Lična zaštitna oprema i način korišćenja

Šta je lična zaštitna oprema?

Svaki poslodavac je zadužen za sigurno i zdravo radno okruženje za svojezaposlene. Kao takvi, morate biti upoznati sa sigurnosnim rizicima unutar vašeg sektora, kao i sa merama koje možete preduzeti da se suprotstavite tim rizicima.

HTZ podrazumeva ličnu zaštitnu opremu ili opremu koju koristite radi garancije vaše bezbednosti.

Korišćenje HTZ opreme neophodno je uvek i gde god je to potrebno. Za veću sigurnost, potrebno je pridržavati se uputstava za upotrebu, dobro održavanje i redovno proveravanje da li oprema još uvek pruža dovoljnu zaštitu.

Ovih 7 saveta će vam pomoći kada je potrebno da nosite zaštitnu opremu i koji tip opreme je adekvatan za vašu vrstu posla.

1. Zaštitna oprema za glavu

Nošenje kacige pruža zaštitu i može da spreči povrede glave. Izaberite čvrstu kacigu koja je prilagođena uslovima rada. Danas, možete pronaći mnoge elegantne dizajne i možete odabrati dodatne opcije kao što su prilagodljivi unutrašnji pojas i udobne trake koje upijaju znoj ispod kacige.

2. Zaštite oči

Oči su najkompleksniji i najsloženiji delovi našeg tela. Svakog dana više od 600 ljudi širom sveta zadobija povrede oka tokom rada. Zahvaljujući dobrom paru zaštitnih naočara, ove povrede se mogu sprečiti. Ukoliko dolazite u kontakt sa jarkim svetlom ili infracrvenim zračenjem, zaštitne naočare ili štit pružiće idealnu zaštitu.

3. Zaštita sluha

Radite li u okruženju sa visokim nivoima zvuka? U tom slučaju veoma je važno razmotriti zaštitu sluha. Čepovi za uši su veoma udobni, ali štitnici za uši su prikladni na radnom podu, jer ih možete brzo staviti ili skinuti.

4. Zdrava respiracija

Nošenje maske na poslu nije luksuz, definitivno ne u kontaktu sa opasnim materijalima. 15% zaposlenih u EU udiše isparenja, dim ili prah dok obavlja svoj posao. Maske za prašinu nude zaštitu od fine prašine i drugih opasnih čestica. Ako su materijali zaista otrovni, koristite masku za celo lice. Masku je potrebno čvrsto vezati za lice, kako bi se zaštitio nos i usta od štetnog zagađenja.

5. Prave rukavice

Ruke i prsti su često povređeni delovi tela tokom rada, tako da je neophodno da ih dobro zaštitite. U zavisnosti od sektora u kojem radite, možete birati između rukavica za različite primene:

  • zaštita od vibracija
  • zaštita od rezanja oštrim materijalima
  • zaštitu od hladnoće ili toplote
  • zaštita od bakterioloških rizika
  • zaštita od prskanja razblaženih hemikalija

6. Zaštitna obuća

Čak i stopalima je potrebna čvrsta zaštita. Zaštitne cipele (tip Sb, S1, S2 ili S3) i čizme (tip S4 ili S5) su idealno rešenje za zaštitu stopala od teških tegova. Podplatom protiv klizanja je korisno raditi u vlažnom okruženju, svakako ako znate da je 16,2% svih industrijskih nesreća uzrokovano spoticanjem ili klizanjem. Na klizavim površinama, kao što su sneg i led, preporučuju se kandže za cipele. Posebne čarape mogu pružiti dodatnu udobnost.

7. Nosite pravilnu zaštitnu odeću

Sprečavanje nezgoda je presudno u prepunoj radionici. Zato je dobra vidljivost na poslu obavezna:  jakna i pantalone od tkanine jakih boja mogu pomoći u sprečavanju nesreća. Baš kao i zaštita za ruke, postoje različite verzije zaštitne odeće.

Najgori scenario

Pametna stvar je biti spreman za najgore. Klasična oprema za prvu pomoć nije luksuz, pa je jedan takav komplet za prvu pomoć neophodan. Još jedan način da vašu radionicu učinite sigurnijom je da koristite piktograme, odnosno označavanje zapaljivih materijala, neophodnu upotrebu zaštite sluha, ukazivanje na izlaze u hitnim slučajevima itd.

Na kraju krajeva bolje je sprečiti nego lečiti. Pravilnik o korišćenju zaštittne opreme na radu pogledajte preko linka.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *