Uz prašak za bebe, beba će mirisati na bebu

Da li ste znali da je koža nekih beba toliko osetljiva da još u porodilištu dobiju osip? U načelu, svi smatramo da znamo o čemu je reč i da naravno umemo da održavamo bebinu odeću i propratnu opremu. Sa problemom se sretnemo tek kad bebina koža već odreaguje. Zato nije loše ponekad se podsetiti i onih stvari koje su nam dobro poznate… mlade mame, prvorotke ili iskusne mame – kad se bebina koža ospe, ni jedna više nije dovoljno pametna, sve nas samo obuzme strah.

Osnovna pravila vezana za pranje bebinih stvari

Najosnovnije pravilo je da se bebine stvari moraju prati odvojeno od svih ostalih. Zapravo ih treba odvojiti već u posebnu korpu za veš, pa onda naknadno kada na red dođe pranje. Nikako nemojte bebin veš prati i tretirati hemijom koju koristitie za ostale članove porodice. Postoji poseban prašak za bebe i jedino on dolazi u obzir. Takođe, omekšivač možete, a i ne morate da koristite. Ukoliko odlučite da ga upotrebljavate, neka obavezno bude iz baby linije proizvoda. Poželjnoo je, takođe, da, ako niste sigurni da vaša mašina dobro ispire bebin veš, dva puta pustite program za ispiranje. Znaćete da veš nije dobro opran kada ostane kao „lepljiv“. 

Kako izabrati dobar prašak za bebe?

Kada kupujtete prašak ili omekšivač za bebe treba da vodite računa o tome da budu biorazgradivi, da aditivi koje sadrže budu prirodnog porekla i blagog neupadljivog mirisa. Na ambalaži mora biti naznačeno da je izvršeno dermatološko testiranje za osetljivu kožu i mora pisati oznaka 0+, koja znači da te proizvode bebe smeju da koriste od samog rođenja. Razlog tome je što dok su bebe na podoju, tek stiču prvi imunitet, do tada je njihov imuni sistem razvijen preko majke.

Pošto je koža najveći organ našeg organizma, ona upija sve sa čime dođe u kontakt. Jaka hemija koja se koristi za neke deterdžente, ne ispere se dobro, jer su savremene mašine za veš podešene tako da rade sa minimalnom količinom vode. Preko nedovoljno ispranog veša, koža upija hemikalije i dolazi do reakcije. Čak ni svaki prašak za bebe nije potpuno bez hemije. Zbog toga je važno da čitate uputstvo. Ovome u prilog ide  konstatacija da i majke treba da vode računa da, dok je beba vrlo mala, ne koriste agresivna sredstva za čistoću i higijenu. To nije dobro za bebinu kožu, za njene respiratorne organe, ali ni zato što guše prirodni miris majčinog tela koji kod beba izaziva sigurnost.

Najčešće reakcije beba na jaka sredstva

Pošto je reč o prašku za bebe, logično je da će reakcija organizma biti najpre vidljiva na koži. Pojavljuje se u glavnom kao crvenilo, blaže ili intenzivnije, u vidu tačkica ili nepravilnih fleka. Neretko kod beba možete primetiti i zadebljalu, kao „guščiju kožu“ na pregibimaa u glavnom, što je takođe jedan vid iritacije. Osim osipa, može se pojaviti i ekcem ili konkretna alergija kao kod odraslih.

Alergije su kod beba malo problematičnije, jer češće budu praćene i gušenjem. Naime, kada beba udiše jaku hemiju, to iritira i njene sluznice i respiratorne organe, što dovodi do iritacije bronhija i učestalog kašlja, koji je praćen blažim gušenjem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *