NLP funkcioniše poput pretraživača

Google pretraga pružiće vam dokaze koji podržavaju gotovo svaki strah, svaku pristrasnost ili ludu teoriju zavere koju možete smisliti. Šta god da tražimo –  ćemo i pronaći. Naš mozak, u suštini, funkcioniše kao pretraživač. Traži dokaze za ono što očekuje

Drugi način gledanja na ovu činjenicu jeste da mozak zamislimo kao radio. Postoje rock, jazz, R i B, klasični, rap, hip hop, folk ili countri ili vestern radio. Vi možete da izaberete stanicu koju želite da slušate, ali u trenutku kada to učinite, to ćete da učinite tako što ćete da isključite druge stanice.

Dakle, ako se prilagodimo rap-u, to će biti vrlo različit skup doživljaja nego što bi bio slučaj kada bismo odabrali stanicu sa klasičnom muzikom.

 

Koliko nas subjektivno gledanje na svet ograničava?

I ovo je ono što radimo svakoga dana. To radimo bez obzira da li smo toga svesni ili ne i radimo to svakodnevno. Razlika je u tome što znamo da biramo određenu stanicu dok slušamo radio. Kada opažamo svet oko nas, mislimo da slušamo jedini kanal koji postoji a to je – realnost.

Međutim, ako verujete da su ljudi uglavnom neefikasni i to vas neizmerno frustrira, neprestano ćete pronalaziti dokaze koji će podržati vašu pristrasnost. Naravno, istina je da ćete tu neefikasnost zapravo sami proizvesti tako što ćete projektovati u situaciju. Na primer, prvi trenuci dok neko radi nešto drugačije od načina na koji biste vi to radili mogli bi da vam budu dovoljni kao dokazi za neefikasnost, a da ne morate ni da čekate rezultate. Vaša pristranost je nahranjena, baš kao što je vaša predrasuda predvidela ko je odgovoran za promašaj.

Na ovaj način kreiramo i gledamo na svet u kojem živimo. Nažalost, vidimo samo ono što očekujemo i to nas ograničava. Ograničava mogućnosti koje bismo mogli da primetimo. Ograničava način na koji komuniciramo sa drugima i na isti način određuju sa kim ćemo da provodimo vreme. Ograničava naša očekivanja od sebe i od onoga što u životu možemo postići.

 

Da li NLP menja našu percepciju sveta?

Međutim, NLP nas uči da je sve to samo percepcija i da je u tome percepcija. Mi možda nemamo moć odlučivanja šta se dešava izvan nas samih, ali imamo moć odlučivanja šta ćemo primetiti, čemu posvećujemo vreme u našoj neurologiji i kako na sve reagujemo. Štaviše, imamo sposobnost da prepoznamo kada projektujemo svoje lične pristranosti na situaciju i da budemo u stanju da se odmaknemo od njih i da postanemo objektivniji ako smo dovoljno samosvesni.

NLP nas uči da je način na koji nesvesno posmatramo stvarnost naš lični izbor i omogućava nam da ponovo uvedemo više izbora koje se tiču onoga što vidimo. Čuvene tehnike brzih promena iz  NLP-a mogu da nam olakšaju demontažu onih manje poželjnih perceptivnih filtera i da na, omoguće da postanemo svesni niza prilika u svetu koji nas okružuje.

 

NLP predstavlja pronalaženje novih prilika tamo gde ih nema

Najbolji među nama ne poseduju samo veštine koje većina drugih nema. Najbolji među nama vide priliku i mogućnost tamo gde ih nema. Imaju različite filtere i to im nudi različite mogućnosti izbora. Pomoću NLP-a možemo birati ko ćemo biti i kakvi ćemo biti u ovome svetu, i naučićemo da naša prošlost ne mora biti jednaka našoj budućnosti.

A vi? Da li ste spremni za promenu? 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *