Krvna slika trudnice: rezultati za dvoje

Svaka osoba teži da sluša savete lekara u pogledu održavanja krvne slike. Obično su žene te, koje ponekad zarad izgleda, plan redovnih obroka i kvalitetne ishrane stave u drugi plan. Ženama često u okruženju govore ako jedu manje nego što bi trebalo i vode računa o vitkoj liniji, da mogu taj tempo života da vode sve do trudnoće. Tada je prelomni momenat, jer pored sebe, brinu o još jednom biću u svojoj utrobi.

Laboratorije vrše različite analize krvi, čime ispituju stanje krvotoka i organizma i sugerišu na materije koje su telu potrebne. Trudnice su te koje često posećuju laboratorije, usled većeg broja pregleda i provera kojima se podvrgavaju tokom devet meseci. Time se proverava zdravlje majke i deteta. Ishrana je nesumnjivo od primarne važnosti za zdravu i uspešnu trudnoću. Ako vam se ne čekaju redovi da biste uradili analizu krvi, privatne laboratorije u Novom Sadu će vam sve uraditi veoma brzo i bez čekanja. U svakom gradu ima ovakvih laboratorija, tako da potražite u svom gradu ukoliko želite brzu i kvalitetnu uslugu.

Ishrana trudnice

Uravnotežen unos hranljivih materija savetuje se svim osobama, a izrazito posebno trudnicama. Kako nose novi život u sebi, unos hrane treba da bude za dvoje, obogaćen voćem, povrćem, žitaricama, mesom i drugim zdravim namirnicama. Organizam se konstantno crpi i traženi unos vitamina i minerala, posebno gvožđa i vitamina B. Preporučuju se češći, a umereni obroci, pre nego ređi obilni obroci. Bobičasto voće, kao što je aronija i kupina značajno jačaju krvnu sliku, kao i nar. Od povrća savetuje se cvekla, brokoli, spanać, paradajz i drugi prirodni izvori gvožđa i vitamina. Teletina, govedina, piletina – neizostavni su deo ručka trudnice, u umerenim količinama, kao i riba i jaja. Optimalan unos vitamina, proteina, ugljenih hidrata i gvožđa dobija se raznovrsnom ishranom, sa akcentom na organske proizvode, koje proveravaju laboratorije. Za uspešnu trudnoću bitan je i miran san, dovoljno sati sna, redovne užine, kao i fizička aktivnost, na primer šetnja.

Karakteristike krvne slike jedne trudnice

Iako trudnice ulažu trud u pogledu održavanja zdravog balansa ishrane, sna, fizičke aktivnosti i obaveza, dolazi do prirodnih okolnosti kada rezultat krvi može biti ne tako savršen kao što očekujete. Razlozi za to ne moraju da budu u stilu života, već kako priroda kaže – drugom stanju. Krvna slika i analiza krvi podrazumeva proučavanje sledećih elemenata:

  • crvena krvna zrnca (eritrocite) – krvne ćelije koje omogućavaju protok kiseonika;
  • bela krvna zrnca (leukocite) – održavaju i štite nivo krvi;
  • krvne pločice (trombocite) – regulišu proces koagulacije krvi;
  • hemoglobin – deo eritrocita koji oslobađa kiseonik;
  • kvalitet i boju krvi – pokazatelji stanja krvotoka;
  • nivo glukoze – prikazuje nivo šećera u krvi;
  • sedimentacija – označava brzinu razlaganja eritrocita.

Iako se dešava često da žene imaju odlične rezultate tokom trudnoće, bez nekih promena u odnosu na prethodno stanje, kada ne daju rezultate „za dvoje“, mnogo češća situacija je da dođe do oscilacija i promena. Laboratorije objašnjavaju da se i definišu druge donje i gornje granice vrednosti za trudnice, kao i da se neki od problema koji se inače javljaju kod svih ljudi, u trudnoći smatraju normalnim situacijama uzrkovanim drugim stanjem.

Malaksalost kod trudnica

U trudnoći se kod velikog broja žena javlja anemija, usled prevelikog trošenja gvožđa, bez nadoknađivanja unosa, kao i nedostatka vitamina B i C. To dalje uzrokuje pospanost i duže spavanje trudnica nego pre drugog stanja. Gvožđe se može nadoknaditi zdravom hranom. U pitanju je pojava malokrvnosti, odnosno smanjenja broja ćelija crvenih krvnih zrnaca. Pored smanjenja broja eritrocita, smanjuje se i njihova čvrstoća i gustina, pa ih je manje na istoj površini organizma. U vezi sa tim, smanjuje se i količina hemoglobina koji je sastavni deo crvenih krvnih znaca, ali je definisana i niža referentna vrednost.

Dešava se i da se smanji broj belih krvnih zrnaca, kao i krvnih pločica koje brinu o zgrušavanju krvi. Ujedno, veća je i količina tečnosti u organizmu, kako tečne plazme krvi, tako i vode, u svim organima trudnice. Hematokrit, nivo crvenih krvnih zrnaca u jedinici krvi, takođe se smanjuje u trudnoći. Nivo sedimentacije, koja se odnosi na tempo izdvajanja eritrocita iz seruma, viši je tokom drugog stanja i nakon rađanja. Vrednosti analize krvi opadajući su posebno u drugom tromesečju trudnoće.

Provera krvne slike je prvi test kojima se podvrgavaju trudnice čim saznaju da su u drugom stanju. Rezultati se daju periodično, a stanje se redovno prati. Ukoliko dođe do odstupanja većih od predviđenih referentnih vrednosti naznačenim na nalazu laboratorije, prepisuje se određen režim ishrane ili terapija. Bitno je znati da nema potrebe za tremom i strepnjom, jer ginekolog i stručni doktori znaju šta je prihvatljivo tokom trudnoće, a šta ne. Kako tada žena daje rezultate za sebe i dete, potrebno je da bude dovoljno fizički aktivna, ali i da se hrani za dvoje, naravno organskom i zdravom hranom, bez izbegavanja redovnih obroka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *