Kardiologija: Sve što treba da znate o pejsmejkeru

Vrste Pejsmejkera

Pejsmejker, odnosno elektrostimulator je mali aparat koji se kardiološkim pacijentima ugrađuje kako bi regulisao nepravilan rad srca.

Ovaj veštački podešivač srčanog ritma emituje bezbolne električne impulse za održavanje optimalnog broja otkucaja srca u minuti. Elektrostimulator je aparat manji od prosečne kutije šibica, a ugrađuje se ispod kože u predelu grudnog koša. Princip rada ovog aparata zasniva se na aktivaciji srčanog mišića ili prekidanju smronosnih aritmija.

Elektrostimulator se sastoji iz dva dela.Jedan deo strukture uređaja čini generator srčanih impulsa, odnosno titanijumsko kućište u kome su smeštena električna kola i litijumska baterija.

Drugi deo se sastoji od dve ili tri izolovane žice odnosno elektrode koje se putem vena smeštaju u predkomore ili komore i prenose impulse od generatora ka srcu. Savremeni pejsmejkeri su veoma pouzdani i lako prilagodljivi svakom pacijentu, dok se sama procedura ugradnje smatra rutinskom operacijom koja traje oko sat vremena. 

Koje vrste pejsmejkera postoje?

U zavisnosti od prirode problema električne aktivnosti srca sa kojom se pacijent suočava, kardiolog može sugerisati terapiju medikamentima ili ugradnju pejsmejkera. Postoji nekoliko vrsta pejsmejkera i razlikuju se antibradikarni pejsmejkeri, kardioverter defibrilatori i reinhronizacioni pejsmejkeri.

Kome je potrebna ugradnja antibradikarnog pejsmejkera?

Antibradikarni pejsmejkeri potrebni su pacijentima koji pate od bradikardije, odnosno usporenog rada srca. Glavni simptomi bradikardije su nesvestica, vrtoglavica, umor i slabost, kratkoća daha, bol u grudima i konfuzija. Do ovih simptoma dolazi zbog smanjenog broja otkucaja u minuti, koji kod ovih pacijentata iznosi ispod 60, što uzrokuje kiseoničku deprivaciju mozga i drugih organa.

Spor srčani ritam kao i zastoj u radu srca mogu u nekim slučajevima imati kobne posledice po život pacijenta. Takođe, duži zastoji u radu srca mogu uzrokovati ozbiljna oštećenja mozga koja nakon 4 do 6 minuta od prestanka cirkulacije postaju ireverzibilna.

U pojedinim slučajevima, bradikardija može biti posledica nekog drugog zdravstvenog problema poput hipertireoze. Stoga je ovo kardiovaskularno oboljenje neophodno što pre i što preciznije dijagnostikovati te adekvatno zbrinuti. 

Kome je potrebna ugradnja kardioverter defibrilatora?

Kardioverter defibrilatori ugrađuju se pacijentima koji pate od životnougrožavajućih komorskih poremećaja ritma. Ovaj uređaj ima dva osnovna načina rada, elektrostimulaciju i elektrošok. Zahvaljujući ovakvom dejstvu, uređaj može da prekine ubrzan rad srca opasan po život pacijenta i uspostavi normalan ritam.  

Ubrzan rad srca dijagnostikuje se kada broj otkucaja prelazi 100 u minuti, a naročito je opasan ritam koji broji između 180 i 260 otkucaja. U ovakvim slučajevima neophodna je hitna intervencija i zbrinjavanje pacijenta s obzirom da dolazi do prestanka rada srca kao pumpe. Time dolazi i do prestanka cirkulacije i ishrane drugih organa. Ubrzan rad srca praćen je simptomima poput lupanja srca i nelagodnosti u grudima, slabosti i vrtoglavice te znojenja i otežanog disanja.

Kome je potrebna ugradnja reinhronizacionog pejsmejkera?

Reinhronizacioni pejsmejker namenjen je pacijentima sa srčanom slabošću i električnim kašnjenjem, odnosno električno asinhronom stimulacijom leve i desne komore srca. Kao posledica električnog kašnjenja, kod ovih pacijentata dolazi i do mehaničkog kašnjenja koje slabi srce odnosno dovodi do srčanog popuštanja.

Ugradnjom reinhronizacionog pejsmejkera postiže se sinhrona, odnosno gotovo istovremena stimulacija leve i desne komore čime se stabilizuje rad srca i poboljšava njegova efikasnost i snaga kao pumpe. Istraživanja ukazuju na to da nakon ugradnje ove vrste uređaja, kod 60-70% pacijenata dolazi do oporavka od srčane slabosti i poboljšanja srčane funkcije u manjoj ili većoj meri.

Ugradnja pejsmejkera u Puls kardiološkom centru

Ugradnja elektrostimulatora danas predstavlja rutinsku operciju koji se obavlja u lokalnoj anesteziji. Vrhunski lekari Puls kardiološkog centra, sa dugogodišnjim iskustvom u realizaciji ovih zahvata, operacije vrše u moderno opremljenim angio salama.

 U prijatnom ambijentu bolnice u bloku A na Novom Beogradu možete obaviti kompletnu dijagnostiku kao i sam operativni zahvat. Ne oklevajte i zakažite pregled kojim ćete sačuvati vaše zdravlje i povratiti kvalitet života kakav ste imali pre pojave tegoba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *