Uklanjanje mladeža zbog zdravlja i estetike

Mladeži su najčešće bezopasni, ali i pored toga donose strah kod velikog broja ljudi. Razlog tome je najagresivniji karcinom kože, koji ne reaguje na hemoterapiju i radioterapiju i koji može nastati baš u mladežu. Oprez je svakako neophodan kada su u pitanju bilo kakve promene na mladežu. Sem opasnosti od melanoma, mladeži mogu biti i priličan estetski problem, naročito kada se nalze na licu ili dekolteu. Tamna tufnica na licu može da bude uzrok nezadovoljstva kod oba pola. Uklanjanjem mladeža problem se trajno rešava.

Šta su mladeži?

Mladeži ili nevusi su dobroćudne izrasline na koži koje mogu biti urođene ili nastati tokom života. Najčešće su braon ili tamno kestenjaste boje, okruglog ili ovalnog oblika. Nekada su u ravni kože ili blago izdignuti, a nekada mogu biti na izraslini koja podseća na peteljku. O stanju mladeža nam govori njegova boja, oblik, veličina, simetričnost i promene kao što su depigmentacije i hiperpigmentacije. Svaku uočenu promenu treba pokazati lekaru!

Estetika i zdravlje

Sunčano vreme često zavede i zaboravimo od koje je važnosti pridržavati se saveta dermatologa kada je u pitanju izlaganje suncu. Iz godine u godinu, ultraljubičasto zračenje je sve intezivnije, ujedno i sve agresivnije prema našoj koži. Lep, preplanuo ten nije uvek i zdrav. Dva jedina faktora rizika za pojavu melanoma u mladežima su genetika i preterano izlaganje suncu. Sunce je najopasnije za osobe sa izrazito svetlom kožom, koja je sklona crvenilu i teško potamni. Crvenilo kože je znak da je primljena maksimalna doza zračenja i da koža nije spremna za dalje izlaganje suncu. Ukoliko ste ljubitelj sunčanja preporučuje se da posetite dermatologa ili estetskog hirurga jednom godišnje i proverite stanje svojih mladeža.

Sem zdravstvenih razloga za uklanjanje mladeža, vrlo su česti i estetski razlozi, kao i oni praktični. Mladeži koji vidno štrče, a nalaze se na delovima tela koji se briju ili se zbog pokreta mogu oštetiti, preporučljivo je preventivno ukloniti. Lice može da bude neobično osveženo i da deluje znatno čistije jednostavnim uklanjanjem mladeža. Uklanjanje mladeža je bezbedno bez obzira na razlog.

Sprečavanje pojave melanoma

Prema statistici, oboljevanje od melanoma je raširenije u višim društvenim slojevima, koji imaju više prihode i češće odlaze na odmore na tropske destinacije. Povrede mladeža takođe mogu da se vremenom pretvore u melanom. Najbolji oblik prevencije karcinma kože su izbegavanje izlaganja kože suncu od 11 do 16 časova i redovni dermatološki pregledi. Ukoliko se uoči promena na mladežu na vreme, uklanjajem mladeža se sprečava i pojava melanoma, karcinoma sa vrlo lošom prognozom. Simnjivi mladeži su uglavnom nepravilnog oblika, asimetrični, rasplinuti, upaljeni, neravnih ivica, nejednake boje, mogu da vlaže, peckaju i krvare. Melanom se kod žena najčešće pojavljuje na nogama, a kod muškaraca na leđima.

Uklanjanje mladeža

Danas je najviše u upotrebi radiotalasna metoda uklanjanja mladeža (radiofrekventnom strujom). Uklanjanje mladeža se obavlja u lokalnoj anesteziji i traje vrlo kratko, do pet minuta. Ožiljak je obično mali i slabo primetan. Intervencija je potpuno bezbolna i udobna za pacijenta. Bez obzira na razlog uklanjanja, svaki mladež se šalje na patohistološku analizu kojom se proverava prisustvo malignih ćelija, kao i njihova dubina u tkivu.

Vaš pouzdan saveznik

Specijalisti Atlas Estetic preporučuju da svoje sumnje u mladeže rešite na stručnom pregledu. To je jedini pouzdan način da izbegnete bolest ili da se na vreme izlečite! Ukoliko je vaš problem više estetski, rešenje je jednostavno, komforno i nadomak ruke. Iskusni estetski hirurzi i dermatolozi su vam na raspolaganju za sva pitanja.

Konsultacije možete zakazati na telefone +381 11 785 88 88  i  +381 60 329 24 11.  

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *