Master u inostranstvu – važne činjenice koje bi trebalo da znate

Studirati nije niti malo jednostavno, ali oni koji daju sve od sebe, njima se trud u jednom trenutku sigurno isplati. Ne treba polemisati o tome da li su hrabriji oni koji ostaju u našoj zemlji da studiraju ili oni koji odlaze preko da studiraju.

Za sve nas su nove stvari o kojma ne znamo previše veliki izazov. Poseban izazov je studiranje u inostranstvu, jer to sa sobom nosi i mnogo drugih izazova, ali sa druge strane i mnogo lepih stvari. Posebno su mnogima interesantne master studije van naše zemlje, jer je mnogo lakše odlučiti se za takav korak nakon završenih osnovnih studija, sa više godina i iskustva. Postoje neke osnovne informacije koje treba da znate ukoliko razmišljate ili planirate da upišete master u inostranstvu, kako biste znali kako da se pripremite na najbolji mogući način.

Datum podnošenja prijave i upisa

Ono što je vrlo bitno da znate jeste da se fakulteti i univerziteti u svetu i u Evropi značajno razlikuju od naših obrazovnih ustanova. Dakle, fakulteti i univerziteti u inostranstvu otvaraju prijave za master studije godinu dana ranije. Računajte da će vam zaista biti potrebno godinu dana da se spremite i ne govorimo samo o prijemnom, nego o celokupnom procesu. Pre svega, to zavisi od zemlje u koju idete, ali i zavisi od toga da li želite da uzmete stipendiju ili ne. Zato ako ste već primetili neke zanimljive master studije, onda krenite na vreme da se spremate i raspitujete, jer posle može da bude kasno.

Potrebna dokumentacija

Da, potrebno je naravno i sakupiti određeni broj dokumenta, što nekada zna da bude frustrijaruće, ali jednostavno to su procedure koje se moraju ispoštovati. Dakle, naravno da će vam prvo trebati diploma, ali i prevedna diploma, transkript ocena, takođe prevedeno da engleski ili eventualno neki drugi jezik, u zavisnosti od toga gde aplicirate. Takođe će vam trebati i viza. Ono što svi fakulteti i univerziteti traže jeste CV i motivaciono pismo. Zatim, vrlo je važno da imate potvrdu da ste položili jezik, uglavnom engleski i to se traži TOEFL test. Mnogi univerziteti traže i preporuku i zato razmišljate o tome gde biste mogli da uzmete relevatnu i jako dobru preporuku. To može da bude preporuka sa fakulteta ili sa posla. Ako se bavite nekom vrstom umetnosti onda će vam tražiti i portfolio.

Studentska viza

Bez toga ne možete, ali ovo nije komplikovan proces. Možda sada malo jasnije shvatate zašto će vam biti potrebno godinu dana da se pripremite za master studije u inostranstvu. Nije to samo spremanje i učenje da položtie prijemni, već je to ceo proces, koji mora da bude ispoštovan. U zavisnosti od toga koju zemlju birate tako i treba da odete u ambasadu ili konzlat te zemlje, jer se tamo dobija viza. Neke informacije možete da dobijete samo putem telefona, ali bi možda najbolje bilo da lično odete i da prikupite sve potrebne informacije. Savet je da što pre tražite vizu u slučaju da se taj proces oduži, a nekada može da se oduži i do dva meseca.

Savet plus – posetite prezentacije i informišite se na pravi način

Agencije redovno organizuju prezentacije u vezi sa studijama u inostranstvu i to se zaista savetuje da posetite. Tu možete saznati mnogo korisnih informacija i to besplatno. Ove prezentacije mogu da vam pomognu i da se predomislite ili da donesete odluku ukoliko ste u dilemi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *