Prirodna zamena za nedostatak zuba: bezmetalne krunice

Ne samo za nedostatak, već i za istanjene i okrnjene zube, svaki stomatolog će najpre predložiti bezmetalne krunice kao rešenje. Razlog tome jeste pre svega estetika, ali i mogućnost negativnih uticaja ovakvih stomatoloških problema na celokupan sistem organa za varenje i zdravlje pacijenta. Kako se bezmetalne krunice smatraju najboljim i najprirodnijim rešenjem zamene zuba, to su one i prve na listi preporuka stomatologa širom sveta, a za to su razlog i sledeća njihova svojstva.

Zašto stomatolozi stavljaju bezmetalne krunice ispred metalnih?

Iako je najpre primetna razlika u ceni – metalne krunice su nešto jeftinije – razlog zbog kog se bezmetalne krunice češće preporučuju leži kako u estetici, tako i mogućnosti da se u narednom periodu ne dešavaju dodatni problemi sa zubima. Naime,  krunice za zube od metala koji se oblaže keramikom, zahteva struganje supstance zuba u mnogo većoj meri nego što to zahtevaju krunice bez metala.
Ovo se, naravno, dešava u slučajevima kada je potrebno popraviti okrnjen ili istanjen zub, dok u slučaju nedostatka metalne krunice mogu dovesti do povlačenja desni. Kada se desni povuku jer nisu dobro legle metalne krunice, skupljaju se naslage i dolazi do stvaranja ružnih sivkastih prelaza koji su itekako uočljivi.

Svih ovih problema nema kada se postavljaju bezmetalne krunice na koje organizam veoma dobro reaguje, dok one pritom ne stvaraju nikakve probleme sa desnima. Na njih dobro naležu i ne ostavljaju prostora za sakupljanje bakterija, što može biti čest slučaj sa metalnim krunicama.

Kako estetski izgledaju bezmetalne krunice?

Za bezmetalne krunice odlučiće se svako kome je estetika, odnosno saniranje nedostajućeg ili okrnjenog zuba, na prvom mestu. Razlog tome je njihova velika sličnost sa pravim zubima, jer one podjednako propuštaju svetlost kao i pravi zubi. U toku njihovog pravljenja i oblikovanja, one se istovremeno mogu obojiti i tako prilagoditi ostalim zubima, odnosno individualno pacijentu.

Od čega se one izrađuju?

Pošto se bezmetalne krunice izrađuju od cirkonijuma, od ranije poznatog materijala u svemirskoj industriji, one su istovremeno čvrste i dugotrajne, te ne zahtevaju dodatne intervencije ili pak popravke.
Cirkonijum se od ranije koristi za izradu veštačkih kukova, a zbog svoje beline i postojanosti počeo se koristiti i u stomatologiji. Njegovim uvođenjem izvršene su mnogobrojne pozitivne promene, jer je on istovremeno materijal koji je u potpunosti biološki kompatibilan sa ljudskim telom, i koji nema negativne efekte. Takođe, on podjednako propušta svetlost kao i pravi zubi, a dobra strana mu je ta što je i podjednako osetljiv na hladnoću i toplotu.

Kako izgleda i koliko traje procedura?

Najpre stomatolog mora obaviti rutinski pregled, a zatim se pristupa izradi bezmetalne krunice od cirkonijuma prema modelu. Osnovu čini ovaj materijal, koji se dalje oblaže keramičkim slojevima, čija boja se prilagođava boju zuba pacijenta.

Čitava intervencija traje oko desetak dana sa, u proseku, pet dolazaka. Iako se ovo može činiti kao veoma dug proces, rešenje koje daju bezmetalne krunice na duže staze je zaista isplativo.

Pritom, treba napomenuti i da je čitava intervencija potpuno bezbolna, te da nema nikakvih nus pojava, što je veoma važno kada je u pitanju trajno rešavanje ovakvih stomatoloških problema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *