Grčevi kod beba – prvi veliki izazov za svakog roditelja

Nakon nekoliko nedelja bezbrižnog odrastanja kreće period prvog veliko izazova za svakog roditelja – grčevi kod beba koji traju sedmicama ili mesecima i čini se da šta god beba pojede ima tegobe koje izazivaju plač, nervozu, nespavanje…

Koliko god da su naporne, infantilne kolike su sasvim normalna pojava koja se javlja u najmlađem dečijem uzrastu i prođu je sva deca. Neko ima sreću pa su kolike blage i kratko traju, a neko ima dete koje pati od grčeva sve do uvođenja čvrste hrane u jelovnik bebe negde oko 4og meseca.

Ne postoji lek ili pilula koja će doneti olakšanje i prestanak grčeva i svako dete mora da prođe kroz to, ali postoje različiti saveti za ublažavanja simptoma koji možda mogu da pomognu, a naročito kada se kombinuju i zajednički deluju da smire period grčenja.

Zašto nastaju grčevi kod beba i da li su opasni?

Grčevi kod beba su sasvim normalna pojava koja nema jasan uzrok i pretpostavlja se da nastaje od nekog od uzroka:

  • Ubrzan rad creva kod beba,
  • Beba proguta vazduh pri hranjenju,
  • Organi za varenje nisu dovoljno razvijeni,
  • Hrana koja ne odgovara detetovom organu za varenje,

Postoji opcija i da grčevi budu uzrok većeg problema pa je najbolji savet da se dete redovno kontroliše od strane pedijatra i traže saveti pri promeni svakog zdravstvenog stanja.

Postoje opšti simptomi i uz pregled kod lekara, isključiće se bilo kakvi opasni uzroci i potvrditi da su grčevi u pitanju.

Kako izgleda napad infantilnih kolika?

Infantilne kolike se različito manifestuju, tj. imaju različit intenzitet, ali imaju slične simptome.

Deca nakon jela, najčešće nakon jednog sata ili više beba počinje neobjašnjivo da plače, grči se, izbacuje gasove i stenje. U licu je crvena od napora koji pravi, nekada joj ništa ne odgovara, a nekada se smiri u nekom položaju, najčešće ležanjem na stomaku, ali to nije uvek i slučaj.

Nakon nekog vremena, najčešće par sati, situacija se smiruje i beba ponovo postaje mirna. Dešava se i da se javi zatvor i otežano izbacivanje stolice što će dodatno dete učiniti nervoznim i pogoršati plač.

Pedijatri ove simptome prepoznaju kao grčeve jer nema ozbiljnih simptoma – beba jede, ne povraća, ne gubi na kilaži i kao što plač počinje, tako se i završava i nema nikakvih drugih pokazatelja problema.

Aptamil za grčeve – prva pomoć za decu koja imaju jake infantilne kolike

Pedijatar može preporučiti da se uključi Aptamil za grčeve kao dodatak ishrani ili užina jer je sastavljen tako da pomogne normalno varenje i smanji nervozu kod dece.

Ovo mleko za bebe je napravljeno bez kazeina, sa niskim sadržajem laktoze i sa više probiotika obezbeđuje lakše varenje, a gušća formula i unošenje manje količine vazduha.

Svakako da nije lek, ali Aptamil za grčeve je jedan od zdravih načina da dete unosi sve nutritivne elemente, jede ukusnu užinu i smanji bolove u stomaku. To je najbolji način da se deluje na nervozan stomak i smiri beba koja plače zbog infantilnih kolika.

Pravilan način hranjenja deteta

Prilikom podoja dete treba da obuhvati bradavicu pravilno i da je ne ispušta sve dok ne završi sa jednom stranom hranjenja. Na taj način neće gutati vazduh pa će i grčevi biti znatno blaži.

Pravilan izbor flašice i cucle je takođe važan pa bi trebalo birati ergonomski oblik flašice i cucle koja imitira prirodno dojenje tako da se ni na ovakav način ne guta neželjeni vazduh koji nadima creva i pravi probleme.

Svakako, posle svakog obroka važno je i da dete podrigne pa da i na ovakav način stomak bude manje opterećen.

Predlog mamama je da paze na unos namernica koje nadimaju jer pogoršavaju grčeve kod bebe pa kada se pazi na vrstu hrane, uključi Aptamil za grčeve i pravilno hrani dete, period grčeva će biti blaži

Kako ublažiti grčeve onda kada nastanu?

Lekar će dati najbolje savete i predložiti kako delovati na grčeve, a da je to bezbedno po bebu.

Postoje kapi za grčeve i čajevi, ali samo pedijatar može da odobri sve što novorođenče sme da jede ili pije.

Termofor za stomak i ugrejan peškir je svakako dobar način za ublažavanje grčeva, ali temperatura mora biti prijatna i to samo nakon što je detetu otpao i zarastao pupak i ako pedijatar to dozvoli.

Dakle, grčevi kod beba se ne mogu sprečiti, ali se mogu ublažiti. Na prvom mestu za savet i pomoć treba pitati pedijatra koji će dati smernice i kako se ponašati. Na kraju, sve će proći nakon nekog vremena i neka to bude možda i najveća uteha tokom ovih sedmica kada će grčevi trajati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *