Knjigovodstvena agencija – vaš saveznik u poslovanju

Pokretanje sopstvenog biznisa zahteva dugotrajno i detaljno razmišljanje i razvijanje ideje. Tek kada u glavi, ali i na papiru budete imali konkretniju viziju, trebalo bi da razmislite o osnivanju firme. Sa druge strane, ukoliko budete čekali povoljan trenutak za pokretanje svog posla, verujte da taj trenutak nikada neće doći.

Jedna od najvažnijih stavki svakog posla jeste u vođenje knjiga. Jer, ukoliko papiri nisu kako treba, pripremite se na velike kazne. Zato, da ne biste došli u tu situaciju razmislite o angažmanu knjigovotstvene agencije.

Šta bi trebalo da znate u vezi osnivanja firme

Prvi i osnovni korak za pokretanje sopstvenog biznisa je ideja. Međutim, ma koliko vam se u prvom trenutku ideja učinila genijalnom, važno je da dobro promislite o svim idejama. Bukvalno da razmislite o tome da li je realno da vaša ideja uspe i da može da se relativno brzo isplati. To ćete uraditi tako što ćete napraviti biznis plan. Tek nakon toga možete da se raspitate kod pravnika i knjigovođa na koji način ideju da realizujete i kako da osnujete firmu. Kada ste doneli odluku da otvorite firmu, jedan od prvih koraka je da se odaberete oblik privrednog društva koji bi odgovarao vašem biznisu. Tako možete odabrati da budete preduzetnik, ortačko društvo, akionarsko društvo, društvo sa ograničenom odgovornošću. Naravno, svaki oblik privrednog društva ima određene karatkteristike, odredbe i ograničenja. Iz tog razloga bi bilo najbolje da dobro proučite pravilnik u kome ćete se detaljno upoznati za svim oblicima. Naravno, u slučaju da se odlučite za jedan oblik i nakon toga shvatite da bi vam odgovarao više drugi oblik privrednog društva, postoji mogućnost preregistracije. Ali će vam to oduzeti vreme. Zato bi idealno bilo da na samom početku odaberete da se registrujete kao odgovarajuće privredno društvo. Nakon toga, treba da se registrujete u Agenciji za privredne registre i nakon uvođenja vaše firme u sistem, zvanično ćete se naći na tržištu. Potom bi trebalo da uradite svoj logo i pečat koji će postati zaštitni znakovi firme. 

Tek nakon svih ovih koraka možete da kažete da imate zvanično registrovanu firmu i možete da počnete da radite. Naravno, pre samog zvaničnog početka rada, neophodno je da kontaktirate knjigovodstvene agenicije koje vam mogu dodatno pomoći oko poslovanja.

Šta je posao knjigovodstvene agencije

Knjigovodstvena agencija ima glavnu ulogu u prikupljanju podataka i analiziranju poslovanja firme. Na sreću, danas postoje knjigovodstvene agencije koje imaju svoje knjigovođe i računovođe koje možete angažovati po potrebi. Pa ukoliko nemate potrebu da zaposlite računovođu i da odvajate jednu platu za to, možete angažovati agenciju. Angažovanje konsultanta može vas koštati nekad i duplo manje u odnosu na opciju da u svojoj firmi zaposlite računovođu.

Sa razvojem tehnologije, razvili su se i mogućnosti softverskog razvoja vođenja knjiga. Ovakvi softveri su omogućili da i manje obučeni ljudi mogu ispratiti finansijske izveštaje. Što znači da vi kao direktor možete videti na koji način vaša firma posluje, a da pritom niste završili ekonomski fakultet.

Pored usluga knjiženja, angažovani knjigovođa vam može pomoći da unapredite poslovanje. Tako na primer, iskusan knjigovođa će znati kako da vam pomogne prilikom izrade biznis plana. Takođe, konsultant bi trebalo da vam bude na raspolaganju za bilo kakve finansijske savete.

Kako da prepoznate dobre knjigovodstvene agencije

Danas na tržištu postoji veliki broj knjigovodstvenih agencija. Međutim, postavlja se pitanje kako propoznati profesionalce koji će dobro obavljati svoj posao i kojima ćete poći da poklonite puno poverenje. Jedan od najboljih načina su preporuke. Naime, ukoliko imate prijatelje koji imaju firmu i koji su zadovoljni na koji način angažovana knjigovodstvena agencija radi, možete razmisliti da je i vi angažujete. Sa druge strane, ukoliko nemate takvu vrstu preporuke, onda morate posetiti nekoliko agencija kako biste videli na koji način posluju. Jedna od važnih stavki jesu i to koje programe njihove knjigovođe koriste. Naime, ukoliko su programi osmišljeni da svako može da vidi šta se dešava u poslovanju, onda vrlo lako možete da uočite i potencijalne propuste u radu agencije. 

Šta treba da znate pre nego što potpišete ugovor sa agencijom

Kada se odlučite za angažman knjigovodstvene agencije, sledeći korak je dogovor oko vaših i obaveza agencije. Da bi obe strane bile zadovoljne važno je da potpišete ugovor koji će definisati sve obaveze i prava obe strane. Neka jedna od osnovnih stavki ugovora budu jasno definisane odgovornosti obe strane. Najbolje bi bilo da na sastanku obe strane navedu aktivnosti za koje smatraju da su neophodne za uspešnu saradnju. Dajte rokove za dostavljanje dokumentacije konsultantu, ali isto tako definišite do kog datuma mora biti završeno knjiženje. Ali, pored odgovornosti, u ovom delu ugovora bi trebalo da se nađu i aktivnosti koje će biti preduzete ukoliko se ne ispune ugovorene obaveze.

Zatim, važno je da se u ugovoru nađe i jasno definisano vlasiništvo nad podacima. Naime, ukoliko sve poslove knjiženja prepustite agenciji, ukoliko koristite njihovo softversko rešenje, onda definišite ko je vlasnik podataka koji će biti obrađivani.

U ugovoru sa knjigovodstvenom agencijom nikako ne zaboravite da navedete obim usluga. Zato se dobro informišite koje će vam usluge biti neophodne za vaše poslovanje. Tek kada pravno oblikujete ugovor, znaćete da ste pravno obezbeđeni i vi i agencija.

Kada je povoljan trenutak da angažujete novu knjigovodstvenu agenciju

Kada registrujete firmu, važno je da znate kome ćete poveriti vođenje knjiga. Iz tog razloga na vreme odlučite koju knjigovodstvenu agenciju ćete angažovati. Međutim, ukoliko niste zadovoljni na koji način sarađujete sa angažovanom agencijom, onda bi trebalo da razmislite o nekoj drugoj. Ukoliko dođete u ovakvu situaciju, idealno bi bilo da to bude početak godine. Na taj način će konsultant koji će voditi vaše knjige od samog početka imati uvid u poslovanje. Međutim, ukoliko je kraj godine daleko, a vi ste nezadovoljni trenutnom agencijom, onda možete da sačekate barem kraj meseca. Naravno, budite spremni da bivši konsultant neće ostaviti idealno sređenu papirologiju, pa imajte strpljenja za novog konsultanta kome će trebati malo vremena da se prilagodi.

Savremene tehnologije kao važna karika u dobrom poslovanju

Kao što smo naveli, savremeni biznis ne može uspeti bez upotrebe softvera. Gotovo da se ne može zamisliti neka veća firma koja nema uvedene ERP sisteme. Naime, ERP sistemi predstavljaju savremene softvere pomoću kojih je moguće pratiti poslovanje u realnom vremenu, pri čemu se formiraju baze podataka koje mogu poslužiti za buduća planiranja poslovanja.

Ovakvi sistemi su dosta zahtevni, pa samim tim i njihova cena nije niska. Međutim, postoje knjigovodstvene agencije koje će uvesti ERP sistem za vašu firmu i na taj način pratiti i slati vam redovne izveštaje. Ali, za razliku od vas koji biste morali da kupite licencu za ove softvere, agencije već sve to imaju. Jedino te programe prilagođavaju vašem tipu biznisa i poslovanja. Pored same implementacije softvera, pojedine knjigovodstvene agencije nude uslugu održavanja sistema. To znači da u svakom trenutku možete kontaktirati agenciju ukoliko uočite problem u softveru, ili ukoliko želite da ga nadogradite, uvek možete angažovati istu agenciju da to uradi za vas.

Pomoću ovog softvera moguće je pratiti sve procese poslovanja. Naravno, jedino je važno da se sve što se radi unosi u softver kako bi se dobila realna slika. Jedna od osnovnih karakteristika ovog softvera je u tome što omogućava integraciju svih procesa u firmi, pa tako na jednom mestu možete dobiti sve informacije o svim sektorima.

Da li su ERP sistemi namenjeni samo velikim kompanijama

Sve velike kompanije danas ne bi mogle da posluju bez uvođenja ERP sistema. Međutim, to ne znači da ovi softveri nisu namenjeni i malim firmama. Naime, sve je više malih i srednjih preduzeća koje se odlučuju za uvođenje poslovnog softvera. Čak su istraživanja pokazala da je oko 70% poslovnih softverskih rešenja namenjeno upravo malim preduzećima. Imajući u vidu da je u Srbiji najveći broj upravo malih kompanija, onda su ERP sistemi svakako nešto o čemu bi svaki direktor trebalo da razmišlja.

Postojanje baze podataka omogućava da u svakom momentu analizirate šta bi se moglo unaprediti u vašem poslovanju. Takođe, moguće je uočiti i potencijalne probleme koji se često ponavljaju i na taj način možete da sledeći put na vreme uočite problem i pokušate da ga rešite. Što je najvažnije, ovaj softver omogućava lako korišćenje svim korisnicima: od direktora, preko menadžera, pa do radnika. Naravno, vi uvek možete ograničiti pristup pojedinim podacima koji mogu ostati dostupni samo vama. Prema tome, bez obzira na veličinu firme, ukoliko želite da aktivno pratite i analizirate vaše poslovne procese važno je da razmislite o uvđenju ERP sistema.

ERP sistemi su sigurno nešto bez čega u budućnosti firme neće moći da posluju.  Zato, ukoliko želite da osnujete firmu i imate dugoročne planove za poslovanje, imajte u vidu da će investiranje u ova softverska rešenja biti nešto što će se vrlo brzo isplatiti. Raspitajte se koje su cene ovih softvera na tržištu, raspitajte se koje knjigovodstvene agencije vrše implementaciju i primenu ovih softvera u knjiženju podataka. Imajte na umu da se cene usluga mogu u velikoj meri razlikovati od agencije do agencije. Zato sve stavite na papir i najbolje bi bilo da angažujete one profesionalce u koje ćete imati poverenja. Knjiženje je ozbiljan posao i iz tog razloga je toliko plaćen. Međutim, bez uspešnog knjigovođe gotovo je nemoguće imati realan uvid u poslovanje kompanije. Iz tog razloga nemojte previše da štedite na plaćanju iskusnog konsultanta. Jer, obrada papirologije i korisni saveti mogu dovesti do procvata biznisa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *