Najveće pljačke svih vremena

Filmovi o pljačkama, kao što su Oušnovih 11 ili Grad lopova, oduvek su imali moć da zadrže pažnju gledalaca. Pomisao na mogućnost da se preko noći obogatimo i obezbedimo finansijski za čitav život, uz kontrast  prikazanih opasnosti, kroz koje prolaze junaci filmova u toku planiranja i izvršenja savršene pljačke, nas uzbuđuju i iznova intrigiraju. I dok je sve ovo samo u svetu filma, i između nas i naše mašte, pozabavimo se onima koji su bili spremni za korak dalje. Nema te policije, alarma, sefa ni  kamere video nadzora koji bi njih sprečili da pokušaju. Pred vama je top deset pljački svih vremena, koje su se zaista i dogodile.

Pljačka u Londonu

Neke od najuspelijih pljački modernog doba su se desile baš u strogo čuvanom Londonu. Na mestu broj jedan je pljačka koja neodoljivo podseća na neki nikada snimljeni nastavak Oušn filmova. U Londonu, iz Haton Garden Sefa, za vreme uskršnjeg vikenda, ukradeno je nakita u vrednosti 200 miliona eura. Nakon što su u zgradu ušli preko krova, da bi završili u podrumu odakle su uspešno locirali trezor i sef u kom je bio željeni nakit,  lopovi  uspevaju da deaktiviraju alarm. Bušilicom, čiji je vrh napravljen od dijamanata, uspevaju da naprave rupu u zidu debelom 180 cenimetara i tako pristupe trezoru. Nakon što su 11 sati proveli tu, pljačkaši napuštaju mesto oko osam sati ujutru. Nakon što ni posle dva dana nije otkriveno šta su uradili, pljačkaši se vraćaju ponovo na mesto zločina i ukupno odnose nakita u vrednosti od 200 miliona eura. Do skoro ovo je bila jedna od najvećih pljački ne samo kada je vrednost robe u pitanju, nego jer i počinioci nikada nisu uhvaćeni. Međutim, nedavno je grupa od devet ljudi privedena ovim povodom, i čekaju se dalji potezi policije.

Pljačka u Bejrutu

Na drugom mestu, sa ukradenih dobara (zlatnih poluga, nakita, novca i obveznica) u vrednosti od 206 miliona eura, zauzela je pljačka Britanske banke u Bejrutu, sedamdesetih godina prošlog veka. Pokret Jasera Arafata, za oslobođenje Palestine, se probija u banku kroz zid koji je delila sa katoličkom crkvom, i uz pomoć korzikanskih bravara, uspeva da se domogne unutrašnjosti trezora. Sadržaj dragocenosti je bio toliko glomazan da je sa terena kamionima prevožen do kargo letova, i tako iznošen iz zemlje.

Hju Rodli

Pljačka još jedne bankarske korporacije, SMBC, sa sedištem u Londonu, zauzima mesto broj osam. Iznos od 229 miliona eura je ukraden pomoću ofšor računa, i novca čiji je transfer vršen u Španiji, Dubaiju, Hong Kongu, Turskoj i Izraelu. Hju Rodli, šezdesetjednogodišnjak iz Gločestera, navodno stoji iza cele priče, i sve bi prošlo kako treba da se nisu hakerima koje je unajmilo, potkrale greške prilikom popunjavanja elektronske papirologije.

Bagdad

2007.godine, u Bagdadu, grupa čuvara Dar Es Salam banke, uspela je da zbriše sa 282 miliona eura u džepovima. Potrefilo se da je banka baš toga dana imala nesvakidašnje veliku količinu keša u svom posedu. Dnevna smena sefove i trezore zatiče prazne. Pretpostavlja se da su noćni čuvari imali nekoliko vrsta pomoći, od kojih je sigurna pomoć lokalne policije. U to vreme slobodno kretanje Bagdadom bilo je nezamislivo, tako da je nemoguće da su mogli da izvezu toliku količinu novca sa mesta zločina, sasvim neprimetno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *