Koje krunice za zube izabrati?

Svima nam je želja da imamo savršen osmeh, isto koliko i volimo da vidimo lep osmeh na tuđem licu. Osmeh je izuzetno važan estetski faktor za svakog od nas. Lep osmeh utiče na samopouzdanje, čini da se osećamo lepo i sigurno u sebe, da zračimo pozitivnom energijom, a ujedno činimo prijatnijom svakodnevnu komunikaciju sa drugim ljudima.

Osmeh je i sredstvo komunikacije među ljudima, osmeh je poklon. Nekada je dovoljno nasmešiti se da bi vas neko razumeo. Bez zdravih i lepih zuba nema ni lekovitog, očaravajućeg osmeha. Higijena usta i zuba često nije dovoljna za lep osmeh, iako je vrlo važna.

Zubi iz različitih razloga tokom života poprime oblik kakav mi ne želimo. Karijes i loš kvalitet zuba, bolesti usta i zuba kao što je paradantopatija često ugroze osmeh i javlja se potreba odlaska kod zubara radi rekonstrukcije izgleda zuba. Kako ne bismo morali rukom da krijemo osmeh, a to ste sigurno često videli, neophodno je zube održavati zdravim i lepim.

Nekada je veliki problem bio povratiti osmehu stari sjaj, da ne govorimo da do skoro to gotovo i nije bilo moguće.

Savremena stomatologija nudi rešenja za većinu naših problema kada su zubi u pitanju. Često se dešava da je karijes toliko oštetila zub, da kad stomatolog skine karijes od zuba ne ostane gotovo ništa i tada se javlja potreba da se zub nadogradi. Međutim, ukoliko nije ostalo dovoljno od zuba da se na njega postavi kompozitni ispun-plomba neophodno je uraditi restauraciju krunice, odnosno, postaviti navlake na zube. Krunice su onaj deo zuba koji je nama vidljiv i najvažniji deo zuba kada je u pitanju estetski faktor.

Vaš stomatolog će vam predložiti kada je najbolje da postavite navlake na određene zube. Na taj način dobićete funkcionalan zub koji u potpunosti zamenjuje pravi u svakom smislu. Sa tako postavljenim zubom moći ćete da žvaćete normalno, da se smejete, da normalno perete zube i održavate oralnu higijenu. Postavljanje krunica za zube je proces posle kojeg nije moguće vratiti se na pređašnje stanje i zato je donošenje odluke o ugradnji navlaka na zube vrlo važan korak koji donosite u saradnji sa vašim stomatologom. Postoji nekoliko opštih slučajeva kada se preporučuje postavljanje navlaka – krunica na zube, kasnije ćemo razloge objasniti detaljnije sada ćemo pomenuti samo neke:

 • Kada je zub toliko oštećen (mehanički ili kvarom) da nije moguće postaviti plombu – kompozitni ispun.
 • Iz estetskih razloga, ukoliko želite lepši osmeh i veće samopouzdanje ili pak da prikrijete lošu boju zuba.
 • Posle ugradnje implanta postavljanje krunica je obavezno.
 • Ukoliko želimo da ojačamo krunice jer imamo krte i lomljive zube.
 • Posle određenih stomatoloških zahvata na zubima.
 • U slučaju da je zub pukao i polomio se.

U svim ovim slučajevima preporuka vašeg stomatologa biće da uradite nove krunice postavljanjem navlaka na već postojeću bazu koju čini vaš prirodni zub.

Vrste navlaka – krunica za zube

Kada se već odlučite na ovaj korak, koji je kako smo pomenuli bespovratan, neophodno je da napravite pravi izbor i da se odlučite koju vrstu navlaka za zube želite.

Svakako da više faktora utiče na ovu odluku. Prvi faktor koji ćete uzeti u razmatranje je svakako preporuka stomatologa kao stručnog lica koji će vam najbolji savete dati u vezi navlaka za koje da se odlučite. Međutim, pored svih ovih faktora bitan faktor je i finansijski momenat svakog od nas, koliko imamo novca takav ćemo izbor i napraviti. Lekar, stomatolog će vam preporučiti tri vrste navlaka za zube – krunica a to su:

 • Metalne navlake (krunice)
 • Metalo-keramičke navlake
 • Keramičke – bezmetalne krunice

Ove tri vrste razlikuju se u kvalitetu, veku trajanja, estetskom doživljaju i ceni. Prilagodite odabir svojim mogućnostima ali poslušajte i savet stomatologa. Ponekad je bolje u samom startu nešto više platiti i rešiti se dodatnih problema koji mogu nastati kasnije.

Metalo – keramičke navlake se sastoje, kao što i sam naziv kaže, od kombinacije keramike i metala. Materijal od koje se izrađuje osnova-baza je metal a preko nje se prevuče sloj keramike koji daje finalni estetski doživljaj zuba.

Ovakvi zubi su dobro rešenje i uglavnom se vrlo dobro uklapaju u vaš osmeh i gotovo je nemoguće primetiti razliku u odnosu na prave zube. Kada se postave u usta vidljiv je samo keramički sloj i sigurno je da ćete biti zadovoljni.

Metalo keramičke navlake su najčešći izbor krunica iz razloga što imaju povoljnu cenu, odlična svojstva i kvalitet a estetski doživljaj je više nego zadovoljavajući.

Najčešće pitanje koje se postavlja je koliko će trajati? Ovo je već individualna stvar, krunice mogu da traju dugo i do jedne decenije ali zavisi na koji način ćemo ih održavati, kakve su nam navike kada je oralna higijena u pitanju, koliko puta godišnje posetimo stomatologa itd…

Keramičke tj. bezmetalne navlake su nešto skuplja varijanta, ali svakako da su kvalitetnije. Nema metalne osnove a cela krunica je izrađena od čiste keramike. Materijal od kojeg se izgrađuju je biokompatibilniji od metala, a u pitanju je najkvalitetniji materijal za izrađivanje protetskih radova u stomatologiji. Ugradnjom ovakvih navlaka za zube dobijate savršen estetski i funkcionalan zub pokazala su višegodišnja iskustva pacijenata. Za izradu ovakvih krunica koriste se ojačane keramičke osnove, zub izgleda prirodnije a vaš osmeh će biti gotovo savršen.

Važno je da pomenemo da postoje i metalne krunice za zube, za njih je potrebno nešto manje posla oko ugradnje, najmanje se brusi zub ali one se danas izuzetno retko stavljaju jer je estetski utisak vrlo loš. One su tamno sive boje, boje metala ili zlatne. Zato će vam stomatolog ponuditi najčešće metal-keramičke ili čisto keramičke.

Razlozi za postavljanje navlaka za zube

Razlozi zbog kojih se najčešće vrši ugradnja navlaka-krunica zavise od dosta faktora i to će najkompetentnije proceniti vaš stomatolog. Dosta je faktora u igri i sve zavisi od kvaliteta zuba, vrste kvara koji je saniran ili stomatološke hiruške intervencije ukoliko je rađena, koliko je zub pokvaren i oštećen itd.

Lekar u ordinaciji neće kao najvažniji faktor staviti cenu zubnih navlaka, o ceni i izboru na osnovu ovog faktora samo vi odlučujete. Ono što je lekaru bitno to je svakako dobrobit pacijenta, da to rešenje bude zdravstveno najispravnije i onda na kraju estetski utisak koji ćete dobiti postavljanjem zubnih navlaka. Što se finansijskog momenta tiče tu će svakako uslediti konsultacija sa pacijentom i preporuka lekara šta je i koliko moguće uraditi za određenu svotu novca.

Pre bilo kakvog postavljanja navlaka na zube lekar će uraditi kompletan pregled zuba i vilice. Snimiti zube izvršiti popravke i sanaciju problema a tek onda može da usledi ugradnja navlaka-krunica. Kada se postavlaju krunice? Postoji više razloga kada su krunice najbolje rešenje za pacijenta a stomatolog će vam ih preporučiti  u sledećim situacijama:

 • Kada je veći deo zuba izgubljen, odnosno popravkom ili pucanjem zuba veliki deo zuba nedostaje, taj deo zuba nije moguće nadoknaditi plombom ili pak ako se postavi plomba ona neće imati potrebnu funkciju jer se rizikuje pucanje i dalje oštećenje zuba pa kao rešenje ostaje samo njegovo vađenje. Tada se lekar u dogovoru sa pacijentom odlučuje na postavljanje krunica-navlaka.
 • Prirodan zub ima nepravilan i nefunkcionalan oblik, boju ili vam se estetski ne dopada.
 • Ukoliko je postojeća prirodna krunica na zubu sitna, istrošena ili oštećena.
 • Ukoliko ste imali mehaničku povredu pa je veći deo zuba polomnjen i taj nedostatak je neophodno nadoknaditi.
 • Kada se radi ugradnja implanta. Implant ne znači da je postavljen ceo zub, već se implantom postavlja koren zuba a kasnije je na njega neophodno nadograditi krunicu.
 • Ukoliko zubi rastu neuredno i nepravilno, jedan preko drugog.
 • Razlozi estetske prirode, ukoliko ste nezadovoljni izgledom i kvalitetom vaših prirodnih krunica itd..

Šta utiče na cenu krunica za zube

Cena zubnih navlaka zavisi od više faktora. Na početku je važno napomenuti da se navlake izrađuju za svakog pacijenta posebno, da su one jedinstvene za svakog i svaki slučaj je različit i poseban. Prvi faktor svakako jeste kvalitet protetičkog dodatka koji se radi, dakle materijal koji se koristi ili kombinacija materijala, estetski izgled koji će navlaka imati što opet zavisi od osnove, odnosno zuba koji je brušen itd.

Lekar će vam preporučiti ono što je najbolje za vaše zdravlje ono što će u potpunosti vratiti funkciju zuba a zatim što je najbiliže po izgledu vašem prirodnom zubu.

Svakako da ćete o svemu na kraju odlučiti vi, ali na lekaru je da vam preporuči najbolju i najtrajniju opciju, obzirom da je postavljanje navlaka ozbiljan i nepovratan proces.

Najskuplja opcija je svakako bezmetalna keramička navlaka za zube. Posebne vrste keramike i ojačanja koja se rade kod ovakih zuba diktiraju i njihovu cenu. Pored kvaliteta tu je i izgled, odnosno estetski dozivljaj čisto keramičkih navlaka za zube, zbog prelamanja svetlosti keramika daje gotovo identičnu boju zuba u odnosu na prirodnu.

Metalo-keramičke su nešto jeftinije samim tim što se za osnovu uzima metal a preko metala postavlja sloj keramike. Optički utisak može da varira u odnosu na svetlost pa takvi zubi mogu da se po boji razlikuju od prirodne boje zuba. Ovakve navlake za zube su jeftinije ali su svakako vrlo funkcionalne, lepe i kvalitetne i najčešće se pacijenti odlučuju za njih.

Najjeftinije po ceni su metalne. One se danas retko postavljaju upravo zbog svoje estetike. Iako je funkcionalnost prilično dobra tamno siv zub u ustima i nije baš neki ugođaj.

Moguće je izraditi krunice i od visokokvalitetne cirkon keramike. Ovaj materijal se koristi u specijalnim slučajevima zbog svoje izuzetne otpornosti i čvrstoće. Moguće je koristiti i navlake od cirkon keramike kada se rade implanti. Estetski, cirkon keramika pokriva probleme sa bojom zuba kada je osnova, odnosno prirodno brušeni zub ispod nje tamniji.

Šta god da odlučite, uvek imajte na umu zdravlje, zatim odnos kvaliteta i cene, funkcionalnosti i roka trajanja. Takođe je važno da postignete željeni estetski efekat a da ni u jednom odabiru ne ugrozite vaše zdravlje. Sve što radite kada je u pitanju ugradnja krunica-navlaka radite uz savet vašeg stomatologa koji će vam dati i najbolji savet.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *