Kako izgleda napad panike?

napad panike

Skoro da ne postoji osoba u savremenom svetu koja nije bar jednom u životu imala napad panike, ali toga nije svesna. Zašto je to tako?

U određenim životnim situacijama, okolnostima, dogode se reakcije koje se jednostavno podvedu pod stres, bes, iznerviranost, burno reagovanje, a u stvari većina tih situacija bi se u stručnom modulu opisala kao klasičan napad panike koji je došao kao odgovor na određene strahove, teskobe i snažna osećanja. 

Napadi panike se definišu kao anksiozni poremećaj. Činjenica je da proističu iz situacija i okolnosti koje stvaraju anksioznost, pa se može reći da je napad panike najočigledniji simptom njen, te simptom i pojava koja objedinjuje psiho-fizičke reakcije.

Šta se dešava tokom napada panike?

Kada se dođe u neku naizgled bezizlaznu situaciju, kada naiđu okolnosti koje uzburkaju osećanja, izazovu jak strah i strepnju, organizam burno reaguje snažnim podizanjem adrenalina. Tada počinju određene fizičke i mentalne reakcije. U svesti se javlja strah i najčešće loše misli koje odašilju sliku da će osoba poludeti, da će doživeti neki udar, ali i smrt. Na to se nadovezuju fizički problemi poput lupanja srca, ubrzanog disanja, bola u grudima, znojenja dlanova, drhtanja, a sve prate najčešće vrtoglavica, mučnina i jak osećaj nemoći. Tada se, u najvećem broju slučajeva, u organizmu vodi borba između dva pola u svesti, ostati i boriti se ili pobeći i skloniti se. Kada dođe do sudara ovakva dva izbora i do skoka adrenalina, napad panike je realna reakcija. 

Ko doživljava napade panike?

Svi. Ne postoji osoba koja ne može da doživi napad panike. Ne postoji odrednica, niti je to nešto što se dešava osobama labilnijeg mentalnog sklopa, jer se dešava i onima koji su veoma u balansu i osobama koje su, klinički posmatrano, sasvim uravnotežene. Napade panike izazivaju nekad slučajne, nekada izazvane situacije, ali nastaju iznenada, jer se osoba neočekivano nalazi u određenoj poziciji koja uzburkava osećanja, izazivajući strah, strepnju, što dovodi do reakcija koje se manifestuju na već opisan način.

ne paniči

U određenim siutacijama se može desiti da je osoba zbog napada panike toliko uzbuđena da podigne ruku na drugu osobu. Ukoliko druga strana odreaguje burno, tada je najbolje da advokatska kancelarija reši ovaj spor, jer može priložiti dokumenta o zdravstvenom stanju počinioca, koja potvrđuju da prva osoba nije namerno nanela udarac, već je on nastao tokom pomenutog napada panike. 

Kako se napadi panike leče?

Da razjasnimo prvo jednu bitnu stvar. Jednom kada se dogodi napad panike, pa onda više jako dug vremenski period ne dođe do toga, nikakvo lečenje nije potrebno, jer je očigledno samo vanredna situacija izazvala takvo ponašanje. Međutim, kada se učestalije ponavljaju, napadi panice utiču veoma negativno i na mentalno i na fizičko zdravlje, zato je važno rešavati problem iz korena. 

Prvi korak u njihovom „gušenju“ nalazi se u glavi osobe kojoj se dešavaju, jer iz glave i potiču. Već kada osetite da u određenim situacijama, kada se pojačaju ljutnja, strepnja, bes, strah, počinjete da reagujete loše i da se osećate panično, bitno je da započnete „terapiju sa sobom“. Da, u mnogim slučajevima se rešenje ovog problema nalazi u vama, a to je da postanete ovakvih napada svesni, kao i razloga zbog kojih se dešavaju.

Osvešćivanje o uzroku koji izaziva napade panike čini da već svaki naredni put umete sebe da umirite i stabilizujete, tj. da sebi pomognete. Kada ste svesni da ne možete sami da se izborite sa napadima, jer su možda veoma učestali ili jako intenzivni, stručna pomoć je i te kako dobrodošla, jer će vam ukazati na mogućnosti koje se već kriju u vama i koje će vam pomoći da uvek budete iznad situacije. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *