Ribolovačka oprema u potrazi za šaranom

Ribolov je tiha i ležerna aktivnost u kojoj je ribolovac u konstantnoj konkurenciji sa ribom kako bi je nadmudrio i ulovio. Za to su potrebne određene veštine, dobra oprema i strpljenje. Ribolov se može pretvoriti u pravu strast jer ne samo da je način da se opustite budeći vam takmičarski duh, već vam pruža mogućnost da na vašoj trpezi imate svežu hranu. Radost koju će vam dobar ulov doneti biće ono što ne možete kupiti u prodavnici već steći isključivo u dodiru sa prirodom. Najatraktivnije ribe za pecaroše su smuđ, deverika, štuka i šaran. 

Kako odabrati najperspektivnije mesto za ribolov šarana

U potrazi za šaranom treba razmotriti sve parametre, kao što su sezona i doba dana, dubina u kojoj se šaran najčešće nalazi, adekvatno izabrana ribolovačka oprema, usklađenost veličine udice i mamca. 

Šaran je riba koje se najčešće veštački uzgaja u jezercima, ribnjacima. Obale su prirpemljene za ribolov, a ulov šarana je gotovo zagarantovan iako domaći šaran nije toliko aktivan kao divlji (rečni ili jezerski) šaran. Ovakvo pećanje je udobno, ali za neke ribolovce ima znatan nedostatak. Rečni šaran je jaka riba koja može dostići impresivne veličine, težiti čak i oko 40 kg jer noseći se sa strujama, uključujući u brzake biva prinuđen da usled trošenja snage uzima mnogo hrane kojima reke obiluju. Takva riba je zaista odličan ulov. Ribnjaci i veštačka jezera nisu toliko pokretni pa se mogu pronaći primerci znatno manje kilaže. 

Šaran je riba koja se najčešće „odmara“ u dubini, a „iskače“ na površinu u ranim jutarnjim satima kako bi se hranila pa je to najbolje vreme koje možete odabrati za pecanje. Njihova omiljena hrana su larve insekata, rakovi i školjke ali i biljna hrana. Takođe, mesta za hranjenje zavisiće i od sezone, pa tako u proleće šarani vole plitku vodu, leti se hrane na različitim mestima – od plićaka do jama, a najčešće se mogu naći na srednjoj dubini, a u jesen šaran pretežno boravi u dubinama i u jamama. 

Ukoliko lovite šarana u ribnjacima, dobre rezultate imaćete u blizini trave, pod drvećem koje visi nad vodom, na ulazima u jamu, zatim na dubinama od 2-3 metra. U plićacima ga tražite samo u sumrak. Možete upotrebiti i eho zvučnik. 

Štapovi za pecanje šarana i druga oprema

Koristeći se mamcima za šarana treba da uzmete u obzir da oni vole jake mirise i interesantne arome, pa je tako kuvano zrno kukuruza idealno rešenje, kao i pšenične poslastice uz malo meda kako bi se pojačao efekat mamca. Zatim, bobice trešanja, jagoda i kupina. Ukoliko koristite veštačke mamce, neka oni ne budu preveliki. Dobre rezultate daju aromatični mamci napravljeni od stiropora, razne kuglice, ali i sendvič mamci.

 

Štapovi za pecanje šarana treba da budu poprilično jaki kako bi omogućili da se lovi velika riba i teret rasporedi duz celog štapa. Ti štapovi mogu biti teleskopski, dvodelni, trodelni… Pored mamca i štapova za pecanje, prioritet se daje i ličnoj udobnosti. Odeća koju koristite treba da bude dovoljno prozračna, a istovremeno da vas štiti od vetra i uboda insekata. 

Rekreativnost ribolova

Pošto smo obuhvatili glavne parametre koje treba da znate u potrazi za šaranom, ostaje vam da posegnete za vašim stapovima za pecanje i uputite se ka obali tražeći rekreaciju. Biti sastavni deo prirode lep je osećaj. U vasoj aktivnosti na otvorenom izrazite ličnu sposobnost da nadmašite ribu u takmičenju sa njom i pobedite je. 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *