Pet saveta kako da vam pametni telefon traje duže

Nadogradnja ili kupovina novog pametnog telefona svake godine zvuči sjajno, ali nije baš jefitna opcija koju može da priušti svaki korisnik. Posebno je to slučaj sa premium modelima čija cena prelazi i 1000 evra. Ukoliko ne želite ili nemate mogućnosti da jednom godišnje menjate telefon, naučite kako da vaš pametan uređaj traje što duže.

Saveti koje ćemo podeliti sa vama su jednostavni a izuzetno korisni. Ne morate čak ni da budete tehnički upućeni ili edukovani. Dovoljno je da pročitate naš tekst i sledite uputstva data u njemu. Bez obzira da li je vaš telefon Android ili iPhone, evo na koje načine možete produžiti njegov životni vek. 

#1 Uložite u zaštitnu opremu

Pametni telefoni su uglavnom lako lomljivi, barem kada pričamo o modelima srednje klase. Iako ljudi misle da je metalna maska ili tvrda plastika sasvim dovoljna da zaštiti mobilni uređaj od oštećenja prilikom padova, to baš i nije slučaj. Ponekad je dovoljno da vam telefon padne sa jako male visine kao bi došlo do težeg fizičkog oštećenja, poput lomljenja maske ili ekrana. U takvim slučajevima, nekada je moguće otkloniti kvar, a ponekad se ne isplati popravljati telefon. Ostaje vam opcija da takav telefon nekom poklonite, reciklirate ili prodate firmi koja radi otkup telefona.

Kako biste drastično smanjili mogućnost da se vaš telefon ošteti, obavezno nabavite masku ili futrolu izrađenu od materijala koji su otporni na udarce. Možda je kod nekih modela teže pronaći odgovarajuću masku ali vredi se potruditi. 

Takođe, ne zaboravite da zaštitite ekran. U najvećem broju slučajeva, ekran je deo telefona koji će prvi stradati u slučaju pada. Procentualno gledano, najveći broj kvarova i popravki pametnih telefona vezan je upravo za ekran, a zatim za bateriju, pa tek onda dolaze ostale komponente. Postoje različite vrste zaštite ekrana, ali je možda najbolje koristiti kaljeno staklo koje je generalno otpornije na udarce.

#2 Ne punite telefon tokom noći

U stvari nije bitno da li je dan ili noć, stvar je u tome da telefon treba isključiti sa punjača odmah nakono što se napuni. Za punjenje telefona nije potrebno sedam ili osam sati, koliko obično spavate, pogotovo kod novih modela koji umaju ultra brze punjače. Ako baterija ostane na punjaču tokom čitave noći, vremenom može izgubiti svoje performanse, što znači da će se prazniti za kraći vremenski period. Preporuka velikih kompanija koje se bave proizvodnjom baterija je da ih punite do 80% kapaciteta ali i da ne bi trebalo da se isprazne ispod 20%. 

U slučaju da vam baterija “ne drži”, moraćete da je zamenite novom, što kod pojedinih modela uopšte nije jeftino i pitanje je da li se uopšte isplati. Međutim, čak i tada tada nemojte bacati svoj stari pametni telefon, jer ga možete prodati firmama koje se bave otkupom. Ako ne znate ni jedan servis koji bi kupio vaš stari uređaj u Google pretragu ukucajte otkup telefona Beograd i dobićete adrese firmi koje kupuju stare uređaje. Tako dobijen novac možete uložiti u kupovinu novog pametnog telefona.

#3 Održavajte portove čistim

Održavanje telefona čistim može u mnogome doprineti da vam uređaj dugo traje. Posebno je važno da port za punjač baterije telefona bude čist. Prljavština koja se lako nakupi u konektoru može ugroziti rad aparata. Takođe ako telefon držite u džepu, može se dogoditi da se port za punjenje napuni vlaknima tkanine. Pažljivo čišćenje čačkalicom i izduvavanje je jedan od načina da brzo rešite problem. Ipak, ako koristite ovaj metod morate biti jako oprezni.

Isto važi i za futrolu vašeg pametnog telefona. Dobro bi bilo da je povremeno detaljno očistite od svih nečistoća. U tu svrhu najbolje je koristiti krpicu od mikrovlakana. 

#4 Odmah popravite oštećenje

Ako vam se na primer razbio ekran, popravite ga što je pre moguće, pa čak i ako vam trenutno telefon radi bez problema i možete da vidite dobro. To nije samo stvar estetike. Što duže čekate na popravku, više prljavštine i mikročestica i masnoće može dospeti u unutrašnjost aparata i izazvati veće oštećenje.

Brzina reagovanja je takođe važna i kada su u pitanju druga oštećenja, kao što je na primer kada se na telefon prospe voda. Iako će telefon možda raditi nakon što ga osušite, postoji verovatnoća da će se kamenac ili druge materije u vodi zadržati na unutrašnjim komponentama i usporiti mu rad ili izazvati kvar. Zato je važno odmah ga servisirati.

#5 Redovno ažurirajte softver i čistite telefon od nepotrebnih aplikacija

Kako bi vaš telefon radio brže i bez bagova, važno je redovno ažurirati operativni sistem i aplikacije, najbolje čim vam stigne obaveštenje o dostupnom ažuriranju. Ažuriranja se pretežno odnose na greške koje se nalaze u samom softveru i na rešavanje bezbednosnih problema. Na taj način poboljšavate performanse vašeg pametnog telefona.

Telefoni imaju ograničen skladišni prostor, zbog čega je važno da broj aplikacija koje ne koristite stalno bude na minimumu. Osim što ćete osloboditi memoriju sprečićete i rad aplikacija u pozadini usled čega se javlja usporavanje rada aparata. Tako ćete i produžiti njegov vek trajanja.

Telefoni su danas relativno skupi, a opet neverovatno neophodni. Pažljivo postupajte sa njima ukoliko želite da vam što duže traju. Čistite ih i održavajte redovno, ne dozvolite da vam dugo stoje oštećeni i pravilno punite bateriju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *