Kako se organizuje prevoz pokojnika?

Kada se porodica nađe u situaciji da je potrebno organizovati prevoz pokojnika najbolja opcija jeste za to angažovati profesionalnu firmu koja se bavi kako prevozom umrlih lica, tako i kompletnom organizacijom sahrane i potrebne administracije, običaja i ostalog. Prevoz umrlih lica potreban je kako u okviru matične države, tako i iz inostranstva, a u tom slučaju je saradnja sa pogrebnom firmom od ključnog značaja. 

U najvećem broju slučajeva prevoz pokojnika vrši nadležno komunalno preduzeće, ali u okviru takvog poslovanja se podrazumeva prevoz od doma, iz kapele ili bolnice. U drugim slučajevima, pogrebna preduzeća pružaju potpunu podršku, bilo da se prevoz vrši iz staračkog doma, nekog stacionara, drugog grada… Poseban deo delatnosti predstavlja prevoz pokojnika iz inostranstva koje uključuje proces prikupljanja informacija, papirologije, završne dozvole i sam prevoz iz određene zemlje do mesta sahrane. 

Prevoz pokojnika iz inostranstva

Kada se dogodi da osoba premine u nekoj od zemalja inostranstva potrebno je proći određenu proceduru kako bi se dobila dozvola za prenos posmrtnih ostataka do mesta sahrane. U ovom procesu je angažovanje pogrebnog preduzeća neophodno, makar zbog samog prevoza, budući da je prevoz moguće obaviti isključivo specijalizovanim vozilima. Van toga, porodica može samostalno da uredi kompletnu papirologiju ili može da opunomoći pogrebnu firmu da u njeno ime obavi celokupnu proceduru. U tom procesu potrebna je određena dokumentacija kako bi se sve sprovelo.

Dokumentacije potrebna za prevoz pokojnika iz inostranstva

Da bi se dobila sprovodnica za prevoz pokojnika iz jedne zemlje u matičnu, tj. iz inostarnstva u Srbiju, potrebno je popuniti i podneti zahtev nadležnom konzulaštvu ili amabsadi naše zemlje u gradu/zemlji gde je osoba preminula. Pored osnovnih podataka, u zahtev se unosi i sredstvo prevoza posmrtnih ostataka, a to mogu biti automobil, avion ili brod. Van toga, prilaže se potrebna dokumentacija. 

Dokumentaciju čine najpre važeće lične isprave, odnosno pasoš preminule osobe, izbod iz matične knjige rođenih, izvod iz matične knjige venčanih, ukoliko je osoba bila u braku. Tome se pridodaje izveštaj lekara koji je konstatovao smrt. Od ključne važnosti je, uostalom kao i u matičnoj zemlji, kada smrt nastupi kontaktirati hitnu pomoć, koja izlazi na teren, konstatuje smrt, a onda se izveštaj sa potpisom lekara koji je izvršio pregled prilaže dokumentaciji za dobijanje sprovodnice. Na osnovu toga se dobija i izvod iz knjige umrlih, koji u ovom slučaju izdaje država u kojoj je osoba preminula. 

Pored ove dokumentacije, potrebna je i potvrda sanitarne inspekcije o ispravnosti opreme, dozvola nadležnih organa iz zemlje gde je osoba preminula da telo može da se preuzme, kao i dozvola nadležnih organa za ulazak vozila sa posmrtnim ostacima u državu. Veoma je važno da se unapred obezbedi i potvrda o grobnom mestu. kada se sva ova dokumentacija prikupi i preda moguće je dobiti sprovodnicu, tj. dokument koji dozvoljava prevoz pokojnika iz inostranstva u Srbiju. 

Celokupan proces je nešto komplikovaniji, upravo iz razloga što je smrt nastala u zemlji koja za umrlog nije matična, pa je angažovanje pogrebnog preduzeća najbolja opcija, budući da je sve moguće predati i završiti u roku od jednog ili dva dana, što i samim porodicama u teškim trenucima značajno olakšava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *