Poslovna etika i pravo: važni akteri uspešnog poslovanja

Profesionalno ponašanje na radnom mestu je neophodno da bi se ostvarili ciljevi kompanije i postigao dugoročni uspeh poslovanja. Bilo da se radi o velikoj korporaciji ili malom preduzeću, interakcije između saradnika, kao i odnosi zaposlenih sa nadređenima i klijentima, diktiraju razvoj i reputaciju poslovanja.

Profesionalizam na radnom mestu uspostavlja granice između onoga što se smatra odgovarajućim ponašanjem i onoga što se kosi sa normama prihvatljivog ophođenja. Iako se često ne smatra prioritetom, profesionalnost je izuzetno važna stavka svake organizacije, a nivo pridržavanja normama adekvatnog ponašanja na poslu je naročito vidljiv u verbalnoj komunikaciji i fizičkoj prezentaciji zaposlenih.

U profesionalnom radnom okruženju, zaposleni će izbegavati rešavanje problema sukobom. Profesionalnost se ne ogleda samo u stvaranju pozitivne reputacije kompanije, čime će poslovanje izdržati test vremena, već i u negovanju međusobnog poštovanja. Drugim rečima, kroz uvažavanje i razumevanje kolega i saradnika, podstičemo lični razvoj i doprinosimo zdravijem poslovnom okruženju oslanjajući se na spregu etike i poslovnog prava.

Razlika između poslovne etike i poslovnog prava

Kada je reč o poslovnom svetu, poslovna etika i poslovno pravo najčešće deluju uzajamno. Iako mogu postojati nezavisno jedno od drugog, ipak se ukrštaju u vitalnim aspektima. Pravila etike su, u većini slučajeva, zakonski sprovodiva. Isto tako, pojedina etička načela podrazumevaju nepisane kodekse, zasnovane na osnovnom moralu. Cilj uspostavljanja etičkog kodeksa je definisanje profesionalnog ponašanja članova profesije ili organizacije. Poslovna etika se odražava na vrednosti, praksu i politiku poslovanja, kao i na proizvodnju, distribuciju i upotrebu dobara i usluga određene kompanije.

Dok se načela poslovne etike oslanjanju na nepisani kodeks, za koji se pretpostavlja da je univerzalan, poslovno pravo prati zakonske regulative. Poslovno pravo određuje standarde ponašanja koji se očekuju od pojedinaca i kompanija, a koji su zakonski obavezni.

Za razliku od poslovne etike, poslovno pravo je podložno promenama. Razvojem društva, menja se i ono što predstavlja zakonito ponašanje. Za razliku od kršenja etičkih pravila, postoje utvrđene kazne za ponašanje koje se kosi sa zakonom.

Simbioza etike i zakona je u službi zaštite društva od beskrupulozne poslovne prakse. Može se reći da, kada određena kompanija primenjuje etičke smernice, ujedno sledi zakonska pravila.  U nastavku teksta pročitajte kako to zapravo izgleda u praksi.

Kako su povezani poslovna etika i poslovno pravo?

Bilo da ste zaposleni ili vlasnik kompanije, možda ste se susretali sa situacijama koje su zahtevale da donesete etičke odluke o kojima nikada ranije niste razmišljali. Ako niste, uvek postoji verovatnoća da se nađete pred takvim izazovom u budućnosti. Poznavanje poslovne etike i prava usmeriće Vas na najbolja rešenja za moralne probleme organizacije. Iako se sastoje od različitih tema koje se stalno menjaju, razumevanje uloga etike i zakona, koju oni igraju u organizacijama je dobro mesto za početak.

Razmotrimo slikovit primer situacije u kojoj se poslovna etika i zakon ukrštaju u oblasti ugovora o poslovanju. Prilikom postizanja poslovnog sporazuma i potpisivanja ugovora, poslovna etika i zakon nalažu da obe strane treba da poštuju sporazum. U praksi to nije uvek slučaj i dešava se da jedna strana prekrši zakon o ugovoru.Srećom, ova vrsta postupka nije samo etički pogrešna, već zakon štiti oštećena stranu, koja može tražiti naknadu štete od nadležnog suda.

Poslovna etika i zakon takođe se ukrštaju u oblasti lažnog predstavljanja. Nažalost, često svedočimo situacijama kada neko lažno predstavlja materijalnu činjenicu drugoj strani, sa namerom da materijalno ošteti drugu stranu, te na taj način postigne lični profit. Jasno je da je takav postupak i etički i zakonski podložan krivičnoj odgovornosti.

Ukoliko vlasnik kompanije u kojoj ste zaposleni nije obezbedio zaštitu svojih zaposlenih od nedoličnog ponašanja od strane saradnika, kolega i nadređenih, ili trpite bilo kakav vid neprofesionalnog ponašanja na radnom mestu, imate zakonsko pravo da pokrenete tužbu protiv lica koje je prekršilo zakon. Za sva pitanja u vezi sa određenim zakonom ili propisom, potražite savet pravnog odeljenja Vaše kompanije ili se obratite uglednom advokatu po vašem izboru.

Vaše interese će zastupati svaka advokatska kancelarija, koja poseduje stručnost i poznavanje aktuelnog domaćeg i međunarodnog zakonodavstva, kao i bogato iskustvo u rešavanju sporova u pogledu kršenja zakonskih pravila profesionalnosti u poslovanju.

Stoga,obaveza svake kompanije je da preduzme sve potrebne korake kako bi uspostavila zdravo radno okruženje i omogućila da ponašanje zaposlenih na svim nivoima  poslovanja bude u skladu sa poslovnom etikom i zakonom. Svi koji prekrše pravila profesionalnog ponašanja, trebalo bi da budu adekvatno sankcionisani u zavisnosti od prekršaja. U suprotnom, bez primene etičke usklađenosti, kompanija postaje neugodno i nebezbedno mesto za rad.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *