Kada je vreme za kupovinu mobilnog telefona?

Mobilni telefoni postali su neodvojivi deo naše svakodvnevnice. Mobilni telefoni su u poslednjoj deceniji toliko proširili opseg svojih funkcionalnosti, da je danas komunikacija, barem u onom tradicionalnom smislu, samo jedna od mnogobrojnih asocijacija na ovaj uređaj – koji nas svuda prati.

Pa tako, danas ljudi od svog mobilnog telefona očekuju mnogo više negoli što je to bio slučaj pre samo desetak godina. Pored toga što mora da bude sposoban da neometano odgovara na sve zahteve korisnika, brzo reaguje i otvara aplikacije, mobilni telefon bi trebalo da zadovoljava i određeni estetski standard.

Zbog svega navedenog, danas se i mnogo češće kupuju mobilni telefoni, odnosno više nego bilo kad u istoriji. Ipak, postavlja se pitanje da li vam je i kada potreban novi mobilni uređaj? Da li je kupovina novog telefona uvek dobra ideja i pod kojim uslovima? U nastavku teksta odgovaramo za vas na sva ova pitanja.

#1 Velika fizička oštećenja ponekad zahtevaju novi uređaj

Prvo što nam pada na pamet kada je reč o kupovini novog mobilnog telefona jesu – kvarovi. Velika fizička oštećenja mogu biti prvi inicijator ideje za kupovinu novog uređaja, i zaista, u velikom broju slučajeva ovo može biti opravdani razlog za kupovinu novog telefona. 

Ipak, imajte u vidu da su i usluge servisa mobilnih telefona znatno napredovale, te da vam u određenom broju slučajeva mogu rešiti određene probleme i produžiti životni vek vašeg uređaja. Pa tako na primer, servis za Samsung telefone nudi usluge zamene stakala i ekrana telefona, zamene mikrofona, popravke matičnih ploča, zamene kamera i baterija.

Baš kao što je i tehnologija napredovala, napredovale su i usluge servisa, pa servisi ovog tipa mogu popraviti gotovo sve kvarove, uključujući i softverske. Na ovaj način možete uštedeti značajno, pa se u ovom slučaju razmatranje kupovine novog telefona ne čini preterano racionalno. Treba uzeti u obzir i estetski kriterijum.

Velika fizička oštećenja poput pucanja stakala i ekrana mogu uticati na izgled vašeg uređaja, ali se zamenom ovih delova postiže gotovo nov izgled. Tu je i najjeftinija opcija – maske za telefon, koja pored zaštitne uloge, može imati i odličan efekat zamaskiravanja. Ovo ne rešava problem na duže staze, ali trenutno rešava problem neurednog izgleda telefona. 

Da li postoji slučaj kada se popravka ne isplati?

Jasno je da postoje slučajevi kada će sama popravka koštati dosta, odnosno što je veći kvar, veća je i cena popravke. Ipak, kada su u pitanju skuplji telefoni, poput Iphone i Samsung uređaja nove generacije, ukoliko želite da ga zamenite nekim sličnog cenovnog ranga popravka će se gotovo u svakom slučaju više isplatiti.

U slučaju da vam je telefon već zastareo, te da pored fizičkih ošećenja ima i još neka druga pridružena – poput problema sa softverom, možda je vreme da počenete da razmišljate o kupovini novog uređaja. Važno je da procenite trenutne prioritete i razmislite o svojoj željenoj budućoj kupovini. 

#2 Zastareli softver takođe može biti znak za promenu

Za razliku od problema sa fizičkim oštećenjima, softverski problemi mogu biti dosta komplikovaniji za popravku. Popravke ove vrste zahtevaju dosta znanja i stručnosti, a ponekad, prosto i ne mogu da se dugoročno reše. Primer su stariji modeli telefona koji se posle nekoliko godina korišćenja suočavaju sa manjkom interne memorije.

Pa tako ukoliko počnete da primećujete da vam telefon sporije radi, nasumično se restartuje ili blokira, ukoliko ne možete da instalirate nove aplikacije, nove verzije softvera ili nemate prostora za nove slike, muziku i video sadržaj – vaš telefon najverovatnije ima problem sa unutrašnjom memorijom.

Ono što možete i sami uraditi jeste da pokušate da smanjite nepotrebne aplikacije koje ne koristite, izbrišete zastarele slike i slično, ipak, ovo nije dugoročno rešenje, jer će vam većina proizvođača telefona tražiti da instalirate nova softverska unapređenja koja zauzimaju neki deo memorije.

U servisu vam mogu pomoći tako što će izvršiti takozvani reboot telefona, ili restartovati podešavanja, ali sve ovo će rešiti problem na kratke staze, a u jednom trenutku vaš mobilni uređaj neće moći da podrži sve aplikacije i funkcionalnosti koje želite da koristite – tada je vreme da razmislite o kupovini novog.

#3 Dobro vreme za kupovinu novog telefona je onda kada je ponuda dobra 

Pri samom kraju tu je i jedan praktičan savet – dobro vreme za kupovinu novog mobilnog telefona je onda kada pronađete dobru ponudu! Danas postoji bezbroj prodavaca mobilnih uređaja, odnosno – tržište mobilnih telefona je jako konkurentno. Iz tog razloga, često možete dobiti odličan uređaj na popustu, po manjoj ceni uz niz olakšica poput odloženog plaćenja. 

Ukoliko već neko vreme razmišljate o kupovini novog telefona, odlična ideja je da pratite popuste i cene uređaja, a onda kada vidite dobru ponudu, onda ga i kupite. Kupovina mobilnog telefona ne treba da bude ishitrena, već promišljena – samo tako je optimalna po potrošača. Onda kada neko vreme pratite ponudu na tržištu, znaćete i da prepoznate onu dobru!

Postoje i slučajevi kada kupovina novog mobilnog telefona nije dobra ideja, a to je baš onda kada možete produžiti vek svog uređaja, tako da može da ispunjava sve vaše zahteve kao korisnika. Na ovaj način štitite svoj džep, ali i životnu okolinu, budući da ne podležete konzumerističkom principu i koristite sve svoje resurse do trenutka kada vas više ne služe!

U tom smislu, servisi mobilnih telefona i popravke uređaja su najbolji prijatelj za planetu zemlju, ali i vaš budžet! Prateći sve ove savete, uspećete da uživate u svim funkcionalnostima svog uređaja dugo, što je u vašem interesu kao potrošača, a ujedno ćete i naučiti da prepoznate pravo vreme za kupovinu novog! Srećno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *