Kakvi treba da budu rančevi za vrtić?

Kada deca počnu da idu u jaslice, vrtić ili poredškolsko, jedno od osnovnih pravila jeste da imate uredno spremljenu torbu za dete svakog dana. Naravno u odnosu na to kojoj grupi pripada, torbu ćete spremati samostalno ili uz dečiju pomoć, pa tako za jaslice može da se koristi i neka, bilo kakva torba koja je prikladna i korisna, jer ćete je svakako nositi vi. Kasnije, kroz starije grupe za vrtić i predškolsko, deca već nose samostalno u većini slučajeva, što znači da su vam potrebni rančevi za vrtić

Ako vas zanima da li se oni razlikuju od ostalih rančeva i torbi, odgovor je kratak i jasan, razlikuju se i vrlo je važno da imaju određene karakteristike koje čine da rančevi za vrtić budu odgovarajući ili ne.

Rančevi za vrtić – bitne odlike

Doktori u najvećoj meri upozoravaju na činjenicu da je period u vrtiću, predškolskom i nižim razredima osnovne škole, period u toku kojeg se kičma formira i potrebno je da se jačaju mišići leđa, da budu uvek u dobrom položaju bez velikih napora. Ali, često vidimo da deca ipak usled nošenja ranca idu previše povijena ili čudno hodaju, a da bi se to izbeglo, bitno je da rančevi za vrtić imaju potporu koja će učiniti da se teret ne oseti toliko.

Bitno je najpre da oba kaiša koja idu preko ramena budu dovoljno široka. Ukoliko vidite na rancu kaiševe, to jest, naramenice. Bitno je da one budu i anatomski postavljene. Na ovaj način, sav teret će se dobro rasporediti, podjednako, na oba ramena, pa neće doći do spuštanja jednog ramena zbog viška tereta. Pored toga, potrebna je potpora samoj kičmi koju obezbeđuje postavljen deo ranca koji ide na leđa. Takođe je potrebno da se tu nalazi anatomska pena, koja će se prilagoditi obliku leđa, pa će dete zapravo ceo teret tako imati raspoređen na svojim leđima, zbog čega će lakše i bezbednije nositi svoj ranac.

Na kraju, dva kaiša, naramenice, poželjno je da imaju kaiš koji ih povezuje, a koji se postavlja ispod detetovih grudi i zakopčava, čime se obezbeđuje potpuna bezbednost za neopterećivanje kičme.

Veličina ranca

Rančevi za vrtić su u suštini najmanji, jer u njih roditelji stave presvlaku, pelene ako je to potrebno i eventualno flašicu. Za razliku od njih, rančevi za sve starije uzraste postaju sve veći, pa je još potrebnije da prethodno opisane karakteristike budu do kraja ispunjene i dobijene. Uvek vodite računa o samoj veličini ranca, jer će mali ranac žuljati ramena, leđa, a preveliki će učiniti, ma koliko kvalitetan bio, da dete ne može da nosi uredno svoje sveske, knjige i ostali materijal potreban za predškolsko ili školu.

Na samo kraju, poslednji, ali ne i najmanje važan uslov jeste izgled ranca. Rančevi za devojčice za vrtić i rančevi za dečake se razlikuju po mnogo čemu, iako su po određenim karakteristikama isti. Kada pronađete onaj koji će po boji, nekim motivima možda omiljenih crtanih junaka i junakinja, odgovarati vašem detetu, onda će vam to sasvim  sigurno poslužiti i kao dobra motivacija da se u školu krene bez negodovanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *