Banjski turizam u Srbiji i Sokobanja kao preporuka za odmor i lečenje

Ako u Srbiji želite da pronađete mesto, koje je idealno za odmor, rekreaciju ili rehabilitaciju, onda morate da posetite Sokobanju.

Krilatica „Sokobanja-Sokograd, dođeš star odeš mlad“ delo je čuvenog srpskog komediografa Branislava Nušića koji je u tom vremenu često viđan u Sokobanji. Nušić je govorio kako ga je ova banja podmladila, jako je voleo da dolazi u Sokobanju, a stanovnicima Sokobanje ostale su u sećanju brojne anegdote ovog čuvenog  pisca.

Sokobanja je pogodna za sve goste, za one koji žele da se odmore, ili da dođu rekreativno, a posebno je pogodna za one koji dolaze zbog lečenja. Sokobanjski vazduh preporučuje se svima a posebno onima koji su oboleli od astme.

Rtanj, Ozren, Bukovik, Devica, Tumba su plannine koje okružuju Sokobanju. Nadmorska visina od 400m i mnoštvo termalnih, mineralnih i blago radioaktivnih voda čine banju veoma lekovitom za sve vrste oboljenja disajnih puteva a posebno za one koji su oboleli od astme.

Ova oaza prirode sa čistim i nezagađenim planinskim  vazduhom, nalazi se na jugoistoku Srbije u Zaječarskom regionu.

Sokobanja je jedna od najstarijih banjskih lečilišta u Srbiji. Davne 1837. u banji je otpočelo lečenje. O prvom organizovanom dolasku gostiju u Sokobanji svedoči pisani dokument koji datira iz 1880. godine. 11.02.1880 u Sokobanju je došla prva grupa organizovanih gostiju.

Nadomak Sokobanje, nalaze se ostaci srednjevekovnog grada Sokograda. U srednjem veku ovaj grad se nazivao i Sokolac a njegovi gospodari su uzgajali sokolove. Veruje se da se tada i porez plaćao u vidu dresiranih sokola i nazivao se sokolarina.

Po legendi zahvaljujući Sokogradu je  nastala i Sokobanja. Po toj legendi, gospodar Sokograda je jahao na konju . U jednom trenutku ispred konja je prošla zmija i uplašila ga. Konj je u tom trenutku poskočio i zbacio jahača koji je pao i ostao da leži polomljenih kostiju i bez svesti. Kada se probudio iz nesvesti, gospodar Sokograda nije mogao da se pomeri, osećao je da je sav polomljen. Ostao je tako da leži i da čeka kraj. U jednom trenutku video je kako ranjeni sokol koji je imao slomljeno krilo, ulazi u vodu koja je bila tu u blizini i zatim poleće iz te vode potpuno isceljen. Gospodar Sokograda je nekako uspeo da dopuzi do te vode, malo je popije a zatim se ceo baci u nju. Odmah nakon sto je ceo usao u vodu, gospodar Sokograda stade na svoje noge i naredi da se na tom mestu podigne kuća. Tako se lekovitost ove vode pročula u celom svetu.

U sadašnjem vremenu, Sokobanja je jedna od najposećenijih banja u Srbiji. S tim u vezi, ona nudi raznovrsne opcije za goste, o čemu više možete saznati na sajtu Sokobanja smeštaj.  Pored lekovitih voda i čistog vazduha, Sokobanja ima i bogat kulturnoumetnički program. Tokom letnje sezone u Sokobanji se održavaju razne manifestacije u okviru „Banjskog kulturnog leta“.  „Prva harmonika“,  festival cveća i lekovitog bilja „SV. Jovan Biljober“,  rok festival „Green heart fest“ i mnoge druge.

Sokobanju preporučujemo i pravim zaljubljenicima u prirodu. Sokobanja je okružena brojnim uređenim izletištima. U blizini samog centra grada nalazi se izletište „Borići“ , zatim je tu prelepo sređen park „Čuka“ odmah pored „Specijalne bolnice“, zatim izletišta „Lepterija“, „Kalinovica“, „Očno“ i mnoga druga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *