Šta raditi kada primetite kondenzaciju na prozorima doma?

Kondenzacija je problem koji se javlja u brojnim domovima, naročito poslednjih godina, što iznenađuje, obzirom na modernizaciju gradnje. Pre svega par decenija problem kondenza gotovo da nije ni postojao u odnosu na današnje razmere ove pojave. Postavlja se pitanje koja razlika između stare i savremene gradnje dozvoljava javljanje problema kondenzacije?

Iako se za ovaj problem odgovor najčešće traži u modernoj pvc stolariji i njenom upitnom kvalitetu, ta teorija nije istinita. Savremena gradnja veliku pažnju polaže na termoizolaciju objekta i štednju toplotne i električne energije, te uzroke ove pojave možda treba potražiti upravo u standardima tih elemenata.

U mnogim stanovima urađena je odlična termo izolacija zidova i plafona, ugrađeni su kvalitetni PVC prozori i vrata, a sve pukotine su zaptivene. Rezultat odlične zaptivenosti stana su toplije prostorije i manji gubici energije, ali nedostatak je smanjena ventilacija.

Kondenzacija se najčešće javlja zimi, dok je tokom toplog dela godine gotovo i nema. Kada temperatura padne velika razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature izaziva kondenz, koji najbolje možemo uočiti na prozorskim staklima.

U stambenim prostorima je vazduh zagrejan, usled grejanja, kuvanja, sušenja veša, tuširanja, svakodnevnih uobičajenih aktivnosti. Pritom, stvara se i vlaga. Topli vazduh dolazi u kontakt sa hladnim površinama (prozori i zidovi) i na taj način se stvara kondenz.

Zašto se javlja kondenzacija?

Uzroci javljanja kondenzacije mogu se podeliti na tri osnovne grupe:

  • Previše vlage u vašem domu – Istraživanja su pokazala da prosečna četvoročlana porodica u toku samo jednog dana proizvede do 10 litara tečnosti, obavljajući uobičajene aktivnosti. To su peglanje, pranje veša, kupanje, pa čak i disanje! Dve usnule osobe tokom 8 sati sna proizvedu 0.6 litara vodene pare!
  • Niske temperature – tokom zime kada se temperature spuste oko nule dolazi do sudara hladnog i toplog vazduha, koji za posledicu ima javljanje kondenza na prozorskim oknima.
  • Previše ili premalo ventilacije – vaš dom treba da bude dobro provetren, ali previše ventilacije može imati podjednako loš učinak kao i premalo.

Kako sprečiti kondenzaciju?

Kondenzaciju je nemoguće u potpunosti sprečiti, ali moguće je regulisati njenu količinu i svesti je na minimum, i to u svega par promenjenih životnih navika:

  • Ravnomerna zagrejanost doma – temperatura u vašem domu treba da bude optimalnih 20 stepeni, a sve prostorije treba da budu zagrejane ravnomerno. Dom ne treba pregrevati, jer se u prostorijama sa visokim temperaturama javlja veća količina kondenza.
  • Kontrola temperature u vašem domu – temperaturu kontrolišite uz pomoć termostata ili podesite radijatore na isti nivo zagrevanja. Na ovaj način ćete ostvariti uštedu na računima za grejanje i sprečićete pojavu prekomerne kondenzacije.
  • Efikasno provetravajte vaš dom – najbolje provetravanje postiže se otvaranjem svih prozora u stanu, u trajanju od 30 minuta. Ovu radnju ponavljajte dva do tri puta dnevno. Prozore otvarajte širom, kako biste postigli promaju, nikako na kip.
  • Nemojte ugrađivati plakare na spoljne zidove vašeg doma – iako ugradni plakari u mnogome olakšavaju život i pomažu optimizaciju životnog prostora, ne stavljajte ih na spoljne zidove stana. Upravo se na spoljnim zidovima javlja buđ kao posledica kondenzacije, a verujemo da skidanje ugradnog plakara u cilju sanacije buđi, nije aktivnost kojoj bi se obradovali.
  • Smanjite nivo vlage u vašem domu – tokom kuvanje držite prozor otvorenim na kip, kako bi višak vodene pare mogao da izađe. Nakon kupanja ili tuširanja otvorite prozor kupatila da vlaga izađe. Nemojte otvarati vrata da se vlaga ne bi raširila po celom stanu.
  • Uklanjajte kondenz redovno – svakog jutra ili kad god za tim postoji potreba uklonite kapljice kondenzacije pamučnom krpom sa prozora i svih površina na kojima se javljaju.
  • Kupite uređaj za isušivanje vlage – ovi uređaji funkcionišu po principu uvlačenja vazduha kroz ventilator i uklanjanja velikog procenta vlage. Na ovaj način će površine u vašem domu biti suve.

Zašto je kondenzacija štetna?

Kapljice vode na vašim prozorskim oknima ne deluju kao problem u najavi, ali zapravo to jesu. Kondenzacija može imati veliki uticaj na kvalitet življenja. Ukoliko se ne sanira na vreme može doći do javljanja buđi i vlage, koje se mogu raširiti po vašim zidovima i nameštaju.

Vlaga i buđ nisu samo estetski problem, već mogu izazvati i ozbiljne zdravstvene komplikacije svih ukućana, a naročito pogađaju najmlađu i najstariju populaciju. Česte respiratorne infekcije, simptomi astme, alergija – samo su neke od zdravstvenih tegoba koje mogu biti uzrokovane vlagom.

PVC prozori mogu rešiti vaš problem sa prekomernom kondenzacijom

Prozori su mesta na kojima najpre uočimo kondenzaciju, stoga zamena dotrajalih starih prozora može biti rešenje ovog problema. PVC prozori koji imaju dvostruko staklo, čije su komore ispunjene izolacionim gasom argonom, biće odličan dodatak toplotnoj i zvučnoj izolaciji vašeg doma.

Stakla čine najveći deo prozora i mesta su na kojima dolazi do sudaranja hladnog spoljašnjeg i toplog unutrašnjeg vazduha. Upravo zbog toga je bitno da imaju odlična izolaciona svojstva.

Kvalitetni pvc prozori koji poseduju sistem provetravanja najbolja su solucija za rešavanje problema prekomerne vlage u stanu. Sistemi za provetravanje nisu uočljivi dok je prozor zatvoren, a laki su za ugradnju i održavanje. Omogućavaju nesmetanu cirkulaciju vazduha i prijatnu klimu u svakoj prostoriji vašeg doma. Na ovaj način će količina kondenzacije u vašem domu biti preko 90% umanjena ili u potpunosti uklonjena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *