Oplemenite dom drvenom stolarijom

Ovih dana nas sigurno sve brine kako da uštedimo električnu energiju, a treba da znamo da uz malo truda svaki dom može biti energetski efikasan.

Dotrajala stolarija i loša izolacija su najčešći razlozi  što su troškovi grejanja u Srbiji mnogo veći no što treba da budu. Izolacija prozora, zadihtovana ulazna vrata i vrata na terasi, stiropor pokrivači fasade, samo su neki od načina da uštedimo, a da  ugrejemo dom. Niske zimske temperature ne treba da budu prepreka za manje rekonstrukcije doma. Usred zime najlakše ćete obezbediti topliji dom, ukoliko se rešite da zamenite dotrajalu stolariju ili je reparirate.  U poslednje vreme je posebno popularna aluminijumska i PVC stolarija, ali ima među nama  i onih koji cene dobre, stare, proverene vrednosti, pa će se pre opredeliti za drvenu stolariju, no za PVC ili aluminijumsku.

Lepota i originalnost  drvene stolarije

Odabirom vrste drveta  biramo i teksturu i boju naše stolarije, pa je njena prednost upravo u tome da nije jednolična kao ostali materijali, već je vrlo originalna. Ukoliko tokom godina želimo promenu, lako ćemo prozor ili vrata od drveta prefarbati i dati im potpuno novi sjaj. Drvena stolarija koja je  i posle mnogo godina funkcionalna, urađena je od kvalitetnog materijala i delo je ruku vrsnog majstora. Retko se danas nalaze majstori koji će sa takvom posvećenošću obraditi, doraditi, iskitovati, ofarbati drvenu stolariju, kako bi zasjala punim i starim sjajem. Međutim, mnogi od nas će se potruditi da pronađu majstora koji je dorastao poduhvatu i stolarskom zanatu i koji će umeti da stvori prozor ili vrata posebnog dizajna i lepote. Često viđamo zgrade koje su pod nekom  vrstom  zaštite ambijenta, gde nije dozvoljeno menjanje fasade, što uključuje da stolarija na tim zgradama, prilikom rekonstrukcije, mora da bude drvena. Za prirodan izgled i uklapanje u tradicionalne i rustučne stilove enterijera, upotrebljavaju se profili u kombinaciji drvo/aluminijum. Ovom kombinacijom postiže se traženi utisak originalnosti.

Od čega se pravi kvalitetna drvena stolarija?

Obično se drvena stolarija pravi od čamovine, koja je masiv jele ili smrče. To je meko drvo, žućkaste bojeponekad čvornovato, izraženih godova, pojavljuje se smola. Ovo je najjeftiniji materijal za izradu prozora.  Moguće je izabrati i kvalitetniju građu i izbeći nedostatke, međutim, čamovina se najčešće koristi za stolariju koja se boji i tonira. Kada govorimo o kvalitetnijem drvetu, onda su u izboru hrastovo i jasenovo drvo, koje se takođe lepi kvalitetnim lepkovima, a onda obradom postaje prozor ili vrata.

Zaštita drvene stolarije

Drvena stolarija, od prirodnog materijala, ukoliko se dobro održava, može da traje za ceo život. Važno je da je stolarija dobro urađena i ugrađena, ali za trajnost je najvažnije da se drvo redovno premazuje tj. da se stolarija održava. Drvene površine moraju se štititi različitim premazima, zato što ih atmosferske prilike oštećuju. Pod dejstvom sunčeve svetlosti drvo stari, dobija tu starinsku patinu, menja boju, površina postaje srebrnasto-siva, a prljavština onda lako prodire u dubinu drveta. Promene sadržaja vlage u drvetu dovode do toga da drvo puca, ali se ljušti i puca i premaz. Da bi zaštitili drvo i dali mu stogodišnji vek, zaštitićemo ga različitim premazima i onda smo bez brige o toploti i uštedi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *