Pet jednostavnih načina da date svoj doprinos zaštiti životne sredine

Da li ste sigurni da znate kako da zaštitite životnu sredinu? Mnogi od nas veruju da vode život koji poštuje prirodu. Međutim, često nas upravo naše navike odaju i pokazuju da to baš i nije tako. 

Zdravlje planete na kojoj živimo zavisi od svakog pojedinca. Što veći doprinos kao pojedinci budemo davali to ćemo brže stvoriti zelenu planetu ili bar usporiti njeno starenje. Prvi korak je da razumemo važnost ekologije a drugi da počnemo sa životom u skladu sa prirodom, što je moguće više. Priroda je lek za telo i dušu, pa ako budemo narušili ekosistem nećemo moći da uživamo u lepoti i blagodetima planina i reka. 

Evo pet jednostavnih načina na koje možete dati svoj mali doprinos zaštiti životne sredine. 

#1 Reciklirajte što je moguće više

Recikliranje je jednostavan ali vrlo efikasan način očuvanja resursa i  smanjenja zagađenja životne sredine. Umesto da sve što smatrate smećem bacite u korpu, sortirajte ga i reciklirajte. Plastični, papirni i metalni otpad razvrstajte i odložite u posebne kante za reciklažu. 

Štaviše, metalni otpad možete takođe dodatno razvrstati na staro gvožđe i obojene metale. Možete odvojiti bakarne žice i kablove od ostatka metala. Bakar je obojeni metal koji ima dosta visoku cenu pa na njemu možete i zaraditi. Na internetu možete pronaći veliki broj firmi koje rade otkup bakarnih kablova, čiji ljudi će rado doći čak i na vašu kućnu adresu da vam plate i odvezu otpad koji ste pripremili. 

Recikliranjem smanjujete deponije i potrošnju sirovina, ali i utrošak energije koja je potrebna za stvaranje proizvoda. Na taj način takođe pomažete održivosti ekonomije vaše zemlje. 

#2 Smanjite potrošnju energije

Smanjenje potrošnje energije može pomoći da se okolina sačuva čistom, a da pritom i vi imate materijalnu korist. Na primer, manji utrošak električne energije će vam na kraju meseca doneti manji račun, a pritom će i emisija štetnih gasova biti manja. 

Jedan od jednostavnijih načina je da gasite sijalice kada ne koristite neku od prostorija. Uvek kada možete koristite prirodno osvetljenje, umesto da se oslanjate na strujnu rasvetu. Takođe, možete koristiti energetski efikasne proizvode poput LED sijalica i električnih uređaja najviše energetske klase. Isto tako birajte frižidere, šporete, mašine za pranje veša i sudomašine energetskog razreda A. Što je viša energetska klasa proizvoda to je on manji potrošač struje. 

Isto tako, umesto da koristite struju koju vam daje EPS i koja je proizvedena u termoelektranama, koje su dokazano veliki zagađivač vazduha jer koriste ugalj za rad, možete postaviti solarne panele na krov vašeg doma. Na taj način možete značajno uštedeti, jer će i račun za struju na kraju meseca biti manji.

#3 Smanjite upotrebu plastične ambalaže na minimum

Možda će vam biti veliki izazov da ne koristite plastiku i ne kupujete proizvode u plastičnoj ambalaži jer su toliko prisutni u našim životima da ih je gotovo nemoguće izbeći. Međutim, za početak barem pokušajte da smanjite upotrebu plastične ambalaže. Ako ništa drugo, to je korak u pravom smeru. 

Umesto da kupujete plastične kese u prodavnici, kada krenete u kupovinu sa sobom ponesite platnene torbe. Ne morate kupovati vodu u plastičnim flašama. Staklena ambalaža je daleko prihvatljivija. Ali zašto bi je i kupovali kada je voda koju pijemo “sa česme” solidnog kvaliteta u većini gradova u Srbiji, a u blizini svakog grada sigurno postoji i neki izvor pijaće planinske vode. 

Čak i kada na primer, organizujete žurku u vašem domu, potrudite se da na njoj ne budu plastične čaše. Da piće bude u kartonskoj ili staklenoj ambalaži. Žurka je prava prilika da prijateljima ukažete na problem plastike u svetu i njih uključite u akciju zaštite životne sredine. Na kraju slavlja pokupite i selektujte otpad kako bi mogao da se reciklira. 

#4 Smanjite upotrebu papira

Proizvodnja papira emituje gasove koji stvaraju efekat staklene bašte i štete životnoj sredini. Da ne govorimo o seči stabala koja su potrebna da se papir napravi. Zato pre svega pokušajte da sva dokumenta koja čuvate ili šaljete budu u elektronskom obliku. Takođe, ako baš morate da koristite papir onda kupujte onaj koji je recikliran, napravljen do 80-100% recikliranog papira.

Sa druge strane, kada vam se nagomila papir koji vam više nije potreban, baš kao što smo rekli da postoje firme koje rade otkup kablova i starog gvožđa, isto tako postoje i one koje otkupljuju stari papir i karton. Lepo sakupite sav otpadni papir i prosledite ga otkupljivaču. 

#5 Smanjite potrošnju vode

Pijaća voda je resurs koji je već danas u mnogim delovima sveta u deficitu. Pametno korišćenje vode je jedan od najlakših načina da zaštitimo životnu sredinu. 

Na primer, kada perete zube, isključite vodu da ne bi nepotrebno odlazila u otpadne tokove. Mašine za pranje sudova i veša koristite kada ih napunite, a ne kada su do pola prazne. Kada je zalivanje biljaka u pitanju, pokušajte da sakupite kišnicu. Dokazano je da biljke više vole kišnicu nego hlorisanu vodu. Zatim, popravite slavine koje cure. Osim što ćete na ovaj način brinuti o planeti Zemlji, brinućete i o svom budžetu. 

Danas kada nas je više nego ikada, važno je da brinemo o zemlji na kojoj živimo. Trebalo bi da uložimo maksimalne napore kako bi je sačuvali za neke druge generacije koje posle nas dolaze. Reciklirajte, štedite energiju i vodu. Smanjite upotrebu papira i plastične ambalaže. Pomozite planeti Zemlji da se izbori i opstane.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *