Kako da svoj organizam dovedete u ravnotežu?

jacanje imuniteta

Kada dođe period hladnijih dana, imuni sistem prolazi kroz razna iskušenja. Od kasne jeseni pa sve do proleća, vrebaju razni virusi i infekcije, pa našem organizmu u tom periodu treba pomoć. Kada ne unosimo dovoljno minerala, vitamina i dobrih kalorija, naše telo polako slabi i podložno je raznim prehladama i virusima. Iz tog razloga, briga o imunitetu ne treba da bude kratkotrajna i trenutna, već je potrebno kontinuirano raditi na njegovom jačanju i očuvanju. Kada imunitet opadne, a telo postane laka meta za brojne bolesti i teške infekcije, posledice mogu biti ozbiljne. Iz tog razloga, posvetite se jačanju imuniteta, kako bi se on brzo izborio, ukoliko dođe u dodir sa bakterijama i virusima.

Prepoznajte znake da je vaše telo umorno

Kada je naš organizam oslabljen, on nema više načina da se izbori da spoljašnjim uzročnicima, jer nema dovoljno antitela. Kada se sam uzročnik bolesti nađe u našem telu, automatski se aktivira imunološki odgovor organizma. Ako ne uspe da se izbori sa napadačem, dolazi do bolesti. Nedostatak vitamina slabi imunitet, i može se primetiti po lošijem izgledu kose, kože i noktiju. Koristite i vitamine, kao dodatke ishrani, ali i dosta svežeg voća i povrća u svakodnevnoj ishrani. Ako patite od čestih bolova u grlu, kijavice ili vam nos neprestano curi, sve ovo su jasni znaci da je imuni sistem oslabio.

Bakterijske infekcije zahtevaju primenu raznih antibiotika, dok za viruse to ne pomaže. U tom slučaju za potpuni oporavak, potreban vam je odmor, čajevi i neka lepa supica. Takođe, potrebno je vreme za oporavak, jer ako previše brzo krenete sa svakodnevnim aktivnostima, ponovo ćete zakačiti neku prehladu, pošto se organizam nije skroz oporavio. Jačanje imuniteta tokom cele godine, blagotvorno će uticati na celokupno zdravlje, a vi ćete imati više energije. Ekcem, psorijaza, alergije i mnoge druge promene na koži ukazuju da je organizam umoran i da mu treba goriva i energije. Afte, koje se mogu javiti u usnoj duplji, kao i bele naslage na jeziku, takođe ukazuju da se organizam nalazi u lošem stanju.

Jačanje imuniteta za potpunu harmoniju 

Da bi mogao adekvatno da se odbrani od zaraza, naš organizam mora biti u ravnoteži. Slab imunitet ne može efikasno da se izbori protiv raznih bolesti. Sa druge strane aktivan imunitet koji nije kontrolisan, može doneti organizmu više štete nego koristi. Kada dođe do narušenja ravnoteže imuniteta, to za posledicu ima razne infekcije, alergije, ali i razne malignitete. Ravnoteža ili jačanje imuniteta, pitanje je koje mnogi postavljaju. Ako vam je imunitet skroz oslabljen, logično je da ga morate ojačati. Ali ravnoteža je bolja od svakog jačanja imuniteta, jer telo održava već postignut imunitet, i ne troši novu energiju.

U nekim situacijama, za loš imunitet možemo se pozvati i optužiti genetiku. Međutim, u većem procentu, problem moramo potražiti u našim navikama i načinu života. Potreban je kontrolisan unos suplemenata, zdrava i obogaćena ishrana, upravljanje stresom, ali i vežbanje i redovna fizička aktivnost, kako bi dostigli ravnotežu našeg imunog sistema. Steknite i usvojite zdrave navike, kako biste bili zdraviji i puni poleta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *