Prodaja sadnica

Ponuda na pijacama signalizira nam koje je godišnje doba. Pa tako u rano proleće na pijacama se pordaju sadnice voća, drveća, loze ili cveća. Od voća najprodavanije su sadnice kajsija, trešanja, krušaka, šljiva. Biljke treba da budu starosti od godinu do dve dana, da imaju dobar koren i bitno je da se na kraju dobro posada. Najbolje ih je posaditi kada je teperatura vazduha u plusu, minus nije dobar jer tako koren biljke može da izmrzne, dobro iskopati rupu i učvrstiti sadnicu sa zemljom. Po preporuci stručnjaka najbolje kupovati tako zvane ,,knip” sadnice, a to znači da na sadnici već ima formiranih grana za dalje rađanje voća.

Od šumskih se najviše se prodaju sadnice topola, bagrem, javor i jasen. Velika potražnja je za tehničkim i ogrevnim drvetom do kojih se pravi nameštaj i pelet. Jasen najbolji za nameštaj, tako da svako drvo ima svoju upotrebnu vrednost. Podedjanko su šumske i voćne sadnice su veoma zahtevne za uzgajanje. Preporuka poljoprivrednicima i uzgajivčima da traže savete stručnjaka, kako tokom kasnijeg perioda ne bi bilo problema prilikom razvića biljke. Svaki savet je zlata vredan, jer je dovoljno malo nepažnje da čitav voćnjak ili plantaža nakon samo par godina budu potpuno uništeni.

Srbija raspolaže velikom površinom plodne zemlje koja je pogodna za uzgajanje voća, pa tako sama prodaja sadnica i dalje uzgajanje može biti dobar i unosan posao.

Kada je najbolje posaditi neko voće?

Jabuke, višnje, trešnje kao ostale vrste voća najbolje je saditi u jesen. Zašto baš u jesen? Zato jer u jesen nadzemni deo biljke miruje, posle prvih mrazeva lišće opada sa grana i tom periodu u funkciji je samo koren. Bitno je da se voćka koja se posadi u jesen do proleća dobro ukoreni i puno je naprednija od voćke koja se posadi u proleće. U proleće u isto vreme kreće razvoj korena i nadzemnog dela biljke i zbog toga ona sporije napreduje. Kod jednogodišnje biljke možete očekivati najbolje i primanje i razvoj, postoje i one starosti od dve godine koje su bolje ukorenjene.

Kako na pravi način zasaditi sadnicu voća?

Ako je zemlja plodna, dobro je da rupa u zemlji koju kopate bude 50 x 50, što je zemlja lošija rupa bi trebalo da bude šira i dublja. Na dnu rupe se prvo stavlja sloj đubriva nakon toga i sloj zemlje, zatim postavljate biljku. Bitno je da se koren biljke ne stavlja direktno na sloj đubirva, zbog čega se stavlja sloj zemlje. Kad prekrijete koren slojem zemlje, možete dodati još đubriva ono će kada padne kiša ili sneg ići pravo ka korenu. Važno je zemlju dobro ugaziti. Ukoliko postoji pretnja od nekih glodara, najčešće zečeva dobro je oko korena i početka stabla staviti zaštitnu mrežicu i tako ćete biljku zaštiti. Dobro je da se nakon zasada voćka oreže, dobro je da ostave pet do šest grančica, kako biste voćku mogli dodatno da orežete ukoliko neka od grana izmrzne tokom zime. Preporuka je se i stablo ofarba belom bojom, jer ona privlači sunčeve zrakove što može pogodovati biljci tokom zime. Biljku ne treba previše zalivati vodom, a u zavisnosti od toga koju voćku ste zasadili zavisi i to kada ćete imati priliku da uživate u njenim slasnim plodovima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *