Autorska prava – osnovna pitanja i odgovori

Kada nešto stvarate, na nečemu raditi, za nešto se borite, jako je važno da to znate i da zaštitite, da znate da je to samo vaše. I tek kada krenete ozbiljnije da se bavite stvaranjem, da to tako nazovemo, krenete i da istražujete pojam autorskih prava, kao i zaštite intelektualne svojine.

Sve je to naravno veoma bitno ukoliko želite da se istaknete i ukoliko želite da zaštitite ono što je vaše, na šta imate apsolutno pravo. U nastavku slede osnovna pitanja i odgovori kada je ova tema u pitanju.

Šta je zapravo autorsko delo?

Prvo i osnovno od svega jeste utvrditi šta je autorsko delo. O autorskim delima najviše znaju umetnici bilo koje vrste. Naime, pisci, reditelji, muzičari, slikari, arhitekte – svi oni stvaraju autorska dela. To znači da su članci u novinama, tekstovi, različite brošure, knjige, ali i različita vrste predavanja, govora, pa čak i beseda – autorska dela. U autorska dela spadaju i različita muzička dela, filmovi, dramska dela, dela primenjene umetnosti, likovne umetnosti, arhitekture. Moglo bi se reći da je autorsko delo sve ono u šta je stvaralac, odnosno umetnik uložio svoje vreme i kreativnost. Ono što je interesatno jeste da u autorska dela spadaju i računarski programi. To je informacija koju vrlo verovatno malo ljudi zna.

Da li se autorsko delo mora prijaviti/registrovati kao takvo?

Autorsko delo postoji od trenutka od kada ono nastane. Dakle, nije potrebno generalno da se bilo gde registruje kao takvo. Kada nešto stvorite to je automatski vaše. Međutim, naravno da uvek postoji problem kada je rešavanje problema autorskih prava u pitanju. Uvek dolazimo do pitanja kako dokazati. Postoje praktično dva načina, koja možete primeniti ukoliko želite da na neki način zaštitite vaše autorsko delo. Jedan je tako što ćete kada nastane vaše delo staviti ga na CD ili u kovertu i zapečatiti ga sa datumom kada ste stvorili to delo. Još je efikasnije, kada sami sebi pošaljate preporučenu poštu i kada vam stigne tu preporučenu poštu čuvate i ukoliko dođe do problema kada su autorska prava u pitanju i zaštita intelektualne svojine to uvek možete priložiti kao neoboriv dokaz. Naravno tu kovertu ne treba da otvarate sve dok vam sud to ne zatraži.

Autorsko delo se može deponovati

Još jedan od načina na koji možete zaštiti svoje autorsko delo jeste deponovanje kod Zavoda za zaštitu intelektualne svojine. Ovo je na dobrovoljnoj bazi i predstavlja evidenciju svih autorskih dela, koja su prijavljena. Treba da znate da vi nemate obavezu da deponujete autorsko delo, to radite samo ukoliko to želite. I ovo takođe služi kao valjani dokaz ukoliko dođe do nekih problema kada je zaštita autorskih prava u pitanju.

Moralna i imovinska prava

Kada govorimo o autorskim pravima i zaštiti intelektualne svojine govorimo i o moralnim i imovinskim pravima. Moralna prava odnose se isključivo na autora i povezana su usko sa njim. Dakle, ne mogu se odvojiti. Ta prava se odnose na to da autor bude potpisan, pravo da objavi svoje delo, pravo da može da se protivi da njegovo delo nedosojno iskorišćavaju, da može da se pobuni ukoliko iskorišćavanje njegovog dela ruši njegovu čast i ugled i slično. Kada smo kod imovinskh prava to znači da sam autor može da prihoduje od svog dela, ma kakvo ono bilo. I ova prava nisu samo vezana za autora, nego se mogu i prenositi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *