Verski turizam na Zlatiboru

Crkva na Zlatiboru

Znate kako kažu: “Dajte deci korene da znaju gde pripadaju i dajte im krila da odlete i pokažu šta ste ih naučili”.

Naši koreni nesumnjivo su povezani sa našom verom i svako od nas oseća makar mali delić pripadnosti svojim precima i istoriji ovog pravoslavnog naroda. Tragovi burne prošlosti, ali i kulture naših naroda najverodostojnije su prikazani upravo u verskim objektima kojih ima na hiljade širom naše zemlje Srbije.

Baš tako je i zlatiborski kraj prepun svetinja koje svedoče o nekim davnim vremenima, ali i o budućnosti koju sami stvaramo danas i ovde. Verski turizam je nešto noviji pojam i odnosi se na hodočašća, ali i sva druga putovanja koja za cilj imaju spoznaju i razgledanje svetinja.

Setimo se samo prekrasne Mileševe i freske Belog Anđela koja je bila prvi televizijski signal,ali i prva slika poslata u svemir kao znak dobre volje potencijalnim stanovnicima u svemiru.

Verski turizam na Zlatiboru još uvek nije dovoljno razvijen, ali bi se u budućnosti trebalo pozabaviti i razvojem ove grane turizma opštine Čajetina. Iako on još uvek nije razvijen u meri koja bi bila adekvatna, to ne znači da Zlatiborski okrug nema svetinja i nema šta da prikaže svojim i stranim turistima.

Nije li onda zaista greota da kada obilazite ili boravite na Zlatiboru ne obiđete ovu svetinju i svojim očima vidite ovo vanvremensko kulturno blago  svih nas?

Kako bismo vas upoznali sa svetinjama sa ovog područja ukratko ćemo vam dati neke informacije o istima.

Možda vas ova naša priča podstakne da posetite i Zlatibor i njegove brojne svetinje.

Crkva Svetog Preobraženja Gospodnjeg na Zlatiboru

Počećemo sa ovom lepom građevinom novijeg datuma koja se nalazi neposredno od turističkog centra Zlatibora.

Gradnja crkve započeta je na Preobraženje kome je i posvećena 1993. godine, a završena je 2013. godine kada je svečano osveštena na Miholjdan.

Građevina je rađena po uzoru na srednjevekovni raški stil gradnje, a sam položaj crkve na brdu i stepenice pune cveća koje vode do nje daju utisak uzvišenosti i božanske lepote.

Prostire se na 520 m kvadratnih i zaista dominira ovim delom Zlatibora.

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa sagrađen je u XIII veku, a njegov ktitor bio je kralj Vladislav. Manastir je smešten kraj rečice Mileševke. Ovaj manastir najpoznatiji je po fresci Belog Anđela koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

Manastir Mileševa

Nalazi se na nekoliko kilometara od Prijepolja i građena je u raškom stilu.

Crkva manastira Mileševa posvećena je Vaznesenju Gospodnjem, a na važnost manastira uticala je činjenica da je kralj Vladislav u njemu sahranio svog strica Svetog Savu koji je preminuo u Bugarskoj i čije su mošti potom prenešene u manastir Mileševa gde su počivale sve dok ih Turci u svom pohodu nisu odneli za Beograd i spalili.

Danas se u manastiru čuva ruka Svetog Save za koju se smatra da je jedini preostali deo tela sačuvan nakon spaljivanja na Vračaru. Manastir je drugi po važnosti u srpskoj pravoslavnoj crkvi i nalazi se odmah posle Studenice.

Manastir Uvac

Manastir Uvac nalazi se u Zlatiborskom selu Stublu koje je ime dobilo po istoimenom kanjonu u blizini. Veruje se da je manastir još iz XII veka, a prema legendi podigao ga je veliki župan Stefan Nemanja sa svojom braćom za svoju sestru Janju kako bi se u njemu zamonašila i provela svoj svetovni život.

Manastir Uvac smešten je na nepristupačnom mestu koji je razgnevio njihovu sestru toliko da su se njene kletve čule u okolnim mestima. Manastir je više puta rušen i obnavljan, a sam izgled današnjeg manastira podseća na zamak od kamena i zaboravljene legende.

Poslednji put manastir je obnovljen krajem XX veka i to uz pomoć zlatiborskih neimara i uz pomoć države koji su imali za cilj da manastiru vrate slavu koja mu je nepravedno oduzeta nekoliko vekova ranije.

Manastir je pravi užitak za sve one koji vole misterije i zabačena, tajnovita mesta koja kriju srednjevekovne tajne.

Manastir Dubrava

Manastir Dubrava je ženski manastir smešten nadomak zlatiborskog sela Dobroselica i pripada grupi srednjevekovnih svetinja.

Manastir Dubrava
Manastir Dubrava

Sam ambijent predela u kome je smešten manastir Dubrava odiše mirom i misterijom, a za one ljubitelje prirode zaista je pravi dragulj.  Manastir je kao i mnogi iz tog perioda više puta rušen i obnavljan, ali je godinama bio potpuno napušten. 2004. godine obnavlja ga svetogorski monah Danilo koji je godinama sanjao isti manastir i u snu mu se javljao patrijarh German pozivajući ga da pronađe ruševine manastira i obnovi ga.

Tako je monah Danilo najpre prešao u manastir Uvac, a onda danima pešačeći i po nekoliko kilometara dnevno tražio manastir iz svojih snova. Njegove molitve su uslišene i manastir Dubrava započeo je obnovu zidajući veliku crkvu posvećenu Svetom Vasiliju Ostroškom.

Dok su raščišćavali ruševine prethodne svetinje, seljani su pronašli ćup sa venecijanskim zlatnicima koji im je predstavljao jasan znak da je manastir morao biti obnovljen.

Danas u manastiru živi svega nekoliko monahinja i iguman Danilo, a otkrivena je i česma svete vode posvećena Svetoj Petki od koje se pruža neverovatan pogled na zlatiborska brda i livade od koga svakome zastaje dah.

Voda je blago slatkasta i izuzetno lekovita.

Crkva brvnara u Dobroselici

Da li ste znali da se u zlatiborskom selu Dobroselica kriju brojna naša duhovna blaga, pa osim manastira Dubrave tamo možete videti i tri bora Zapisa iz vremena Kosovskog boja.

U sredini borova nalazi se i Crkva brvnara posvećena proroku Iliji.

Crkva je prvobitno bila smeštena na obližnjim Crkvinama odakle su je seljani jedne noći rasklopljenu i u najvećoj tišini premestili na ovo mesto i ponovo sklopili.

Smatra se da su je na taj način zaštitili od Turaka koji su sutradan spalili Crkvine.

Crkva je spašena i to je bilo 1821. godine te baš ove godine Dobroseličani su proslavili 200 godina od ovog događaja.

Crkva je mala i jedan je od najreprezentativnijih primera ovog tipa svetinja u našopj zemlji.

Stavljena je pod posebnu zaštitu države kao kulturno dobro od velikog značaja.

Crkva u Sirogojnu

Crkva Svetih Apostola Petra i Pavla u Sirogojnu takođe je pod zaštitom države i jedna je od najstarijih crkava u zlatiborskom kraju.

Sagrađena je sredinom XVIII veka pod pokroviteljstvom čuvene porodice svešteničke loze Smiljanića i smatra se svedokom duhovnog života zlatiborskog kraja.

Ukoliko ste se odlučili da posetite Zlatibor i obiđete njegove svetinje koje spadaju i među najstarije u našoj zemlji nećete pogrešiti.

Da vaš smeštaj i boravak na Zlatiboru budu udobni i bezbrižni potrudiće se veliki izbor apartmana i smeštaja na našem sajtu.

Obiđite Zlatibor i njegove kako prirodne tako i duhovne lepote.

Sa putovanja ćete se sigurno vratiti osveženi i bogatiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *