Identifikujte uzrok i sprečite bol u leđima promenom načina života

Ne postoji čovek koji nije iskusio bol u donjem delu leđa. Problemi sa mišićima, neke degenerativne bolesti, sportske povrede, pritisak na nerve, naprezanje i slično mogu rezultirati upravo bolovima i osećajem ukočenosti. Simptomi se često uklanjaju uz pomoć tableta i masti, na “svoju ruku”, međutim, događa se da kad-kad uzrok bola zahteva ozbiljniji tretman. Zato je važno da znate kada je pravo vreme da posetite lekara i rešite vaš problem sa leđima.

Bol u donjem delu leđa – kada se treba javiti doktoru

Ukoliko bol u donjem delu leđa ne popušta ni nakon 4 nedelje i sprečava vas da vršite svakodnevne aktivnosti, a tablete protiv bolova ne pomažu – onda posetu doktoru ne trebate odlagati. Medicinsku hitnu intervenciju treba potražiti i u prilici kada hod biva nestabilan, a noge trnu. Bol u donjem delu leđa može biti iscrpljujuća posledica povrede ligamenata, diskova, mišića, nerava, unutrašnjih organa i slično. 

Važno je napomenuti da lokalizovan bol u donjem delu leđa znatno je češći kod osoba ženskog pola, pre svega zbog sklonosti ka hormonskom disbalansu. Žene često umeju izražajnije biti pod stresom, menjati raspoloženje i trpeti heuropatsku bol što može biti povezano upravo sa bolom u leđima. Takođe, trudnoća i pozicioniranje bebe u stomaku, ali i nivo estrogena dovodi do lumbalnih bolova. Ligamenti tada popuštaju, a leđa trpe stres. Pored toga, pojedine ženske bolesti poput mioma, endometrioze, cista na jajnicima, infekcija i tumora mogu izazivati bol u donjem delu leđa. Ovaj bol nikako ne treba bezazleno shvatiti i ukoliko on traje intenzitetno -primarni fokus treba biti na postavci dijagnoze uz pomoć doktora i lečenju kako uzroka tako i simptoma. 

Hronični bol, lumbalna diskus hernija i artroza kičme

Kada je u pitanju hronični bol u donjem delu leđa, veoma je bitna temeljna dijagnoza kako bi rehabilitacija bila moguća. Ako imate bolove duže od tri meseca, postoji verovatnoća da su u pitanju problem sa lumbalnom diskus hernijom ili artrozom kičme. 

Lumbalna diskus hernija uzrokuje izuzetno jak bol jer dolazi do kidanja zida diska kroz koji protiču nervna vlakna. Diskovi se tom prilikom troše, slabe i gube prvobitnu hidrataciju. 

Kada je u pitanju artroza kičme i bol leđa – reč je o habanju hrskavice koja je lokalizovana među zglobovima donjeg dela kičme. Artroza može biti problematična i za zglobove u kukovima što takođe može rezultirati tupim bolom u donjem delu leđa. Hrskavica se troši i izaziva pulsirajući efekat koji doseže svoj maksimum prilikom kretanja. Zglobovi, trljajući se jedan o drugi ne mogu a da ne izazovu ukočenost, ograničen pokret i bol koji sve više i više napreduje. 

No, sve ove bolesti i hronična stanja moguće je usporiti ili sprečiti. A kako?

Sprečite bol u leđima promenom načina života

Starenje je teško zaustaviti, međutim, promenom načina života moguće je čak promeniti genetsku predispoziciju. Uz dobre navike može biti efikasno sprečavanje nastanka degenerativnih stanja i bolesti koje izazivaju bolove u leđima. Dobra fizička spremnost i aktivan život odlična su podrška donjem delu leđa, nasuprot sedenju i boravku za računarom. Vežbanje i gubljenje prekomerne težine svakako će biti način da lumbalni pršljenovi ne trpe stres i pritisak. Zatim, prestanak pušenja jer duvan ograničava protok krvi na diskove što može biti razlog za njihovu početnu degeneraciju. 

Pored toga, važno je biti informisan o pravilnom podizanju tereta, dakle, iz čučnja prilikom čega se teret drži blizu grudi, a kukovi i kolena “rade posao”. Kao i o mentalnom zdravlju. Svako ko podleže prekomernom stresu vremenom može trpeti bolove u donjem delu leđa. Ipak, ne treba gubiti nadu i svaki uzrok treba lečiti sa specijalistom. Takođe poseta posebnih fiziterapeutskih centara može biti od velike koristi.  Fizioterapeutski centar Fizionova primenjuje posebne specijalističke tretmane za bol u donjem delu leđa i na raspolaganju vam je poseban tim stručnjaka koji će predložiti najbolji plan lečenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *