Servo pogon – primena u automobilskoj industriji za manje opterećenje vozila

Automobili imaju bitno mesto u životu, poslovanju i svakodnevnici ljudi, jer je jednostavno u najvećoj meri teško zamisliti kretanje bez ovog čuvenog četvorotočkaša. Za razliku od nekadašnjeg vremena koje je karakterisala blizina posla, sporiji životni tempo i više slobodnog vremena, danas su vozila apsolutni imperativ realizacije obaveza. 

Servo pogon prestavlja inovativni sistem, koji kao rezultat moderne tehnologije omogućava kontrolisanje dinamike brzine pokretanja, zaustavljanja i promene položaja mašina u raznovrsnim delatnostima, ali se primenjuje naravno u automobilskoj industriji. Uloga koja u ovom domenu ima servo sistem ogleda se u pomoćnoj podršci upravljanju automobilom, uz olakšavanje vožnje i kvalitetnijem funkcionisanju volana i kvačila.

Šta predstavlja servo pogon u automobilskoj industriji?

U automobilskoj industriji servo pogon ima ulogu poboljšanja upravljanja i podršku boljim performansama određenih delova. Naime, kao što je prethodno istaknuto, radi se o inovativnom sistemu zahvaljujući kojem se jednostavnije i uz veću kontrolu upravlja automobilom, dok su poboljšane funkcije volana i kvačila. 

U kombinaciji sa servo motorom koji kontroliše funkcije komponente mehanike poput brzine i preciznosti položaja, obezbeđuje bolje radne performanse, efikasnost i isplativo korišćenje energetskih resursa. Različiti proizvođači kreiraju diferencirana rešenja na tržištu, čija snaga se kreće između 0,1 kW i čak 100 kW za maksimum kontrole kretanja.

Elementi iz kojih se sastoji servo sistem automobila

Da bi bio praktičan i koristan, servo pogon ima određene elemente, odnosno osnovne i pomoćne delove dizajnirane za unapređivanje kontrole i upravljanja automobilom. Glavni delovi jesu letva i pumpa, dok podršku pružaju elementi od sekundarnog značaja, kao što su krug pretvarača energije, ploče releja, zatim glavni krug ploče upravljanja i strujno napajanje. 

Kako bi volan imao funkcije, bitno je da se ulje kreće iz pumpe pod dejstvom snažnog pritiska direktno ka letvi volana, pa da se vrati ponovo u rezervoar i samu pumpu. Da bi se omogućilo funkcionisanje, svi navedeni delovi čine jedinstvenu celinu i moraju jedinstveno raditi. U zavisnosti od karakteristika, razlikuje se hidraulični, električni i kombinovani servo pogon za vozila. 

Primena sistema za olakšano i pouzdano upravljanje automobilom

Mnogo je razloga zašto se servo pogon ugrađuje u vozila uz motor i prateće elemente. Već je navedeno da olakšava upravljanje i kontrolu kretanja, kao i funkcionisanja volana i kvačila. Pored toga, neophodno je istaći još jednu prednost koja se odnosi na samu bezbednost kretanja na putevima, s obzirom da kontroliše upravljanje prilikom velikih brzina. 

Zbog svega toga se često i naziva „mozgom automobila“, jer efikasno i momentalno reguliše brzinu zahvaljujući automatskim podešavanjima parametara. Kako je kontrola brzine izuzetno značajna prilikom upravljanja vozilom, to je servo sistem od neprocenjivog značaja prilikom iznenadnog kočenja, obilaska prepreka i drugih stanja na putevima. U zavisnosti od tipa i modela automobila, svako može priuštiti sistem i delove u skladu sa mogućnostima i potrebama.

Servo pogon za automobile zadužen je za kontrolu upravljanja koje podrazumeva bolje performanse kvačila i volana, efikasnije kočenje i generalno viši stepen bezbednosti u saobraćaju. Redovno servisiranje vozila može signalizirati potrebu za zamenom delova ili zamenu ulja u servo sistemu, mada se u svakom slučaju radi o veoma kvalitetnim elementima sigurne i relaksirane vožnje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *