Biljna ulja nam mogu pomoći kod mnogih zdravstvenih problema

Svi već znamo koliko je priroda bogata raznim lekovitim biljkama, i sigurno da nema osobe koja joj se nekada nije okrenula, kako bi iskoristila sve blagodeti bilja. Problemi sa kožom, kosom, ali i neka teža oboljenja, mogu se rešiti ako konsultujemo prirodu. Mnoge biljke se upotrebljavaju i preventivno, kako bi se izbegla pojedina stanja i mnoge bolesti. Kod lekovitih biljaka koriste se koren, listovi, cvetovi i plodovi, mada ima slučajeva gde se koristi i stabljika.

Skoro svaka lekovita biljka može da se stavi u ulje, ali je rezultat potapanja vrlo upitan. Jer nekada nećete ništa dobiti od toga, pa onda i nema smisla neke lekovite biljke stavljati u ulje. Vrlo je moguće da se, na ovaj način, neka lekovita svojstva biljaka izgube, ili ne dolaze do izražaja sva njena blagotvorna dejstva. Razne uljane tinkture se mogu praviti kako od svežeg, tako i od suvog bilja, ali je svakako potrebno i malo znanja.

Kvalitet sastojaka je veoma bitan

Lekovita biljna ulja se često koriste za kožne probleme, ali su i sastavni deo raznih melema i krema. Upotrebljavaju se za masažu, za reumatske probleme, artritis, a u nekim slučajevima se piju, odnosno konzumiraju se oralno. Lekovito biljno ulje se pravi od lekovitog bilja i nekog jestivog biljnog ulja, kao što su suncokretovo, kukuruzno ili maslinovo ulje. To su najčešća biljna ulja koja se koriste za ekstrakciju lekovitog bilja, ali njih ne treba mešati sa esencijalnim uljima. Retko se neko etarsko ulje koristi za lečenje, jer je veoma jako i može oštetiti kožu i sluzokožu. 

Plodovi sa dosta ulja mogu da daju čista biljna ulja, kao što su bundevino ulje, laneno ulje ili susamovo ulje. Cvetove i latice biljaka kao što su kantarion, lavanda, neven, hajdučka trava, kamilica, majčina dušica, ruzmarin, ruža, najbolje je koristiti sveže, a ne sušene. U kućnim uslovima se biljne tinkture prave uz pomoć ulja, biljke i sunca. Industrijski se one prave brže i u potpuno drugačijim procesima. Kod kuće se ne može garantovati dobijanje uvek istog kvaliteta, ali se sigurno može dobiti mnogo bolji kvalitet nego u industrijskim uslovima.

Ricinusovo ulje i njegova blagotvorna dejstva

Žene najčešće upotrebljavaju ricinusovo ulje za regeneraciju kose, kao i noktiju. Njegova primena u kozmetologiji je veoma široka, a posebno jer može podstaći proizvodnju kolagena. Sa njim možete osvežiti umornu kožu, očistiti kožu i hidrirati je. Dokazano je da usporava starenje i otklanja razne kožne probleme, kao što je ekcem. Već dugo vremena ricinusovo ulje se koristi za masažu. Blagotvorno deluje i pomaže kod reume, gihta, sportskih povreda, okoštavanja, bolova u zglobovima, kao i kod bolova u kostima. Redovna i lagana masaža brzo će doneti rezultate kod svih ovih stanja.

Ricinusovo ulje prodire veoma duboko u kožu, pa se sa njim mogu lečiti mnoga stanja. Koristi se u vidu obloga, a pomaže kod problema sa bubrezima, jajnicima, glavobolje, bolova u stomaku, leđima, kukovima i vratu. Ulje se stavi na gazu, koja se zatim stavi na obolelo mesto. Preko nje je poželjno staviti najlonsku foliju, kako sadržaj ne bi iscureo van gaze. Obloga se drži najmanje pola sata, i poželjno je da je stavljate u kontinuitetu mesec dana. Svaki naredni put na istu gazu stavite par kapi ulja i ponovite postupak. Ricinolna kiselina, koja se nalazi u ovom ulju ima protivupalno dejstvo i pojedina svojstva koja mogu smanjiti osećaj bola.

Brži rast kose 

Kako je ovo ulje veoma gusto, najbolje bi bilo da ga pre upotrebe razredite. Razredite ga uz neko ređe biljno ulje, kao što je maslinovo, kantarionovo, čičkovo ili bademovo ulje. Takođe, i kokosovo ulje je veoma blagotvorno pa i sa njim ga možete razrediti. Kako biste ga precizno naneli na teme, možete uzeti neku kapaljku, i nanosite ga preko celog korena kose. Nemojte stavljati ulje direktno na glavu i utrljavati ga prstima, jer ćete tako samo napraviti ogroman nered. Ovo ulje se jako teško skida, i sa kose a i sa odeće, pa ga je najbolje stavljati u kadi ili tuš kabini. 

Da bi se podstakao rast kose, ono mora imati dubinsko dejstvo. Kada ga nanesete na glavu, prekrijte je peškirom ili folijom, i ostavite da deluje najmanje 30 minuta. Ovu masku možete držati i tokom noći, ukoliko preko dana nemate vremena. Naravno, ujutru odmah morate oprati kosu, ali sigurno ćete nakon nekog vremena biti prezadovoljni rezultatima, i novom kosom koja će se ubrzo pojaviti. Za oporavak krajeva kose, utrljajte par kapi ulja među prstima, i nanesite ga na krajeve. Njegovo dejstvo na krajeve kose, biće vidljivo odmah. Kada je u pitanju podsticanje rasta nove kose, morate biti uporni i strpljivi, jer će vam za prve rezultate biti potrebno oko dva meseca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *