Kratka istorija velikog bola do holivudskog osmeha

Prvi pisani tragovi o stomatologiji potiču iz 7000 p.n.e pronađeni su u Palestini. U jednom sumerskom tekstu se pojavljuje prva teorija o tome kako nastaje karijes. Prema toj teoriji  krivci su zubni crvi. Ovo mišljenje bilo je svugde prošireno, od stare Indije do Japana i čak se pominje u Homerovoj „Ilijadi“. Drevni Egipćani su bili poznati po tome što su posvećivali veliku pažnju nezi celog tela pa tako i zuba, pa zahvaljujući njima, stomatologija svoj napredak kroz istoriju duguje upravo njima. U Egiptu su vršili nadoknadu zuba zlatnim žicama. Iz Egipta njihova saznanja i učenja preneta su u Grčku i Rim.

Stomatologija u srednjem veku

Na stomatologiju u ovom periodu veliki uticaj je izvršila arapska medicina. Avicena, čuveni filozof i naučnik u svom“Kanonu medicine“ je objasnio nastanak zubobolje. Za razliku od Bliskog istoka u Evropi je celokupna nauka pa i stomatologija, stagnirala. Tada je imala veliki uticaj crkva na svaki aspekt života pa i na ovom polju i njena stroga učenja su doprinela tome. Zahvaljujući svemu tome najviše su profitirali razni prevaranti i priučeni berberi koji su intervencije izvodili na trgovima i pijacama. Uprkos tom mračnom dobu jedan čovek je uspeo zapisati sve zube i to jako precizno, uključujući koren i položaj zuba, to je bio Leonardo Da Vinči. U to vreme, par godina kasnije, pojavila su se i prva stomatološka klešta, to je bio prvi instrument i početak savremene stomatologije.

Evolucija moderne stomatologije

Veliki pomak u stomatologiji desio se u 18 veku, kada je „otac“savremene stomatologije, doktor Pjer Fošar objavio delo“Stomatološka hirurgija“. U tom delu odbacuje teoriju da su crvi uzročnici karijesa, kao i praktična znanja o metodama lečenja. Sa godinama razvija plombiranje zuba olovom i ispravljanje zuba žicom. Horace Wells, 20 godina kasnije, koristi anesteziju pri stomatološkim zahvatima. Porcelanske zube ubrzo je patentirao Duboa de Šemon. Kreće prava stomatološka revolucija u 20 veku, počinje upotreba lasera u lečenju kao i kvalitetnijih i nadasve zdravijih materijala koji se koriste za plombiranje zuba.

Stomatologija danas 

Pravi bum savremena stomatologija je doživela početkom 90’tih, sa pojavom estetske stomatologije i od tada se sve više razvijaju novi materijali, navlake, implanti kao i nove tehnike lečenja. Navešćemo neke od njih koje se rade u ordinaciji PANAKEIA.

-Kompoziti ili“bele plombe“

Kada dođe do oštećenja zuba zbog karijesa ili zbog mehaničkog oštećenja, javlja se potreba da se nadoknadi deo zuba koji nedostaje. Ranije se to radilo isključivo „sivim plombama“ ili amalgamima a danas je potrebno ispuniti i visoke estetske kriterijume koji se zadovoljavaju kompozitima ili „belim plombama“. Kompozitni materijali koji se danas koriste u stomatologiji imaju dobre mehaničke ali i sjajne estetske karakteristike.

-Bezmetalne krunice

Moderna estetska stomatologija se ne može zamisliti bez njih. Razvoj na polju keramičkih materijala doprineo je značajnom pomaku u protetici zuba naročito u estetskom smislu. Bezmetalne krunice u sebi nemaju metal koji je sive boje, što doprinosi njihovom prirodnom izgledu i takođe maksimalanom estetskom efekatu. Postoje više vrsta keramike koje se koriste za izradu bezmetalnih krunica, kod nas je, kao i u svetu, najzastupljenija cirkonijum-dioksid keramika. Postavljanjem bezmetalnih krunica se postiže ne samo estetski efekat već i funkcionalnost, što podrazumeva kvalitetno i efektivno žvakanje hrane, što doprinosi, svakako, opštem zdravstvenom stanju organizma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *