Kako se grejemo ove zime i koliko smo ekonomični – prodaja i cene uglja

Čini se da su u našim krajevima poslednjih godina zime sve blaže, ali se nasuprot tome sve više brinemo kako ćemo pregurati to godišnje doba. Pored ostalih zimskih radosti, veliki problem predstavlja grejanje. Ljudi koji stanuju u kućama, ili koriste već postojeći sistem, ili uvode nove metode kako bi im bilo što toplije, što čistije i što jeftinije. Sa druge strane, kada su u pitanju stanovi vrlo se vodi računa o tome na koji način se zagreva ta stambena jedinica i iz praktičnih i iz finansijskih razloga.


Na naš izbor ogreva utiče više faktora – kvadratura prostorije, izolacija zidova i podova, izgled i namena prostora, čistoća, lične mogućnosti, nabavljanje ogreva, skladištenje ogreva, cena ogreva i sl. U zgradama je i dalje najzastupljenije parno ili centralno grejanje, a kuće se greju, u glavnom na drva i ugalj. I ove sezone drva su bila najjeftinije ogrevno sredstvo, iako su cene svega skočile. U najvećem problemu su se našli oni koji su posle septembra meseca, kada je sezona za nabavljanje ogreva, rešili da se spreme za zimu. Cene pojedinih ogrevnih materijala skočile su i za 30%.
I pored toga, generalno gledano, u Srbiji je ugalj i dalje najzastupljenije energetsko sredstvo. Koristi se i u domaćinstvu i u industriji i za proizvodnju električne energije.
Ukupna potrošnja uglja je u Srbiji preko 50%, a za proizvodnju struje njegova energetska zastupljenost je čak 85%. Proizvodnja uglja visokog kvaliteta je niska u Srbiji, a sa godinama sve više i više opada.

Prodaja uglja

Najzastupljenije vrste uglja kod nas su lignit, mrki ugalj i kameni ugalj. Gotovo sva stovarišta uglja u ponudi imaju i sve vrste (Sirova Kolubara, Kostolac, Kovin, Stanari, Kreka, Sušeni Vreoci, Sušena Kolubara; Banovići, Đurđevika, Soko, Rembas, Štavalj, Mezgraja, Češki ugalj; Ruski kameni ugalj). Ugalj se proizvodi u različitim oblicima: kocka, orah, komad, kao sejani ili u pakovanjima.
Svi proizvođači nude i transport uglja do zadate adrese. On se može poručiti u tonama ili u džakovima. Prilično je lako i doći do proizvođača, jer danas, gotovo, svi imaju svoje internet stranice i lako ih je pronaći preko internet pretraživača. Na pojedinim sajtovima vrlo pregledno su istaknute i karakteristike proizvoda (granulacija, toplotna moć uglja, cena sa PDV-om, cena bez PDV-a, proizvodi koji su na lageru,…) Na taj način se kupovina uglja može obaviti i on line.

Cena uglja

Pravila koja su važila uvek vezano za cene uglja, ni sada se nisu promenila – najpovoljniji je lignit, pa mrki ugalj i najskuplji je kameni ugalj. Zbog zadovoljavajućeg kvaliteta najbolje se prodaje mrki ugalj. Za njim odmah dolazi lignit, koji je nešto slabijeg kvaliteta. Od ove tri najzastupljenije vrste, najmanje se prodaje kameni ugalj. Razlog tome nije, prevashodno, njegova cena, već činjenica da je krupan i nedovoljno praktičan.
Cena lignita se kreće od 7.500 – 13.500 dinara po toni uglja. Tona mrkog uglja je od 17.000 – 20.000 dinara. Ponegde se mogao naći i za petnaestak hiljada dinara, ali je, pomalo, upitnog kvaliteta. Kameni, ruski ugalj se po toni kreće između 23.000 i 25.000 dinara, zavisno od kvaliteta. Očekivane cene i zadovoljavajući kvalitet čine da mi od uglja i dalje ne odustajemo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *