Zašto tepih nikada kod kuće ne možete oprati kao u tepih servisu?

Kada odlučite da operete tepih svojeručno, kod kuće, sa alatima i sredstvima koja imate na raspolaganju, javiće se problemi koje nećete moći adekvatno da kontrolišete. Nasuprot tome, ako tepih odnesete u profesionalni tepih servis, iskustvo i poznavanje metoda čišćenja od strane zaposlenih garantuju sjajne rezultate. 

U ovom članku ćemo vam objasniti razlike između čišćenja tepiha kod kuće i čišćenja tepiha u profesionalnom servisu za pranje tepiha. Nakon informacija koje slede u nastavku biće vam jasno da dubinsko pranje tepiha u servisu štedi vaš trud, vaše vreme i vaš novac.

Na koji način se tepih čisti kod kuće?

Najčešći metod koji se koristi za čišćenje tepiha kod kuće je ekstrakcija toplom vodom, takođe poznata kao čišćenje parom. Druga metoda je staromodno ribanje četkom, uz obilje sapunice, koja se zatim ispira vodom pod pritiskom.  

Obe metode su korisne za uklanjanje površinske prljavštine sa sintetičkog tepiha, ali su veoma agresivne i postoji velika verovatnoća da će oštetiti ili uništiti tepihe od prirodnih materijala, kao što su pamuk, vuna ili svila.

Koja je potencijalna šteta kućnih metoda čišćenja?

Da, čišćenje tepiha kod kuće je brzo i jeftino, ali potencijalno može oštetiti tepih. Evo nekih vrsta oštećenja koje može da izazove kućno čišćenje tepiha:

Razlivanje boja

Prva vrsta oštećenja koja može nastati je razlivanje ili tzv. “puštanje” boje, baš kao i prilikom pranja garderobe. Puštanje boje se dešava kada boje sa jednog dela tepiha pređu na druge delove tepiha kada se tepih pokvasi. Puštanje boje se češće dešava kod ručno rađenih prostirki, kada je vuna u tepihu bila obojena biljnim bojama. 

Kada tepih profesionalno očisti tepih servis Novi Sad, puštanje boje se uspešno kontroliše hemijskim sredstvima i velikim količinama vode.

Izvrtanje vlakana tepiha

Druga vrsta oštećenja je izvrtanje vlakana tepiha, koje se dešava kada vlakna nemaju isti pravac, što dovodi do neurednog i zapuštenog izgleda tepiha.

Parni čistači tepiha često koriste parne cevi i rotacione mašine koje menjaju smer vlakana, ostavljajući tragove čišćenja. Izvrtanje vlakana nije nužno problem, sve dok su vlakna pravilno održavana u istom pravcu, dok je tepih još mokar. Međutim, ako prilikom čišćenja tepiha koristite vruću vodu i izuzetno visok pritisak vode, to može izazvati trajno izobličenje vlakana. 

Kada se tepih profesionalno očisti u tepih servisu, nakon čišćenja se pozicioniraju vlakna i rese, tako da sve leži ravno u istom pravcu.

Skupljanje tepiha

Treća vrsta oštećenja je skupljanje ili nepravilan oblik. Kada se topla voda koristi za čišćenje tepiha, pamučna podloga unutar tepiha može potencijalno da se proširi ili skupi ili oboje, baš kao i pamučna majica oprana vrućom vodom u mašini za pranje veša. Skupljanje neće biti ravnomerno, ono što će se dogoditi je da ivice tepiha neće ležati ravno, a tepih će izgledati „talasasto“.

Prilikom profesionalnog čišćenja tepiha u tepih servisu ne koristi se topla voda koja uzrokuje nepravilan oblik. Koristi se voda sobne temperature ili hladnija, zavisno od materijala tkanja.

Oštećenje podova

Četvrta vrsta oštećenja nije oštećenje tepiha, već oštećenje podova na kojima se čisti tepih. Deterdženti za tepihe i topla voda koju paročistač koristi mogu se previše raspršiti po podovima na kojima se tepisi nalaze, a za drvene podove to znači trajnu štetu.

Kada tepih pošaljete na pranje u tepih servis, sa ovim problemom se nećete suočiti.

Kućno čišćenje odstranjuje samo površinsku nečistoću

Čišćenje parom ili bilo koja druga metoda koja se koristi kod kuće će očistiti samo površinu tepiha. Neće očistiti osnovu ili unutrašnjost tepiha, a to je ono što čišćenje parom treba da uradi.

Čišćenje parom je odlično ako imate sintetičke itisone od zida do zida, koje ne možete ukloniti i koji treba što pre da se osuše. 

Međutim, profesionalno pranje tepiha čini da se nečistoća ukloni i sa i iz tepiha, što garantuje 100% istiskivanje prljavštine i neprijatnih mirisa. 

Uklanjanje mrlja

Veliki problem sa uklanjanjem mrlja sa tepiha je što je to proces koji zahteva strpljenje. Ne može se učiniti za samo nekoliko minuta. Ako se uklanjanje mrlja vrši previše agresivno, originalne boje tepiha se mogu ukloniti, štp se često dešava u kućnoj režiji održavanja tepiha.

U tepih servisima se na tvrdokornim mrljama primenjuju različite metode čišćenja koje su bezbedne za tepih i ne izazivaju oštećenja.

Rese na tepihu je nemoguće očistiti kod kuće

Ne postoji metoda kućnog čišćenja rubova i resa tepiha koja je blizu profesionalne. Rese su uglavnom od pamuka, tako da se može koristiti deterdžent specijalno napravljen za pamuk.

U tepih servisu rese se tretiraju deterdžentom koji je siguran za pamuk, a zatim se koristi voda pod visokim pritiskom za uklanjanje prljavštine i sapunice. Ova metoda se primenjuje sa obe strane rubova tepiha.

Neprijatni mirisi

Urin kućnih ljubimaca, duvanski dim, prašina, grinje. U kućnoj režiji je nemoguće odstraniti sve ove mirise, bez obzira na metodu pranja tepiha.

U tepih servisu, tepisi sa neprijatnim mirisima se posebno tretiraju pre stvarnog pranja. Predtretman otpušta bakterije koje izazivaju neprijatan miris, tako da kada se tepih opere on ponovo miriše sveže. 

Kućnim pranjem tepiha ćete potrošiti novac (na vodu i deterdžente, a moguće i na novi tepih ako postojeći uništite), vreme i naradićete se, a rezultati nikada neće biti isti kao u tepih servisu. Odmarajte ili radite stvari koje zaista volite, a brigu o tepisima prepustite profesionalcima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *