Negujte svoju baštu na najbolji način

Volite cveće, ali iz nekog razloga često vam se dešava da vam se osuši? Niste sigurni da li je vaša bašta previše zalivena ili nedovoljno? Hoćete da napravite prelepu baštu punu cveća, ali vas zanima kako?

Mi smo tu da vam damo odgovore na vaša pitanja. U nastavku teksta izdvojićemo neke savete za vas. Ukoliko ih poslušate, imaćete prelepu, mirišljavu baštu sa zdravim cvećem.

Ali, kada je u pitanju cveće, ne idu stvari uvek tako lako. Ipak, za neke biljke je potreban malo veći trud. Kada su, na primer, u pitanju orhideje nega je zahtevnija i drugačija nego kao kod aloe vere.

U suštini, svaka biljka ima neka svoja pravila koja morate poštovati kako bi one bile zdrave i lepe, a mi ćemo vam dati u nastavku teksta neke opšte smernice kako da vaša bašta bude najlepša u kraju.

Negovanje baštenskog cveća

Ukoliko ste ljubitelj baštenskog cveća, njihovo negovanje zahteva pridržavanje određenih pravila. Da biste mogli da uživate u pogledu na vašu prelepu, cvetnu baštu, najbolje je da naučite nešto više o potrebnoj nezi.

Svako cveće ima neke svoje posebne osobine, svoje prednosti, mane i svoje posebne uslove. A kako bi vaše cveće uspelo i cvetalo, potrebno je da znate pravila za njihovo održavanje kao i njihove slabosti. 

Sunce i hlad

Morate znati koje cveće voli sunce, dok kojem više prija hlad. Na taj način ćete i birati mesto gde ćete ih posaditi. Ukoliko bilja voli osunčane pozicije, nju ćete posaditi u centrali deo bašte ili u neki drugi deo koji je osunčan veći deo dana. 

Ako imate neko stablo u bašti, obratite pažnju gde ono baca hlad, kako ne biste biljku koja je ljubitelj sunca stavili u slabo osunčan deo vaše baštice. 

Biljke koje nisu ljubitelji sunca i više im prija hlad ili slabije osunčana mesta nikako ne stavljate u centar bašte i u predeo koji je veći deo dana na suncu. Ako vaša bašta nema deo u kojem je hlad tokom dana, možda bolje da izbegnete sađenje ovakvih biljaka. 

Zemljište

Ukoliko u bašti sadite novu leju, najvažnije je početi od čistog zemljišta. Ukoliko je tu prethodno bio travnjak, počupajte sve busene i ukopajte ih nazad u zemlju. Bilo bi poželjno da prethodno posejete zelenišno đubrivu pre sadnje kako bi se kvalitet zemlje popravio.

Ukoliko imate već živice sa višegodišnjim biljkama, u zemlju možete dodati organski obogađivač koji je srednje ili visoke kalse plodnosti kada obrađujete zemljište. A možete ga i rašiti pre kopanja.

Ukoliko već imate neke dugogodišnje biljke kojima odgovara zemljište, nema potrebe da dodajete nikakve dodatke. Dok, jednogodišnjim biljkama treba zemljište koje zadržava vlagu, a ima nizak sadržaj azota, jer azor podstiče rast listova, a ne cvetova.

Istražite biljke koje želite da imate u vašoj bašti kako biste znali koje zemljište im prija i da li je potrebno da zemljište prethodno obogaćujete nekim suplementima.

Zalivanje

Uz dobro osvetljenje, bitno je paziti i na količinu vode kojom zalivate vašu biljku. Pored količine, bitno je i da obratite pažnju i na učestalost zalivanja. 

Prilikom letnjih dana, potrebno je da vaše biljke zalivate češće nego inače. Ali i sa zalivanjem možete preterati i uništiti vašu biljku

U nastavku su neki saveti kako da vodite bolje računa o zalivanju vaših biljaka:

Pažljivo odredite meru zalivanja

Razvoj velikog broja cveća zavisi od procenta vlažnosti, ali pre nego što biljku ponovo zalijemo, potrebno je da ostavimo da se zemlja dovoljno prosuši. Postepeno sušenje zemlje utiče na brži rast korena biljke.

Učestalost zalivanja

Bolje je da biljke zalivate jednom do dva puta nedeljno, ali sa većom količinom vode, nego da ih zalivate svaki drugi dan.

Osim u situacijama ekstermnih vrućina, tada je dozvoljeno da ih zalivate češće i to mislimo na baštenske i spoljne biljke.

Vreme za zalivanje

Najpoželjnije bi bilo da biljke zalivate kasno uveče ili rano ujutru. Voda je hladna, a zemljište toplo i ukoliko zalivate po velikoj vrućini, doći će do brzog isparenja vode.

Ne zalivajte odjednom

Vodi je potrebno malo vremena da prodre u zemlju, te količinu vode koju ste namenili za pojedinu biljku sipajte iz par navrata umesto da sve odjednom sručite u zemlju.

Ravnomerno zalivanje

Zalivajte biljku sa svih strana, a ne samo sa jedne. Ukoliko se zaliva samo sa jedne, to dovodi do bržeg rasta i jačanja korena samo sa te strane.

Ukoliko poštujete ova pravila, negujete biljke i vodite računa o njima, imaćete prelepu baštu u kojoj ćete uživati. Tačno je da ovo zahteva obavezu i vreme, ali zadovoljstvo koje pruža je mnogo veće.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio od pomoći i da ćete uživati u svojim prelepim i zdravim biljkama. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *