Kašica za bebe – saveti i preporuke


Uvođenje čvrste hrane u bebinu ishranu najbolje je započeti bebi kašicama. Pravilo je da se baba hrani majčinim ili adaptiranim mlekom do 6. meseca, a zatim od 4. meseca može se krenuti sa jednim obrokom čvrste hrane.  

Potražite savet pedijatra radi procene da li je vaša beba spremna za uvođenje čvrste hrane i kako je najbolje da to sprovedete u delo. U svakom slučaju, od 6. meseca, ukusne i zdrave kašice moraju biti deo bebinog jelovnika.  

Pedijatar će vam dati spisak hrane sa kojom je najbolje početi. Generalna preporuka je da do navršene prve godine u ishranu treba uključiti što više različitih namirnica. Sa uvođenjem jednog čvrstog obroka najbolje je krenuti ujutru kako bi se ispratile eventualne alergijske reakcije.  

Većina beba lepo prihvati prve zalogaje kašice za bebe. Ukoliko odbija, treba biti strpljiv, pokušati ponovo ili ponuditi neki drugi ukus. U početku, obrok se može započeti dojenjem ili adaptiranim mlekom a zatim se bebi može ponuditi kašica kao ostatak obroka. 

Treba krenuti sa uvođenjem jedne po jedne vrste hrane. Kada se utvrdi da bebi odgovara hrana i da nema alergijskih reakcija, može se krenuti za drugom vrstom namirnica. Razmak između uvođenja različite hrane treba da bude oko 3-4 dana. 

Hranu ne treba soliti ili sladiti bez obzira da li je pripremate sami ili koristite kupovne kašice. Mnogi roditelji su u dilemi da li su kupovne kašice dovoljno zdrave i kvalitetne za njihovu bebu. No, bez brige. Dečija hrana prolazi najstrožu kontrolu kvaliteta i poseduje sve potrebne sertifikate.  

Najvažnije je naoružati se strpljenjem jer sledi jedan jako uzbudljiv i interesantan periodu u odgoju vašeg deteta a evo i nekoliko korisnih saveta kako da ovaj proces savladate što lakše.  

Budite spremni za prvu bebinu kašicu 

Pred prve kašice za bebe nabavite zalihu dečijih portikli. Računajte da na to da će vaša beba, barem u početku bljuckati hranu i prljati odeću. Najbolje je da to budu pamučne portikle koje se peru na visokim temperaturama. Plastične portikle su takođe praktične ali mnogim bebama smetaju. 

Izaberite odgovarajući kašičicu za hranjenje. Najbolje je koristiti drvene ili silikonske kašičice. Na tržištu postoje različite varijante kašičica, od anatomskih, sa prilagođenim ručkama sa lakše hranjenje do onih koje menjaju boju ako je bebina kašica pre vruća.  

Beba se može hraniti direktno iz teglice sa kašicom, ali većina pedijatara preporučuje da se sadržaj kašice prespe u tanjir ili drugu adekvatnu posudu kako bi beba od samog početka sticala dobre navike u ishrani.  

Ukoliko se beba hrani kupovnom kašicom, treba pažljivo pročitati uputstvo za upotrebu. Neka kašice se mogu podgrevati a neke ne. Kašice za bebe koje sami spremate, ponudite uvek sveže. Pazite na temperaturu, hrana treba da bude mlaka, odnosno na sobnoj temperaturi.  

Bebu treba hraniti za stolom, po mogućstvu u stolici za hranjenje. Hranjenje bebe u krilu nije preporučljivo, može biti nezgodno i za mamu i za bebu. 

Beba treba da ima svoj posebni pribor za hranjenje i pripremanje hrane. Tu spadaju kašičice, tanjiri, činije, čaše i njih ne treba da koriste drugi ukućani ili starija deca. Isto važi kada je reč o posudama u kojima se priprema hrana za bebu.  

Višak kašice može se čuvati u frižideru do narednog obroka ali ne duže od jednog dana. Kod kupljenih kašica treba se pridržavati preporuke o čuvanju koja je naznačena na samom proizvodu. 

IZVOR:

https://www.whattoexpect.com/first-year/feeding-baby/baby-led-weaning/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *