Obavezni pregledi u trudnoći

Sada kada ste trudni mnogo toga će se promeniti u vašem životu. Osim što ćete svoju svakodnevnu rutinu prilagoditi novom stanju i zahtevima koje vaše telo postavlja pred vas, moraćete da odvojite i više vremena za posete ginekologu koji će pratiti vašu trudnoću.

Veoma je značajno da ne propuštate svoje preglede, jer su oni važni, kako za zdravlje vaše bebe tako i za vaše.

Na pregledima će se redovno kontrolisati rast i razvoj ploda, doktor će pratiti stanje bebe, kao i vaše opšte stanje. Imaćete priliku da čujete otkucaje bebinog srca, dobićete preporuke o zdravoj ishrani, savete o tome šta je u trudnoći poželjno, a šta nije. Saznaćete i očekivani termin porođaja, kao i moguće načine na koje ćete se poroditi.

Pregledi prema kalendaru i nedeljama trudnoće

Kalendar trudnoće je veoma bitan jer većina ginekologa trudnoću prati po unapred utvrđenom kalendaru nedelja trudnoće, najlakše je da se tako i orjentišete kada su pitanju obavezni pregledi.

Pročitajte koji pregledi se rade u kom trimestru, odnosno u kojoj nedelji, i kako se to uklapa u vaš kalendar trudnoće.

Pregledi u prvom trimestru – Od 1. do 13. nedelje trudnoće

Prvi pregled u trudnoći se obavlja najčešće u 8. nedelji trudnoće. Ranije se zakuzuje samo u pojedinim slučajevima (istorija vanmaterične trunoće, hronična stanja trudnince, itd.).

U prvom trimestru pregledi se obično zakazuju jednom mesečno.

Prilikom pregleda u najranijem periodu na prvom mestu se potvrđuje vitalnost i pozivija ploda, zatim se određuje starost trudnoće i određuje termin porođaja.

Na prvom pregledu se otvara i karton za vođenje trudnoće, uzimaju se lični i ginekološki podaci, meri se krvni pritisak i telesna masa, radi se pregled štitne žlezde, pregled nogu da se proveri da li imate proširene vene ili otoke, kao i ultrazvučni pregled.

Ukoliko doktor smatra za shodno, možete očekivati još i sledeće preglede i testiranja: kolposkopski pregled, Papanikolau test, analiza vaginalnog i cervikalnog brisa, kompletna analiza krvne slike, urina i određivanje krvne grupe i rh faktora. Doktor će vam verovatno preporučiti i testove na HIV i toksoplazmozu.

Prilikom pregleda u prvom trimestru doktor će vas posavetovati o tome kako da se  hranite, održavate higijenu, budete fizički aktivni, zatim kako da izbegnete rizike u trudnoći i nastavite sa uobičajenim aktivnostima.

U 12. nedelji se radi deteljan ultrazvučni pregled kojim se proveravaju parametri ploda koji bi eventualno mogli da ukažu na određene hromozomske anomalije. Tada se obično radi i Dabl test koji je zapravo laboratorijska, statistička analiza iz krvi trudnice. Ova dva pregleda u kombinaciji mogu detektovati oko 90% svih naslednih bolesti.

Trudnicama sa povišenim rizikom biće preporučeni još neki dodatni pregledi, kao što je amniocenteza ili biopsija horionskih čupica.

Pregledi u drugom trimestru – Od 14. do 27. nedelje trudnoće

U drugom trimestru se nastavlja sa praćenjem trudnoće, a pregledi se i dalje obavljaju jednom mesečno, ako trudnoća teče redovnim tokom.

U ovom periodu se i dalje redovno meri krvni pritisak i prati se porast telesne mase, obavlja se ginekološki pregled i laboratorijske analize krvi i urina. Kod žena koje imaju trudnoću sa Rh inkompatibilijom kontroliše se prisustvo antitela.

Trudnicama se daju preporuke za pohađanje škole roditeljstva i psihofizičke pripreme za porođaj. Osim toga procenjuje se radna sposobnost trudnice.

Na ultrazvučnim pregledima se prati rast bebe, pregleda se njena anatomija i kontroliše se količina plodove vode.

Pregledi u trećem trimestru

Na pregledima u trećem trimestru trudnoće možete očekivati kontrole koje će izgledati isto kao i u drugom trimestru, s tim što će vam možda biti češće zakazivane.

Tek od 36. nedelje, odnosno od početka 9. meseca odlasci ginekologu se intenziviraju i uključuju neke nove preglede, praćenja i testiranja.

Pregledi posle 36. nedelje

36. nedelja trudnoće je poslednja nedelja pa se na ultrazvučnim pregledima prati rast i razvoj bebe, kontroliše se starost i položaj posteljice, prati se količina plodove vode.

Osim redovnih analiza krvi, urina, merenja krvnog pritiska i telesne mase, možete još očekivati: preglede dojki i bradavica kao pripremu za dojenje, ginekološki pregled i uzimanje cervikalnog brisa, merenje karličnih mera i određivenje eventualne disproporcije.

Vaš doktor će vas upoznati sa znacima koji ukazuju na početak porođaja, biće vam dati saveti o načinu ponašanja do porođaja i tokom porođaja.

U ovom periodu ćete dobiti uput za porodilište kao i upute za analize i testove čije rezultate ćete poneti kada budete krenuli na porođaj.

Ako ste u radnom odnosu u ovom periodu će vam biti otvoreno porodiljsko bolovanje.

Jednom nedeljno, pa sve do početka porođaja rade se i CTG pregledi, odnosno merenje srčanih otkucaja bebe. Ovim merenjem se prati i dinamika i jačina kontrakcija. U pitanju su lažne, tzv. Braxton-Hiksove kontrakcije, koje pripremaju telo za nastupanje pravih kontrakcija koje signaliziraju početak porođaja.

Kako računati nedelje trudnoće?

Iako će vas vaš lekar uputiti u kojoj se nedelji trudnoće nalazite, računanje nedelja trudnoće mnogima može da bude konfuzno. Razlog tome je da zapravo, prve dve nedelje vi zapravo niste ni trudni. Kao prvi dan prve nedelje trudnoće računa se dan poslednje menstruacije, a obzirom da se većina začeća dešava u periodu u i oko ovulacije koja se odvija sredinom ciklusa, začeće je zapravo u 2. ili 3. nedelji trudnoće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *