Kada dnevni boravak ili soba postanu kancelarija

Iako su se u prethodne dve godine kancelarije u velikom broju slučajeva preselile u domove, a rad od kuće postao uobičajena pojava, određena istraživanja su pokazala da je rad u poslovnom prostoru, odnosno kancelariji ipak nezamenljiv. Veliki je broj onih koji iskuse rad kod kuće pa nakon toga  kancelariju i rad u firmi ne bi menjali ni za šta na svetu.

Prednosti rada od kuće

Ipak su mnogi jedva dočekali rad od kuće. Nema jutarnjeg stresa zbog gužve u saobraćaju, nema nedoumica šta obući… Ukoliko je posao vezan za kompjuter, te se veći deo vremena provodi za njim, nema potrebe ni za posebnim doterivanjem (mnogi ga provedu u pidžami ili trenerci). Jednostavno, rad od kuće u mnogim slučajevima umanjuje određene stresne situacije. Lakše je i organizovati vreme, pa se neretko dešava da de i produktivnost u poslu povećala.

Nedostaci rada od kuće

Sve navedeno bi neko protumačio i kao mane – ne razmišljaju svi isto i ne odgovaraju svima iste stvari. To što neko radi od kuće, ne znači da treba da se ponaša kao da nije na poslu. Stručnjaci iz oblasti ljudskih resursa preporučuju da, iako se ne odlazi na posao, ipak ne treba provesti radni dan u pidžami. S druge strane, ne mora da se oblači odelo i haljina, ali ipak da se nađe neka sredina koja zaposlenog neće ulenjiti. Ono što se izdvaja kao najveći nedostatak jeste komunikacija sa kolegama uživo i ta interakcija koju pruža kolektiv. Brojne stvari i problemi se rešavaju brže kada ste pored kolega, te se ne gubi vreme na pozive i neophodna dodatna objašnjavanja. Takođe, to što se radi od kuće ne znači i više pauza i obavljanje kućnih poslova u radno vreme. Stoga, satnicu treba ispoštovati, i imati pauze kao što je to i u firmi.

Kako organizovati rad i koji su kancelarijski pribori neophodni

Za rad od kuće pre svega je potrebna organizacija prostora. To može biti veliki problem, naročito za one koji žive u malim stanovima ili sa puno ukućana. Koliki god da je prostor u kome živite, da biste mogli da radite svoj posao na miru  potreban je poseban kutak. Zatim, desktop ili laptop računar, u zavisnosti od prirode posla, i svi kancelarijski pribori koji su neophodni. Oni mogu biti oni osnovni (papir, fascikle,  organajzeri  heftalice, olovke, papirni stikeri i podsetnici), ukratko – sve ono što vam i na poslu stoji na radnom stolu. S druge strane, nije loše, ako ste u prilici da iz kancelarije donesete uređaje koji su vam potrebni (štampač, skener, aparat za koričenje, plastificiranje). Često se mnogi kancelarijski pribori već nalaze u vašem domu, naročito ako imate i školarce, pa su već na sve strane papiri, olovke, gumice, makaze… Dobra strana je to što se deo asortimana kancelarijskih materijala poklapa sa školskim priborom. Prostorija u kojoj radite mora biti dobro osvetljena, a možda je potrebno da, pored prirodnog svetla, dodate i neku stonu lampu. Ne treba zaboraviti i na to da ipak treba i da vam bude udobno, pa ako ne možete baš da u prostor smestite kancelarijsku stolicu, prilagodite toj nameni već postojeći nameštaj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *