Baltički darovi: Riga, Viljnus i Talin

Severni deo Evrope kako vreme prolazi postaje sve više zanimljiviji turistima. Etimološki prilaz nazivu Baltiku označavao bi današnje Baltičke države, tako i mi svoj sadržajni opis vezujemo za Letoniju, Litvaniju i Estoniju.

Baltički region je dosta dugo vremena ostao u senci mnogih privlačnijih, atraktivnijih evropskih destinacija i samim tim nezasluženo zauzeo svoje mesto negde po strani turističke mape. Ali sve veća prisutnost turističkih zahteva i želja iziskuje podrobnije analiziranje ovih delova Evrope. Sve ovo govorimo zbog specifičnosti, individualnosti, kulturnog rasta prestonica ovih triju država kao i samog kulturnog i turističkog značaja ovih zemalja. Kulturna specifičnost, prirodni pečat, istorijski značaj i ugao gledanja daje odredjene note privlačne za veliki broj turista poslednjih godina.

Skoncentrisaćemo se tri prestonice ovih triju zemalja a to su: Riga, Viljnus i Talin. Probaćemo da opišemo turističku ponudu i lični pečat svakog od ovih gradova.

Riga

Glavni grad Letonije sa svojih oko 700.000 stanovnika je i najveći grad na Baltičkom moru. Grad se nalazi na idealnom geografski – strateškom položaju, u središtu države. Inače predeo oko grada je ravničarski. Klima je dosta pod uticajem mora, samim tim karakteriše se umerenešću i vlagom.

Naravno, ako uporedimo temperature u Srbiji i na Balkanu, na Baltiku treba oduzete od -10 do -20 stepena Celzijusa.

Istorijski detalji

Riga se nalazi na mestu antičke naseobine finskih plemena. Pojedina istorijska svedočanstva govore da je Riga dobila ime po reci Riga.

Prvi svetski rat i revolucija u Rusiji imaju značajan uticaj na Rigu. Baš izmedju dva stetska rata Riga počinje kulturološki i društveno da se odvaja od Rusije i okreće zapadu i zapadnim zemljama. Što se kasnije manifestovalo i na parlamentarno političko uredjenje. Medjutim nakon Drugog svetskog rata Riga proživljava periode okupacije kako sa sovjetske tako i sa nemačke strane i rezultat svega toga je gubljenje velikog broja populacije ove zemlje. Kasnije se Letonija pod uticajem mnogih političkih promena izborila za nezavisnost i slobodu. Letonija je 1. maja 2004. godine pristupila Evropskoj uniji.

Kulturna prestonica Evrope – na delu

Ova titula kulturne prestonice Evrope za 2014. godinu svakako fokus pažnje skreće sa mnogih drugih evropskih prestonica baš na Rigu. Inače ovaj grad leži na Baltičkom moru.

Mnogi bi ga opisali kao mešavinu srednjovekovnog stila i podela. Stari deo grada obiluje velelepnim crkvama i zgradama samim tim je dobio opravdani naziv „Pariz istoka“. Rusi čine većinski deo stanovništva ove zemlje.

Ono što možemo pomenuti kao turističke atrakcije su srednjovekovni zamak Jurmale koji su zaista kulturni žig prošlog istorijskog vremena, zatim veliki i mali esnafski dom crkva sv. Petra, veliki broj muzeja takodje je privlačan za turiste. Na reci Dougavi dominira pregršt mostova što ovaj grad sa svim tim infrastrukturnim delovima čini još živopisnijim. Zaostavština Sovjetskog Saveza je prisutna na svakom koraku ali se polako s vremenom vidi uticaj zapadne kulture.

U Rigi imate mogućnost da uživate u jačoj hrani, neobičnim desertima i tradicionalnoj kuhinji.

Viljnus

Još jedna kulturna prestonica Evrope ali iz 2009. godine. Najveći grad, prestonica Litvanije, sa oko 540.000 stanovnika. Kao i Riga i Viljnus trpi različiti uticaj zapada i istoka što se može metaforički prevesti kao mesto kulturnog kompromisa.

Nalazi se na ušću reke Vilnije u reku Neris.

Ovaj grad infrastrukturno gledano ima razvijene i povezane saobraćajnice, zanimljivu arhitektonsku strukturu i zbog toga se gradsko jezgro nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine. Većina stanovništva živi na periferijama grada ili u selima. U samom središtu prestonice smeštene su rezidencije, poslovni prostori i univerzitet.

Kulturna- gradjevinska zdanja

 Polazimo od centra grada i Gediminasove tvrdjave koja je gradjena za vreme ruskog carstva i i bila jedna od najvećih odbrambenih struktura u državi. Važan je istorijski simbol Litvanije. Moramo napomenuti makar i u središtu opisa da Viljnus obiluje kulturnim zdanjima ovakve vrste i to spomenici, crkve, kulturna i arhitektonska zdanja.

U sav taj opis se uklapa i crkva sv. Petra i Pavla, crkva sv. Ane koja je biser srednjevekovne umetnosti.Nemoguće je a ne pomenuti dvorac Trakat iz iz 14. veka, izgrađenog od crvenih cigli, okruženog pitomim vodama jezera Galve. Inače u dvorcu je smešten i muzej umetnosti. Kako je Viljnus najveći barokni grad, a u tom tonu je i palata Rundale najveličanstvenije remek delo barokne arhitekture koju je projektovao italijanski arhitekta Rastreli.

Šarm Viljnusa

Obilatost kulturnog nasledja srednjovekovne kulture se vidi na svakom koraku, pogled iz ptičije perspektive iz vožnje balonom u samom Viljnusu predstavlja prekrasan užitak i još više upotpunjuje sliku neobične arhitekture. Puno autentičnih prizora i zdanja su nemilosrdni pečat vremena u moru savremenih gradjevina i destinacija koji preplavljuju stari kontinent.

Talin

 Prestonica Estonije, srednjovekovni grad, nalazi se na severnoj obali Baltičkog mora. Grad je važna putnička luka, kao i trgovačko i industrijsko središte. Jedan je od najstarijih gradova u severoistočnoj Evropi, broji oko 400.000 stanovnika.

Ono što Talin izdvaja od prethodna dva grada, a zato smo ga možda i ostavili za kraj jeste multikulturalizam, što daje nedvosmislen uticaj na kulturni i turistički profil ovog grada.

Ovaj grad predstavlja kombinaciju savremenog, modernog i istorijskog karaktera i samim tim predstavlja izazov za sve turističke sladokusce.

Atrakcije srednjovekovnog Talina

 Najpoznatija kula srednjovekovnog Talina Kiek in de Kok mogla bi se u bukvalnom prevodu nazvati „Zaviri u kuhinju“, naziv je dobila po nekoj istorijskoj anegdoti koja i ne pruža potpun uvid u značenje i izvor ovog naziva. Izgrađena je krajem 15. veka a svoju slavu stiče u Livonskom ratu, o čemu govore devet topovskih kugli utisnutih u njene zidine. Danas se u njoj nalazi muzej.

Neposredno od ove kule nalazi se najveća pravoslavna crkva u Talinu, crkva Aleksandra Nevskog. Izgradjena je 1900. godine, izgradjena je kada je Estonija bila deo Ruskog carstva, a samim tim trpela ovakvu vrstu duhovno-kulturnog uticaja. U samoj crkvi se nalazi i najveće zvono, teško čak 15 tona.

Odmah nastavljajući put od crkve nailazimo na još jedno prelepo kulturno zdanje u vidu Tompejskog dvorca. Izgradjen je u srednjem veku. Jedno od najistaknutijih obeležja dvorca je 46 metara visoka kula Pikk Hermann na čijem se vrhu vijori estonska zastava. Inače danas je dvorac sedište estonskog parlamenta.

Mogućnost uživanja u ovim srednjovekovnim zdanjima je nepresušnog karaktera. O tome nam može posvedočiti katedrala Device Marije. Datira iz 14. veka a uglavnom je služila nemačkim plemićima.

Druga strana medalje – savremeni duh Talina

Talin je prepun kafića i umetnički dekorisanim poslastičarnicama. Brojni su i internacionalni restorani koji upotpunjuju pojam multikulturalizma prisutnog na ovom području. Stari deo grada je epicentar noćnog života, u njemu su smešteni klubovi i barovi.

U kulturnom smislu Talin uopšte ne zaostaje za svetskim metropolama. Talin je prepun kulturnim događajima u vidu koncerata moderne muzike, festivala, manifestacija. Važno je napomenuti da današnje neizbežno sredstvo komunikacije u vidu Skype, pa čak i novu verziju kao što je Skype prevodilac  su izmislili Estonci, pa je tako Talin u potpunosti pokriven besplatnom internet mrežom. Ugostiteljski užitak po pitanju hrane i pića ovde je zaista na nivou i sigurno može da isprati svačiji ukus.

Ovi darovi Baltika pružaju neposredan uvid u veliki sadržaj turističke i kulturne ponude ovih triju gradova, samim tim pružaju neizbežnu osnovu za dalji istraživački duh svih turista a koji sigurno mogu otkriti još puno utisaka ovih gradova Baltičke regije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *