širok raspon simptoma i teško je odrediti dijagnozu.

Ako sumnjate da ste izloženi olovu odmah se obratite lekaru..

KO JOŠ NE BI TREBAO DA KORISTI KOMBUHA ČAJ

Dijabetičari ne bi trebali koristiti napitak gljive kombuhe zbog prisustva šećera. Mada, postoje tvrdnje da čaj koji je fermentisan sa prirodnim šećerom može biti koristan.

Prirodni šećer koji je prerađen smanjuje glukozu u krvi.

Dobro je početi sa malom količinom napitka gljivinog čaja da bi ste videli imate li negativne reakcije na nju.

Ograničite rizik tako što ćete se testirati sa kupljenom unapred proizvedenom kombuhom, koja je testirana na bakterijusku kontaminaciju.

Ograničenje kombuhe i neželjena dejstva trebali bi ograničiti korisnici koji imaju loš imunološki sistem ili sindrom curenja creva (nemogućnost kontrolisanja stolice), trudnice i dojilje.

GDE SE MOŽE NABAVITI?

Klice gljive kombuhe možete nabaviti i kupiti preko online prodavnica ili društvenih internet mreža. Možete je nabaviti i od nekoga iz vaše blizine.

Takođe, možete kupiti u buticima zdrave hrane. Za jednu litru čajanog napitka trebalo bi izdvojiti od 160 – 220 dinara. Iz kupovnog soka takođe možete uzgajati japansku gljivu, pod uslovom da ste ga kupili orginalnog.

Ako ste u još uvek u dilemi, probati ili ne kombuha čaj, vi se svakako posavetujte sa vašim lekarom.

Veoma mali postotak korisnika je iskusio uznemirenost želuca, infekcije i alergijske reakcije kada je koristio japansku gljivu. To su upravo oni koji već imaju postojeći zdravstveni problem.

Ako ne spadate u ovu grupu, slobodno pijte čaj od kombuhe bez ustručavanja.

Comments

 1. Imam kolegu koji je imao infarkt mozga. Na nagovor prijatelja kupio je gljivu Kombuha i sam proizvodio napitak koji je pio oko godinu dana kada mu se vratio govor i nestala oduzetost desne ruke. Počeo je i normalno da se hrani (sa velikim masnoćama, neredovno spavanje) nakon čega je dobio ponovni infarkt mozga. Opet je kupio Kombuhu i supruga mu je redovno davala taj napitak, nakon čega se ponovo oprovaio. Danas je potpuno zdrava osoba i bavi se prometom nekretnina, vrlo aktivan, tako da niko ne može steći utisak da je čovek prebolio dva moždana udara. Redovno pije (sa pauzama) napitak od Kombuhe. Šta reći, posle svega? Trebalo bi da neka Institucija javnog zdravlja izvrši naučno istraživanje lekovitosti i primene na živim ljudima, jer o lekovima obično pišu plaćeni propagatori određenih farmakoloških firmi i trgovaca lekovima, dok se hranom i lekovitim prirodnim napitcima niko organizovano ne bavi, jer se hrana nigde ne tretira kao lek pa se ne može ni prodavati kao što se to radi sa lekovima, na kojima svi zarađuju ogromne pare.

 2. Možda će moje lično iskustvo nekome koristiti u životu. Ja sam dobio povišen holesterol u krvi tokom hospitalizacije u Vojnoj bolnici u Nišu, dok sam lečio Išialgiju, zbog prolapsa diskusa između L5 i L4 kičmenog pršljenja. Zbog Voltare Forte injekcija dobio sam povišenje Holsterola, a nakon 10 godina i začepljenje jednog krvnog suda na srcu i lakši infarkt. Ubede me na VMA da pristanem na ugradnju tri baj-pasa i ubace mi tri grašta iz dve vene. Nakon godinu dana zapuše sva od tri grafta, kada ponovo urade dva bajpasa. Nakon godinu dana opet se zapuše ista dva grafta. Nakon 10 godina zapuši se i treći bajpas, kada je trebalo da umrem, po prognozi kardiloga i hirurga, ali sam i to preživeo, mučeći se po tri puta dnevno u toku 4 dana, kada je supruga pozvala hitnu pomoć. Nisu mi više ništa ugrađivali, govoreći mi da ne smeju zbog srčane slabosti. Nakon toga polomim dva diskusa u kičmi i kažu mi da nema leka toj bolesti. Kupujem sam B kompleks injekcije i OH B12 injekciju, od kojih pravim miks i sebi dajem sedam meseci svakog dana. dok nisam osetio manje bolove a zatim mi tek daju Fentanil drogu protiv bolova i prepišu injekcije B vitamina ali ih ne daju na recept, već ih nabavljam iz Grčke. U međuvremenu povremeno sam sebi dajem B vitamine a neke lekove za srce sam izbacio jer mi je B kompleks vitamina ojačao srčani mišić i neki lekovi su počeli da mi smetaju. Međutim, Polineuropathia se širi sporije ali stuže već i do vrata i leđa, dok mi prsti i stopala „otpadaju“ od bolova. Ispada da treba sam da se lečim, pošto lekari vitamine ne treetiraju kao lek i u apoteci niti kod lekara ih ne mogu dobitiu, osim tableta povremeno. Pa se pitam, čemu služi tradicionalna medicina kod nas, ako je narodna medicina na dohvat ruke. Da ne pričam da u Banje idu zdravi, preko veze a za mene nema mesta, ni potrebe, kako kažu lekari.

 3. Pijem napitak ali osecam gorusicu u zelucu. Pa da li je to normalno? Jer meni nije bas prijatno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *